Πώς αλλάζουν οι συνήθειες των αγοραστών ειδών πολυτελείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Πώς αλλάζουν οι συνήθειες των αγοραστών ειδών πολυτελείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας
epa08182166 Shoppers wear masks against the Coronavirus emergency in Rome, 31 January 2020. The number of coronavirus cases worldwide has surpassed that of the Sars epidemic, which spread to more than two dozen countries in 2003. EPA/CLAUDIO PERI Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ενώ οι αγοραστές μπορεί να ονειρεύονται πότε θα μπορέσουν να φορέσουν κάποιο από αυτά τα είδη πολυτελείας εκτός σπιτιού, εντωμεταξύ φαίνεται ότι θέλουν να ντύνονται πιο άνετα.

της Rachel King

Οι έμποροι λιανικής έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα από το ξέσπασμα του κορωνοϊού. Αλλά ο χώρος της μόδας πολυτελείας βρίσκεται σε μια παράξενη κατάσταση. Μερικοί από τους κορυφαίους οίκους και σχεδιαστές μόδας στον κόσμο ήταν από τους πρώτους που ανέστειλαν την παραδοσιακή παραγωγή τους, στρεφόμενοι στην παραγωγή προσωπικού προστατευτικού εξοπλισμού όπως μάσκες και ιατρικές ποδιές.

Αλλά αυτή η θετική αναλαμπή δεν μπορεί να διαρκέσει για πολύ. Οι επερχόμενες εβδομάδες μόδας έχουν αναβληθεί ή ακυρωθεί εντελώς. Τα περιοδικά μόδας προσπαθούν να βρουν τρόπο να κάνουν φωτογραφίσεις από το σπίτι, αλλά πολλοί διαφημιζόμενοι ακυρώνουν τις διαφημιστικές τους εκστρατείες, προκαλώντας οικονομική αιμορραγία.

Η έκθεση υψηλής μόδας λιανικής Moda Operandi Runway Report προσφέρει συνήθως μια πρόγευση της μόδας που θα φορεθεί την επόμενη σεζόν με βάση τις τάσεις των πωλήσεων του προηγούμενου τριμήνου. Αλλά αυτές δεν είναι φυσιολογικές εποχές, οπότε η πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου αφουγκράζεται το σφυγμό από τον χώρο της μόδας πολυτελείας εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού και των επιπτώσεων της καραντίνας και της οικονομικής καχεξίας που έχουν επιφέρει οι αλλαγές στη ζωή στο σπίτι, στον ελεύθερο χρόνο και στην εργασία.

Τα ευρήματα της Moda Operandi, σε συνεργασία με την Harris Poll, βασίζονται στις απαντήσεις 1.500 γυναικών στις ΗΠΑ μεταξύ 18 και 60 ετών, οι οποίες ρωτήθηκαν τον Ιανουάριο του 2020 σχετικά με την αντίληψη και τη στάση τους απέναντι στις αγορές πολυτελείας. Η έκθεση καλύπτει επίσης τα δεδομένα δαπανών έως τον Απρίλιο.

Η Moda Operandi εξέτασε πώς η αβεβαιότητα που προκλήθηκε από τον κορωνοϊό επηρέασε ενδεχομένως τις παγκόσμιες δαπάνες από μήνα σε μήνα, διαπιστώνοντας ότι οι δαπάνες παρέμειναν σταθερές σε ορισμένες περιοχές ενώ παρατηρούνται απότομες μειώσεις σε άλλες.

Ενώ σε όλες τις περιοχές σημειώθηκε πτώση στις μέσες ημερήσιες δαπάνες τον Απρίλιο, τα ποσοστά δεν μειώθηκαν παντού ταυτόχρονα. Η Νέα Υόρκη, το Ιλινόις και το Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, άρχισαν να εμφανίζουν μείωση δαπανών πολυτέλειας τον Μάρτιο, ενώ η Καλιφόρνια, η Φλόριντα και το Τέξας σημείωναν αύξηση στις δαπάνες έως τον Μάρτιο, πριν μειωθούν τον Απρίλιο. Εντωμεταξύ, οι ευρωπαϊκές χώρες σημείωσαν σταθερές δαπάνες τον Μάρτιο και την πιο απότομη μείωση μεταξύ όλων των περιοχών τον Απρίλιο.

Το μεγαλύτερο συμπέρασμα από την έρευνα είναι ότι οι καταναλωτές δεν έχουν πρόβλημα να ψωνίσουν σε κανονικές τιμές εάν υπάρχει σαφής αντίληψη για τη μακροπρόθεσμη αξία του ενδύματος. Αυτό δείχνει μια αλλαγή που ευνοεί τα ενδύματα που αποτελούν «επένδυση» στο μέλλον έναντι της εφήμερης μόδας, μια κίνηση που είχε ήδη παρατηρηθεί πριν ξεκινήσει η πανδημία. Τα κοσμήματα, ιδιαίτερα, σημείωσαν άνοδο πωλήσεων έως το τέλος του πρώτου τριμήνου, παρουσιάζοντας αύξηση 35% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Ενώ οι αγοραστές μπορεί να ονειρεύονται πότε θα μπορέσουν να φορέσουν κάποιο από αυτά τα είδη πολυτελείας εκτός σπιτιού, εντωμεταξύ φαίνεται ότι θέλουν να ντύνονται πιο άνετα. Η Moda Operandi καταγράφει ότι οι αναζητήσεις για φόρμες και μπλουζάκια στον ιστότοπό της έχουν αυξηθεί κατά 50% και 85%, αντίστοιχα, τις τελευταίες εβδομάδες καθώς οι άνθρωποι μένουν στα σπίτια τους.