Πολωνία: Μπαράζ επαφών ΗΠΑ-Ουκρανίας πριν την ομιλία Μπάιντεν

Πολωνία: Μπαράζ επαφών ΗΠΑ-Ουκρανίας πριν την ομιλία Μπάιντεν
epa09850741 Polish President Andrzej Duda (L) and US President Joe Biden (R) review an honor guard during an official welcome ceremony at the Presidential Palace in Warsaw, Poland, 26 March 2022. US President Biden arrived in Poland for a two-days visit during which he is scheduled to hold talks with his Polish counterpart and make an address at the Royal Castle in Warsaw. Biden is coming to Poland straight from Brussels, where he attended an extraordinary Nato summit, a European Council meeting and a G7 summit on 24 March. EPA/Marcin Obara POLAND OUT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, αναμένεται να στείλει μήνυμα "ενότητας" του "ελεύθερου κόσμου" κατά της ρωσικής εισβολής σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν πηγές του Λευκού Οίκου.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια ομιλίας του από την Πολωνία, το Σάββατο, αναμένεται να στείλει το μήνυμα πως ο “ελεύθερος κόσμος” τάσσεται κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία καθώς και πως υπάρχει ενότητα μεταξύ των ισχυρών οικονομικών προκειμένου να περιοριοριστεί η επιρροή του Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε πηγή του Λευκού Οίκου.

Συνάντηση με δύο Ουκρανούς υπουργούς

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε το μεσημέρι του Σαββάτου συνάντηση στη Βαρσοβία με τους Ουκρανούς υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας.

Ο Μπάιντεν, ο οποίος συναντήθηκε για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου με υψηλά ιστάμενους ουκρανούς αξιωματούχους, είχε ανεπίσημη συνομιλία με τον επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Ντμίτρο Κουλέμπα δίπλα στον οποίο κάθισε σε ένα μακρύ τραπέζι όπου κάθονταν επίσης ο ουκρανός υπουργός Αμυνας Ολέξι Ρεσνίκοφ, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν και ο αμερικανός υπουργός Αμυνας Λόιντ Οστιν.

Η συνάντηση διεξήχθη σε αίθουσα του ξενοδοχείου της Βαρσοβίας, όπου διανυκτέρευσε ο Μπάιντεν και όπου είχαν τοποθετηθεί η ουκρανική και η αμερικανική σημαία.

Ο Μπάιντεν είχε συναντήσει τον Κουλέμπα στην Ουάσινγκτον στις 22 Φεβρουαρίου, δύο ημέρες πριν από τη ρωσική εισβολή.

Ο Μπλίνκεν είχε επίσης συναντήσει τον Κουλέμπα στην Πολωνία, στο ουκρανικό σύνορο, στις 5 Μαρτίου.

Κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στην Πολωνία ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται να συναντηθεί σήμερα στη Βαρσοβία με τους Πολωνούς ηγέτες.

Θα επισκεφθεί επίσης ένα κέντρο Ουκρανών προσφύγων και αναμένεται να εκφωνήσει ομιλία για την Ουκρανία όπου, σε ένα μήνα πολέμου, χιλιάδες Ουκρανοί έχουν σκοτωθεί, ανάμεσά τους 135 παιδιά, σύμφωνα με το Κίεβο.




Συνάντηση Ουκρανών υπουργών με τους Αμερικανούς ομολόγούς τους

Κοινή συνάντηση είχαν επίσης σήμερα για πρώτη φορά, ο υπουργός Αμυνας της Ουκρανίας Ολέξι Ρεσνίκοφ και ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, με τους ομολόγους τους των ΗΠΑ.

“Συζητήσαμε κοινά θέματα & για τη συνεργασία στην κατεύθυνση της πολιτικής και της άμυνας ανάμεσα στην Ουκρανία και στις ΗΠΑ”, έγραψε ο Ρεσνίκοφ στο Twitter, όπου ανήρτησε και μια φωτογραφία από τη συνάντηση στη Βαρσοβία με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν και τον αμερικανό υπουργό Αμυνας Λόιντ Οστιν.

Συζήτηση του δημάρχου Μαριούπολης με τον Γάλλο πρεσβευτή

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης δήλωσε σήμερα πως μίλησε με τον πρεσβευτή της Γαλλίας στην Ουκρανία σχετικά με τις επιλογές που υπάρχουν για την απομάκρυνση των αμάχων, μετά τη δήλωση του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν ότι θα προτείνει στη Ρωσία ένα σχέδιο που θα βοηθήσει τους αμάχους να φύγουν από την πόλη η οποία τελεί υπό την πολιορκία των ρωσικών δυνάμεων.

Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, ο δήμαρχος της πόλης Βαντίμ Μποΐτσένκο είπε πως η κατάσταση στην περικυκλωμένη πόλη παραμένει κρίσιμη, με οδομαχίες να διεξάγονται στο κέντρο της.




Πηγή: News247.gr