Οι Πορτογάλοι τιμώρησαν την Κεντροδεξιά

Οι Πορτογάλοι τιμώρησαν την Κεντροδεξιά

Βαριά ήττα του κυβερνώντος κόμματος στις δημοτικές εκλογές της Κυριακής.

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέδρο Πάσος Κοέλιο αναγνώρισε την Κυριακή το βράδυ την βαριά ήττα του κόμματος του, του κεντροδεξιού PSD στις δημοτικές εκλογές, που διεξήχθησαν στη χώρα και οι οποίες βρήκαν θριαμβευτές τους αντιπολιτευόμενους Σοσιαλιστές. «Στόχος μας ήταν να παραμείνει η πλειοψηφία του αριθμού των δήμων στην κυριαρχία μας, αλλά αυτό δεν θα συμβεί», είπε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας συγχαίροντας το Σοσιαλιστικό κόμμα για τη «μεγάλη νίκη του» σε εθνικό επίπεδο.

Διαβάστε ακόμη: Πορτογαλία: Αντισυνταγματικά τα μέτρα που απλοποιούν τις απολύσεις

«Ως πρωθυπουργός θα συνεχίσω την μέχρι σήμερα πορεία, η οποία είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της ανάπτυξης για την Πορτογαλία», δήλωσε κ Κοέλιο. «Το PSD έχει τα χειρότερα αποτελέσματα του σε δημοτικές εκλογές», συμπλήρωσε, θεωρώντας ότι αυτή η ήττα είναι το «τίμημα που πληρώνει το κόμμα» του για τη δημόσια πολιτική του.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που καλύπτουν σχεδόν το 90% των εκλογικών περιφερειών, οι Σοσιαλιστές συγκέντρωσαν το 36.66% των ψήφων και το PSD μόλις το 18,91%. Κατά τις τελευταίες δημοτικές εκλογές του 2009, το PSD, μαζί με άλλα δεξιά κόμματα κέρδισαν τότε την πλειοψηφία των δήμων και κοινοτήτων κατακτώντας 139 δήμους έναντι 132 για τους Σοσιαλιστές.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο