Polygreen: Ντεμπούτο στην ελληνική αγορά και επενδυτικό πλάνο 20 εκατ. ευρώ για το 2021

Polygreen: Ντεμπούτο στην ελληνική αγορά και επενδυτικό πλάνο 20 εκατ. ευρώ για το 2021
Η κυκλική οικονομία, η διαχείριση αποβλήτων και η αντιμετώπιση περιβαλλοντικών ατυχημάτων.

Με όραμα τη δημιουργία ενός περιβαλλοντικά βιώσιμου κόσμου, που θα στηρίζεται στη φιλοσοφία του «zero waste» η polygreen circular economy solutions κάνει το ντεμπούτο της στην ελληνική αγορά. Πρόκειται για μια ελληνικών συμφερόντων εταιρεία, μέλος της οικογένειας της Polyeco, με δραστηριοποίηση εδώ και τρία χρόνια στο εξωτερικό.

Στόχος είναι η παροχή περιβαλλοντικών υπηρεσιών κυκλικής οικονομίας σε όλο τον κόσμο και ήδη στο ενεργητικό της συγκαταλέγονται σημαντικά έργα προστασίας διεθνούς εμβέλειας, με πιο πρόσφατη τη διαχείριση του μεγαλύτερου ναυτικού ατυχήματος στην περιοχή του Μαυρίκιου το 2020.

«Αναλάβαμε το έργο της απορρύπανσης των ακτών με το που συνέβη η οικολογική καταστροφή στα τέλη Ιουλίου και η παράδοση του έγινε το Δεκέμβριο του 2020, ένα μήνα νωρίτερα από το προβλεπόμενο, γεγονός που εξέπληξε θετικά την τοπική κοινωνία» τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο Θανάσης Πολυχρονόπουλος, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Polygreen.

Χαρακτήρισε ως ιστορική στιγμή το διάστημα που γίνεται η είσοδος στην ελληνική αγορά καθώς, όπως είπε, κορυφώνεται μία προσπάθεια τριών ετών, κατά κύριο λόγο στο εξωτερικό. Βασικό αντικείμενο της εταιρείας είναι η αξιοποίηση αποβλήτων, η ανακύκλωση, η διαχείριση της θαλάσσιας ρύπανσης και η εφαρμογή σύγχρονων κυκλικών πρακτικών. «Η φιλοσοφία μας στηρίζεται στην αρχαία ρήση “Μηδέν άγαν” καθώς θεωρούμε ότι τίποτα δεν είναι περιττό» πρόσθεσε.

Αύξηση στην παραγωγή αποβλήτων 70% έως το 2050

Λαμβάνοντας υπόψη τα ευρήματα ερευνών που δείχνουν ότι η παγκόσμια κατανάλωση αναμένεται να διπλασιαστεί μέσα στα επόμενα 40 χρόνια, ενώ έως το 2050 θα καταγραφεί μία αύξηση της τάξεως του 70% στην παραγωγή αποβλήτων, λόγω της ραγδαίας αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού, ο κ. Πολυχρονόπουλος υπογράμμισε ότι η κυκλική οικονομία συνιστά μια πρώτης τάξεως ευκαιρία που μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

«Είμαστε ενεργός έτερος στο εθνικό σχέδιο δράσης για την κυκλική οικονομία και ο στόχος μας είναι να καταστήσουμε την Ελλάδα περιφερειακό κέντρο κυκλικής επιχειρηματικής αριστείας και ανάπτυξης επιχειρηματικού ταλέντου. Μέσα στο 2021 σχεδιάζουμε επενδύσεις που θα ξεπεράσουν τα 20 εκατ. ευρώ, οι οποίες θα αφορούν σε έργα υποδομής στην Μέση Ανατολή, στην επέκταση μας στον κλάδο της ναυτιλίας με το άνοιγμα ναυτιλιακής εταιρείας και την αγορά ειδικών πλοίων γι’ αυτό το σκοπό,  στη δημιουργία γραφείου στη Σαουδική Αραβία, καθώς επίσης και στην ολοκλήρωση εργοστασιακής μονάδας waste management στο Ντουμπάι για την παραγωγή εναλλακτικού καυσίμου».

Ο κ. Πολυχρονόπουλος αναφερόμενος στο εργοστάσιο στην πόλη Σάρτζα στο Ντουμπάι, εξήγησε πως τα οργανικά απόβλητα με θερμιδική αξία θα χρησιμοποιούνται για την δημιουργία ενεργειακών καυσίμων τα οποία θα πηγαίνουν σε τσιμεντάδικα, ενώ παράλληλα θα δημιουργούνται και εναλλακτικές πρώτες ύλες.

Να σημειωθεί ότι η Polygreen διαθέτει ήδη γραφεία σε Ελλάδα, Αλβανία, Σκόπια, Σερβία, Ντουμπάι, Ομάν και Μαυρίκιο, απαριθμεί 200 συνεργάτες εκ των οποίων 150 εργάζονται στην Ελλάδα και στόχος είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας όσο αυξάνονται οι ανάγκες της επιχείρησης. Το 2020 έκλεισε με τζίρο 60 εκατομμύρια ευρώ και οι προβλέψεις της διοίκησης είναι ότι θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και την τρέχουσα χρονιά.

Τέλος, σημαντική εξέλιξη συνιστά η σύσταση της Evogreen στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου και του Κόλπου η οποία προέκυψε από τη συνένωση δυνάμεων μεταξύ των εταιρειών Polygreen και Bia. Πριν από 10 μέρες υπεγράφη η κοινοπραξία στο Ντουμπάι και η Evogreen θα επικεντρωθεί στην κυκλική οικονομία και την περιβαλλοντική αποκατάσταση.