Πολλαπλές αναζωπυρώσεις σε Ρόδο, Κέρκυρα και Εύβοια

Πολλαπλές αναζωπυρώσεις σε Ρόδο, Κέρκυρα και Εύβοια
Φωτιά καίει δέντρα και χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Κιοτάρι της Ρόδου, Δευτέρα 24 Ιουλίου 2023. Μάχη για να μη μπεί η φωτιά στα χωριά Γεννάδι και Βάτι δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και οι εθελοντές, στη νότια Ρόδο. Στην περιοχή έχουν σπεύσει αρκετά πυροσβεστικά οχήματα και εθελοντές ενώ γίνονται και ρίψεις νερού από πυροσβεστικά αεροπλάνα. Πριν από λίγο με εντολή από το 112 αποφασίστηκε η εκκένωση και των δύο χωριών. Μάχη συνεχίζει να δίνεται και στο Ασκληπειό όπου έχουν καεί σπίτια. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΔΑΜΙΑΝΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πολύ δύσκολη αναμένεται η νύχτα σε όλα τα μέτωπα των πυρκαγιών στη χώρα.

63 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο, εκ των οποίων οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους στάδιο, αναφέρεται σε ενημέρωση της Πυροσβεστικής, ενώ σχετικά με τα μέτωπα των πυρκαγιών σε Ρόδο, Κέρκυρα, Εύβοια και Δερβενάκι Αχαΐας τονίζεται ότι έχουν εκδηλωθεί πολλαπλές αναζωπυρώσεις.

Αναφορικά με την πυρκαγιά της Ρόδου, σημειώνεται ότι οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, επίγειες και εναέριες, αντιμετωπίζουν πολλές αναζωπυρώσεις κυρίως στην ανατολική πλευρά του νησιού, οι οποίες κατά τις μεσημεριανές ώρες έλαβαν διαστάσεις.

Γι’ αυτό το λόγο ειδοποιήθηκαν οι κάτοικοι των οικισμών Γεννάδι, Βατί, Μάσαρη, Μαλώνας και Κάλαθο με μήνυμα από το 112, ώστε να εκκενώσουν προς ασφαλή κατεύθυνση.

Στην Κέρκυρα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική οι κυριότερες αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζονται στα βορειοανατολικά του νησιού στις περιοχές Βιγγλατούρι, Περίθεια και Λαυκί χωρίς μέχρι στιγμής να απειλούν κατοικημένες περιοχές.

Για την φωτιά που μαίνεται κοντά στους οικισμούς Πλατανιστός και Ποτάμι Ευβοίας, η Πυροσβεστική αναφέρει ότι εκδηλώθηκαν πολλές αναζωπυρώσεις που δημιούργησαν μέτωπο πυρκαγιάς στον οικισμό και γι’ αυτό το λόγο εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για την εκκένωσή του προς ασφαλή κατεύθυνση.

Αναζωπυρώσεις υπήρξαν και στο Δερβενάκι Αχαΐας οι οποίες όμως, όπως τονίζεται στη ανακοίνωση, μέχρι στιγμής αντιμετωπίζονται.

Παράλληλα οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να οριοθετήσουν τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σήμερα το απόγευμα στην Αγία Τριάδα Θήβας και στο Κοντοδεσπότι Ψαχνών Ευβοίας.

Όπως επισημαίνεται από την Πυροσβεστική, τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς για δύο περιφέρειες της χώρας αύριο

Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών όλης της Επικράτειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών καθώς και του ακραίου κινδύνου πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, για αύριο Τρίτη 25 Ιουλίου 2023, προβλέπεται:

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς – Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) για τις εξής περιοχές:

-Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Ρεθύμνου, ΠΕ Ηρακλείου, ΠΕ Λασιθίου)

-Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου)

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

– Περιφέρεια Αττικής

– Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

– Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

– Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Καρπάθου, ΠΕ Καλύμνου, ΠΕ Κω)

-Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας)

-Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Χανίων)

-Περιφέρεια Πελοποννήσου

-Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

-Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος

Επίσης, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (ΕΔΕΚΦ) που εκδόθηκε σήμερα Δευτέρα 24 Ιουλίου 2023 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), για αύριο Τρίτη 25-7-2023προβλέπεται νέα (η τρίτη) θερμική έξαρση με πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service

Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για περιοχές του δήμου Αιγιαλείας της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, της νήσου Κέρκυρας και του δήμου Κάρυστου της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, οι οποίες επλήγησαν από δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν την Κυριακή 23 Ιουλίου 2023.

Κατόπιν εντολής του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ως Εθνικό Σημείο Επαφής, ενεργοποίησε την . Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για τις παραπάνω περιοχές που επλήγησαν από τις δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν την Κυριακή 23 Ιουλίου 2023, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Τα αιτήματα έγιναν αποδεκτά από την Ευρωπαϊκή Ένωση (κωδικοί ενεργοποίησης (EMSR676, EMSR677 και EMSR678) και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δωρεάν για τη διαχείριση του έργου τους.