Πορτογαλία και Βρετανία δηλώνουν έτοιμες για Grexit

Πορτογαλία και Βρετανία δηλώνουν έτοιμες για Grexit

Έτοιμες να διαχειριστούν ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ δηλώνουν Βρετανία και Πορτογαλία.

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Πέδρο Πάσος Κοέλιο, δήλωσε πως: «η Πορτογαλία είναι απολύτως προετοιμασμένη να διαχειριστεί μια ενδεχόμενη αθέτηση πληρωμής του χρέους από την πλευρά της Ελλάδας, καθώς έχει επαρκή αποθέματα για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενους περιορισμούς στις αγορές σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση» και προσέθεσε:

«Δεν θα πιαστούμε στον ύπνο. Εάν συμβεί κάτι, έχουμε τα αποθέματα για να αντιμετωπίσουμε τους όποιους σοβαρούς χρηματοοικονομικούς περιορισμούς που ίσως υπάρξουν στις διεθνείς αγορές. Αλλά είμαστε έτοιμοι. Και αυτός είναι ο λόγος που, αν συμβεί κάτι πιο σοβαρό στην Ελλάδα, η Πορτογαλία δεν θα καταρρεύσει στη συνέχεια».

Την ίδια ώρα, ο Βρετανός Υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Όζμπορν, επιβεβαίωσε πως η βρετανική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει τον σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης για τους σοβαρούς οικονομικούς κινδύνους που μπορεί να υπάρξουν σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας και πιθανής εξόδου της χώρας από το ευρώ.

«Λαμβάνονται όλα τα μέτρα για την προστασία της χώρας. Ο σχεδιασμός έκτακτης ανάγκης για τις συνέπειες μιας ενδεχόμενης ελληνικής εξόδου από το ευρώ ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο, αλλά έχουν ενταθεί κατά τις τελευταίες εβδομάδες, εν μέσω φόβων ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να προχωρήσει σε αθέτηση του χρέους», δήλωσε ο Βρετανός Υπουργός.