«Πόρτα» της FIFA σε Μπλάτερ και Πλατινί για 90 μέρες

«Πόρτα» της FIFA σε Μπλάτερ και Πλατινί για 90 μέρες
UEFA President Michel Platini (R) congratulates FIFA President Sepp Blatter after he was re-elected at the 65th FIFA Congress in Zurich, Switzerland, May 29, 2015. Sepp Blatter has been re-elected as FIFA president for a fifth term after Jordan's Prince Ali bin Al Hussein conceded defeat at the Congress of world football's governing body on Friday. REUTERS/Arnd Wiegmann TPX IMAGES OF THE DAY - RTR4Y2C8

Η επιτροπή δεοντολογίας της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας θέτει στο περιθώριο τους δύο άνδρες μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της FIFA, Σεπ Μπλάτερ, και ο πιθανός διάδοχός του, ο πρόεδρος της UEFA, Μισέλ Πλατινί, τιμωρήθηκαν με προσωρινό αποκλεισμό 90 ημερών από την επιτροπή δεοντολογίας της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Συνομοσπονδίας.

Η επιτροπή επέβαλε επίσης αποκλεισμό 90 ημερών και στον γενικό γραμματέα της FIFA, Ζερόμ Βαλκ, ο οποίος είχε τεθεί σε άδεια από την παγκόσμια συνομοσπονδία, ενώ τιμώρησε με αποκλεισμό έξι ετών και πρόστιμο 100.000 ελβετικών φράγκων τον πρώην αντιπρόεδρο της FIFA, Τσουνγκ Μονγκ-τζουν. «Οι λόγοι γι’ αυτές τις αποφάσεις είναι οι έρευνες που διεξάγονται από το αρμόδιο τμήμα της επιτροπής δεοντολογίας» αναφέρει η επιτροπή δεοντολογίας της FIFA στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε.

Σε αυτήν η επιτροπή υπογραμμίζει ότι, στη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα εν λόγω άτομα αποκλείονται από κάθε ποδοσφαιρική δραστηριότητα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, ενώ οι ποινές τους τίθενται άμεσα σε ισχύ. Παράλληλα, η επιτροπή αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο οι προσωρινοί αποκλεισμοί στους Πλατινί, Μπλάτερ και Βαλκ να επεκταθούν για μια επιπρόσθετη περίοδο που δεν θα ξεπερνάει τις 45 ημέρες.

Παραμένει υποψήφιος πρόεδρος της FIFA ο Πλατινί

Παρά τις ανωτέρω ποινές, ο Μισέλ Πλατινί παραμένει υποψήφιος πρόεδρος της FIFA και υποψήφιος διάδοχος του Ζεπ Μπλάτερ στο ανώτατο αξίωμα της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας. “Για πολλές εβδομάδες συνεργάστηκα με την Αρχή κι ακολούθησα τις διαδικασίες, δεν έχει καμία σχέση με τη FIFA. Θα αγωνιστώ, μέχρι να λάμψει η αλήθεια. Κανείς δεν θα πρέπει να αμφιβάλλει, γι’ αυτό. Την Πέμπτη το πρωί, παρέδωσα τις επιστολές στήριξης που απαιτούνται για την υποψηφιότητά μου”, αναφέρει ο Μισέλ Πλατινί.

Η καταληκτική ημερομηνία για την καταβολή των υποψηφιοτήτων για την προεδρία της FIFA, είναι η 26η ημέρα του τρέχοντος μηνός, Οκτωβρίου. Οι εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου στη παγκόσμια ποδοσφαιρική ομοσπονδία είναι προγραμματισμένες για την 26η Φεβρουαρίου του 2016.

Αντίδραση από Μπλάτερ

Με την ανακοίνωση του 90ημερου αποκλεισμού από κάθε ποδοσφαιρική δραστηριότητα, ο πρόεδρος της FIFA, Ζεπ Μπλάτερ, εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση περνώντας στην αντεπίθεση: “Η Επιτροπή Ηθικής δεν ακολούθησε τον κώδικα της διαδικασίας, που στιγματίζει τον Ζεπ Μπλάτερ. Θα έπρεπε να είχε γίνει ακρόαση. Η τιμωρία θα πρέπει να αρθεί, εάν η έρευνα – η οποία διήρκεσε μόλις δύο εβδομάδες – δεν δώσει κάποιο στοιχείο. Ο Ζεπ Μπλάτερ είναι πρόθυμος να αποδείξει ότι δεν έκανε τίποτε λάθος”.