Πώς αντιδρούν οι αγορές στους νέους δασμούς του Τραμπ στην Κίνα

Πώς αντιδρούν οι αγορές στους νέους δασμούς του Τραμπ στην Κίνα
Οι διεθνείς αγορές κατέγραψαν βουτιά με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx να υποχωρεί κατά 2% στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του για το 2019.

Μεταξύ των μεγάλων χαμένων της χθεσινής συνεδρίασης ήταν και οι μετοχές του ναυτιλιακού κλάδου, οι οποίες έκλεισαν ως επί το πλείστον στο «κόκκινο», μετά την επιβολή νέου δασμού 10% σε κινεζικές εισαγωγές αξίας 300 δισ. δολαρίων από την κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Από τις 35 ναυτιλιακές εταιρείες που είναι εισηγμένες στο αμερικανικό χρηματιστήριο, οι 29 είδαν τη μετοχή τους να χάνει από 0,5% έως πάνω από 8% στο τέλος της ημέρας. Με τους αναλυτές να επιρρίπτουν την ευθύνη καθαρά στη νέα επίθεση του Τραμπ εναντίον της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη. «[Η πτώση οφείλεται] εν μέρει στα επιτόκια, κυρίως όμως στους νέους δασμούς που επιβλήθηκαν στην Κίνα», δήλωσε χαρακτηριστικά στο TradeWinds αναλυτής της Jefferies. «Όταν χτυπά την Κίνα, χτυπά και τη ναυτιλία», πρόσθεσε.

Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε η μετοχή της εταιρείας Seanergy, της Κλώντιας Ρέστη, η οποία ειδικεύεται στα capesizes, χάνοντας 8,25%, στα 0,54 δολάρια, ενώ η Star Bulk Carriers τουΠέτρου Παππά έχασε 8% για να κλείσει στα 9,09 δολάρια. Αντιστοίχως, η μετοχή της Safe Bulker του Πόλυ Χατζηιωάννου υποχώρησε κατά 6,9% στα 1,89 δολάρια, ακολουθούμενη από την Ardmore Shipping, η οποία έχασε 6% στα 6,90 δολάρια. Η ναυτιλιακή Globus Maritime, συμφερόντων της οικογένειας Φειδάκη, δέχθηκε επίσης πλήγμα, με τη μετοχή της να χάνει 6,8% και να κλείνει στα 2.05 δολάρια.

Όπως τόνισε ο Liam Burke, αναλυτής της FBR Capital Markets, οι μετοχές των ναυτιλιακών εταιρειών επηρεάζονται εύκολα από το κλίμα αβεβαιότητας, λόγω του υψηλού χρέους που έχουν συνήθως. Σε ένα επιφυλακτικό περιβάλλον, οι εταιρείες που έχουν πολλά δάνεια χάνουν πολύ γρήγορα την εύνοια των επενδυτών, δήλωσε στο TradeWinds.

Κίνα, Κίνα και πάλι Κίνα

Η επιβολή νέων δασμών από την κυβέρνηση Τραμπ στην Κίνα στάθηκε ικανή να γυρίσει την ευρύτερη αγορά από τις +250 μονάδες στις -280 μονάδες, καθώς η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε κατά 7%, σημειώνει ο αναλυτής της Evercore, Jon Chappell. Ένα commodity, όπως το πετρέλαιο, έχασε 7%, λέει. «Οι δασμοί, τα προβλήματα στο εμπόριο, ο αρνητικός αντίκτυπος στην οικονομία της Κίνας, τίποτα από όλα αυτά δεν είναι καλό για τη ναυτιλία», προσθέτει. «Η ναυτιλία είναι ένας κλάδος μικρής κεφαλαιοποίησης, υψηλής μεταβλητότητας και όταν η αγορά παίρνει μια τέτοια κατεύθυνση και ένα εμπόρευμα βυθίζεται επειδή αναζωπυρώνεται και εντείνεται η ανησυχία για την οικονομία της Κίνας ή τα προβλήποτα στο εμπόριο, τότε η εικόνα είναι τόσο άσχημη όσο ήταν σήμερα», εξηγεί ο ίδιος.

Υπενθυμίζεται ότι όλος αυτός ο πόλεμος δασμών ξεκίνησε πέρυσι όταν η κυβέρνηση Τραμπ επέβαλε δασμό 25% σε κινεζικά αγαθά αξίας 50 δισ. δολαρίων, με το Πεκίνο να απαντά επιβάλλοντας με τη σειρά του δασμούς σε εισαγόμενα από τις ΗΠΑ προϊόντα αξίας 34 δισ. δολαρίων. Εν συνεχεία, η αμερικανική κυβέρνηση αύξησε τον Ιούνιο τους δασμούς από το 10% στο 25% για εισαγωγές ύψους 200 δισ. δολαρίων από την Κίνα. Η τελευταία ανταπέδωσε επιβάλλοντας δασμούς έως και 25% σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 60 δισ. δολαρίων. Όμως, η κυβέρνηση Τραμπ δεν έχει επιβάλει δασμούς μόνο στην Κίνα, αλλά και σε αρκετές άλλες χώρες, στο πλαίσιο της πολιτικής που ο ίδιος ονομάζει «Πρώτα η Αμερική», με στόχο τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ.

Βουτιά καταγράφουν οι ευρωπαϊκές μετοχές

Οι ευρωπαϊκές μετοχές κατέγραψαν σήμερα τη μεγαλύτερη βουτιά τους από τις αρχές του έτους και οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων υποχώρησαν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε νέα πυρά στον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, ταρακουνώντας τις αγορές και προκαλώντας φρενίτιδα για τα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια.

Οι διεθνείς αγορές κατέγραψαν βουτιά με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx να υποχωρεί κατά 2% στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του για το 2019. Ο γερμανικός DAX και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσαν πτώση 2,7%, με τον πρώτο να υποχωρεί σε νέο χαμηλό διμήνου.

Ο δείκτης παγκόσμιων μετοχών MSCI υποχώρησε κατά 0,6% ενώ βαριές απώλειες υπέστησαν τα χρηματιστήρια στην Ασία. Ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε κατά 2,1%, το Χονγκ Κονγκ κατά 2,5% και οι μετοχές στην ηπειρωτική Κίνα κατά 1,5%.

Οι προτεινόμενοι δασμοί προκάλεσαν φρενίτιδα για τα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια. Οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων υποχώρησαν πάνω από 3 μονάδες βάσης στο νέο ιστορικά χαμηλά επίπεδο του -0,529%. Αυτό ακολούθησε την πτώση των 10ετών αμερικανικών ομολόγων στο 1,832% – το χαμηλότερο από τις 8 Νοεμβρίου του 2016, την ημέρα που εξελέγη πρόεδρος ο Τραμπ.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ιαπωνικό γεν, που θεωρείται ασφαλές καταφύγιο, ανήλθε σε υψηλό πέντε εβδομάδων έναντι του δολαρίου και σε υψηλό δυόμισι ετών έναντι της λίρας. Το αμερικανικό δολάριο σημείωσε μικρή πτώση έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων. Το ευρώ ανέκαμψε στο 1,1099 δολάριο από το χαμηλό διετίας του 1,1027 δολαρίου που σημείωσε κατά τη διαπραγμάτευσή του στις ΗΠΑ.

Η τιμή του χρυσού σημείωσε μικρή πτώση στα 1.435,46 δολάρια η ουγγιά αφού κατέγραψε χθες άνοδο κατά 2,3%, παραμένοντας κοντά στο υψηλό εξαετίας των 1.453 δολαρίων που σημείωσε πριν από δύο εβδομάδες.

Η τιμή του πετρελαίου ανέκαμψε μετά τη χθεσινή σημαντική υποχώρησή του. Το πετρέλαιο μπρεντ σημείωσε άνοδο 2,2% στα 61.84 δολάρια το βαρέλι, αφού υποχώρησε κατά 7,0% χθες, τη μεγαλύτερη ημερησία ποσοστιαία πτώση του από τον Φεβρουάριο του 2016. Το αμερικανικό αργό ανέκαμψε κατά 1,9% στα 54.96, έχοντας υποχωρήσει χθες κατά 7,9%.