Πόρισμα της βρετανικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας κατηγορεί τη Huawei ότι συνεργάζεται με την κινεζική κυβέρνηση

Πόρισμα της βρετανικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας κατηγορεί τη Huawei ότι συνεργάζεται με την κινεζική κυβέρνηση
epa07609928 A view of Huawei logo during the event '5G is On' in Madrid, Spain, 29 May 2019. The Chinese telecoms giant Huawei held an event to present 5G technology with a demonstration. EPA/EMILIO NARANJO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι ΗΠΑ έχουν ήδη πει ότι ο κινεζικός γίγαντας τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού διατηρεί πρόσβαση στα προϊόντα του που θα μπορούσε δυνητικά να επιτρέψει την κατασκοπεία.

του David Meyer

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου κατηγόρησε ευθέως τη Huawei για συμπαιγνία με τις κινεζικές αρχές – ένα βήμα παραπέρα ​​από τη συνήθη δυσπιστία που επιδεικνύουν οι αρχές χωρών της Δύσης.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη πει ότι ο κινεζικός γίγαντας τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού διατηρεί πρόσβαση στα προϊόντα του που θα μπορούσε δυνητικά να επιτρέψει την κατασκοπεία. Και η επικείμενη απαγόρευση από το Ηνωμένο Βασίλειο της συμμετοχής της Huawei στα δίκτυά 5G δικαιολογείτο με αναφορά σε πιθανά προβλήματα ασφάλειας – ως αποτέλεσμα των κυρώσεων των ΗΠΑ στην Huawei, και όχι από κάποια κακή πρόθεση.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν επίσης εγείρει ανησυχίες σχετικά με τη χρηματοδότηση της Huawei- που φέρεται να προέρχεται από την κινεζική κρατική ασφάλεια. Ωστόσο, μέχρι την Πέμπτη, κανένας δυτικός αξιωματούχος δεν είχε φτάσει στο σημείο να κατηγορήσει την Huawei για ενεργή συμπαιγνία με το Πεκίνο, λέγοντας κάτι παραπάνω από το ότι είναι ευάλωτη στους επιθετικούς νόμους κατασκοπείας του Πεκίνου.

«Η ανησυχία για τη Huawei βασίζεται σε σαφή στοιχεία συμπαιγνίας μεταξύ της εταιρείας και του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας», ανέφερε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου σε μια πολυαναμενόμενη έκθεση με τίτλο The Security of 5G, η οποία δημοσιεύθηκε την Πέμπτη το πρωί. Η έκθεση δεν παρείχε χειροπιαστές λεπτομέρειες αυτών των στοιχείων.

Η Huawei απάντησε στον ισχυρισμό της επιτροπής λέγοντας ότι η έκθεση «βασίστηκε σε γνώμες και όχι στην πραγματικότητα» και χαρακτήρισε την κατηγορία της συμπαιγνίας «αβάσιμη».

Πάντως, η επιτροπή έθεσε το ζήτημα προτρέποντας παράλληλα τη Δύση να μην «υποκύψει στη λανθασμένη αντι-κινεζική υστερία» και να αναγνωρίσει τα «αμοιβαία οφέλη» της κινεζικής συμμετοχής στις δυτικές οικονομίες.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο, και οι σύμμαχοί του πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται σχετικά με τη συμμετοχή των κινεζικών εταιρειών λαμβάνονται με τεκμηριωμένο τρόπο, και οι αποφάσεις που αφορούν απομάκρυνση εταιρειών θα πρέπει να λαμβάνονται μόνο όταν αποδεικνύεται ο κίνδυνος», ανέφερε.

Η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με την απομάκρυνση της εταιρείας λήφθηκε τον Ιούλιο, όταν η κυβέρνηση δήλωσε ότι οι βρετανικοί πάροχοι τηλεπικοινωνιών θα πρέπει να σταματήσουν να αγοράζουν νέο εξοπλισμό 5G από τη Huawei έως τα τέλη του τρέχοντος έτους και να αντικαταστήσουν όλα τα υπάρχοντα εργαλεία 5G της Huawei έως το 2027.

Την Πέμπτη, η Επιτροπή Άμυνας του Κοινοβουλίου δήλωσε ότι ο στόχος του 2027 ήταν «λογικός», αλλά η κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει τη σκοπιμότητα να απαλλαχθεί απ’ όλο τον εξοπλισμό 5G της Huawei δύο χρόνια νωρίτερα.