Πώς αντέδρασαν οι αγορές μετά τις ανακοινώσεις της νέας νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ

Πώς αντέδρασαν οι αγορές μετά τις ανακοινώσεις της νέας νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ
epa08288579 A trader looks at his information screens while working on the floor of the Deutsche Boerse stock exchange in Frankfurt/Main, Germany, 12 March 2020. Germany's main stock market index DAX index dropped below the 10,000 points mark during the trading day. EPA/ARMANDO BABANI Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελαφρώς ανοδικά κινήθηκαν σήμερα οι αποδόσεις των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση από την ΕΚΤ, των νέων κατευθύνσεων στην πολιτική της.

Οι αγορές, όπως εκτιμούν αναλυτές, δεν έχουν ακόμη αφομοιώσει πλήρως τις τελευταίες αποφάσεις της ΕΚΤ. Διαφαίνεται ωστόσο ότι η Κεντρική Τράπεζα θα καθυστερήσει ακόμη περισσότερο μέχρι να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων της, ενώ για το κρίσιμο ζήτημα της ποσοσοτικής χαλάρωσης (αγορές ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά) οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν το Σεπτέμβριο. Και τούτο, διότι στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου, αναμένεται να υπάρχει μία πιο σαφής εικόνα για την επίπτωση που θα έχει η μετάλλαξη Δ στην ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης.

Σήμερα πάντως, η δημοσιοποίηση του δείκτη PMI για τον Ιούλιο, έδειξε ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη σημείωσε την μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων δύο δεκαετιών – εξέλιξη που προκάλεσε ελαφρές πιέσεις στις τιμές των ομολόγων.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 179 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 20 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς υποχώρησε ελαφρώς στο 0,66% έναντι -0,40% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,06%.

Στην αγορά συναλλάγματος υποχωρεί και σήμερα το ευρώ, με αποτέλεσμα να τελεί υπό διαπραγμάτευση νωρίς το απόγευμα στο 1,1764 δολ. από το επίπεδο του 1,1779 δολ. όπου βρισκόταν όταν άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που