«Πόρτα» στον Τζόνσον από τον πρόεδρο της βρετανικής Βουλής: Δεν θα τεθεί σε ψηφοφορία η συμφωνία για το Brexit

«Πόρτα» στον Τζόνσον από τον πρόεδρο της βρετανικής Βουλής: Δεν θα τεθεί σε ψηφοφορία η συμφωνία για το Brexit
epa07933002 A handout still image available by the UK Parliament shows parliament speaker John Bercow (C, standing) addressing MPs during a debate on the revised Brexit deal at the House of Commons in London, Britain, 19 October 2019. The European Union (EU) and the British government reached a tentative deal on Brexit that must be ratified in a vote by the UK Parliament. EPA/UK PARLIAMENT / JESSICA TAYLOR MANDATORY CREDIT: UK PARLIAMENT / JESSICA TAYLOR - Images must not be altered in any way. HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Τζον Μπέρκοου προτρέπει την κυβέρνηση της Βρετανίας να ακολουθήσει άλλη οδό εάν επιθυμεί να ψηφιστεί η συμφωνία εξόδου από την ΕΕ στο κοινοβούλιο.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου ανακοίνωσε σήμερα ότι αρνείται να θέσει και πάλι σε ψηφοφορία της συμφωνία για το Brexit η οποία επιτεύχθηκε μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών, εξηγώντας ότι η πρόταση αυτή εξετάστηκε ήδη το Σάββατο.

“Συνοψίζοντας, η σημερινή πρόταση είναι επί της ουσίας η ίδια με του Σαββάτου και η Βουλή έχει ήδη αποφασίσει για το θέμα. Οι σημερινές συνθήκες είναι επί της ουσίας οι ίδιες με του Σαββάτου”, είπε ο Μπέρκοου μιλώντας στους βουλευτές.

Πρόσθεσε ότι αποφάσισε “να μην συζητηθεί σήμερα η πρόταση”, δεδομένου ότι οι κανόνες ορίζουν πως το ίδιο κείμενο δεν μπορεί να συζητείται αενάως κατά την ίδια κοινοβουλευτική περίοδο.

Σύμφωνα με τον Μπέρκοου, η κυβέρνηση θα μπορούσε πρώτα να ζητήσει από τη Βουλή να εγκρίνει τη νομοθεσία που απαιτείται για την αποχώρηση από την ΕΕ, αντί να καλέσει τους βουλευτές να ψηφίσουν με ένα “ναι” ή “όχι” τη Συμφωνία.

«Η απόφασή μου είναι ότι η πρόταση (της κυβέρνησης για νέα ψηφοφορία) δεν θα συζητηθεί σήμερα, καθώς κάτι τέτοιο θα θεωρούνταν επαναλαμβανόμενο και ανάρμοστο» δήλωσε από τη Βουλή. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν επείγουσες ερωτήσεις από την αντιπολίτευση, για τις επιστολές του πρωθυπουργού προς την ΕΕ για παράταση στο Brexit, ενώ αργότερα θα ξεκινήσει η διαδικασία της παρουσίασης του νομοσχεδίου για την Συμφωνία Αποχώρησης.

Όπως είπε, η βρετανική κυβέρνηση έχει ακόμη την ευκαιρία να περάσει τη συμφωνία από το κοινοβούλιο εγκαίρως ώστε να αποχωρήσει η χώρα μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

Ο εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον “απογοητεύτηκε” με την απόφαση αυτή, λέγοντας ότι η ενέργεια του προέδρου της Βουλής αρνείται στην κυβέρνηση την ευκαιρία να υλοποιήσει τη βούληση του βρετανικού λαού.

Όπως είπε, η κυβέρνηση θα φέρει προς συζήτηση τη νομοθεσία για το Brexit αυτήν την εβδομάδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP-Reuters