Πώς αντιλαμβάνονται την τεχνολογική αλλαγή οι …υπεραιωνόβιες εταιρείες;

Πώς αντιλαμβάνονται την τεχνολογική αλλαγή οι …υπεραιωνόβιες εταιρείες;
Από τον εμβληματικό γίγαντα της λιανικής πώλησης, Macy's, μέχρι τα σούπερ μάρκετ Target, στελέχη παραδοσιακών εταιρειών μοιράζονται τις εμπειρίες τους για το πως εισάγουν την τεχνολογία στους οργανισμούς τους. στο πλαίσιο του πάνελ Brainstorm Tech του Fortune.

της Polina Marinova

Εάν είστε μια εταιρεία ηλικίας 160 ετών, η τεχνολογία δεν είναι μόνο κάτι το ωραίο για να έχετε – είναι κάτι το απαραίτητο για την επιβίωσή σας. Σε ένα πάνελ στο Brainstorm Tech του Fortune, την περασμένη Τρίτη, συγκεντρώθηκαν επιχειρηματικοί ηγέτες για να συζητήσουν τον μετασχηματισμό μιας επιχείρησης μέσα σε συνθήκες αμείλικτου ανταγωνισμού.

Η Jill Ramsey, επικεφαλής ψηφιακής τεχνολογίας της Macy’s, είπε χαρακτηριστικά ότι η εταιρεία της προσπαθεί να μη χάνει την επαφή της με τους συνεχώς μεταβαλλόμενους τρόπους με τους οποίους οι καταναλωτές προσεγγίζουν τη μόδα.

«Χρησιμοποιούν συνδρομητικές υπηρεσίες, αγοράζουν ρούχα από δεύτερο χέρι, ενοικιάζουν ενδύματα», δήλωσε η Ramsey. «Αν δεν πειραματιστούμε με το πώς οι άνθρωποι καταναλώνουν τη μόδα, δεν θα είμαστε τριγύρω για να δημιουργήσουμε τα επόμενα 160 χρόνια της ιστορίας μας».

Ωστόσο, ο πειραματισμός πρέπει να ενθαρρύνεται από την κορυφή προς τη βάση, ανέφεραν οι συμμετέχοντες στο πάνελ. Η ίδια η τεχνολογική υλοποίηση είναι εύκολη – η αλλαγή της κουλτούρας είναι το δύσκολο. Ο Minsok Pak, επικεφαλής στρατηγικής και καινοτομίας της Target, τόνισε ότι η πρόκληση έρχεται όταν οι ομάδες διοίκησης καλούνται να αλλάξουν τις νοοτροπίες των εργαζομένων, τις καθιερωμένες εταιρικές διαδικασίες, και τις καθημερινές ρουτίνες.

Είχε όμως και μια προειδοποίηση για τον συνεχή τεχνολογικό πειραματισμό: «Αν δεν είμαστε προσεκτικοί, μπορεί να καταλήξουμε να κυνηγάμε κάθε λαμπρή τεχνολογία που ίσως βρεθεί στον δρόμο μας», είπε. «Πρέπει να είστε προσεκτικοί ως προς τις καινοτομίες που θέλετε να δοκιμάσετε».

Παρόλο που στους διευθύνοντες συμβούλους αρέσει να χρησιμοποιούν το κλισέ: «Κάθε εταιρεία είναι μια εταιρεία τεχνολογίας», υπάρχει μια σεισμική αποδιοργάνωση των παραδοσιακών κατεστημένων φορέων.

Συγκεκριμένα, υπάρχει αυτοματοποίηση των παλαιών διαδικασιών, εμφάνιση νέων επιχειρηματικών μοντέλων και εισαγωγή τεχνολογίας αιχμής που θα μπορούσε να ξεριζώσει υπάρχοντες κλάδους όπως τους γνωρίζουμε. Για να παραμείνουν μπροστά στο παιχνίδι, οι ώριμες εταιρείες πρέπει να κρατήσουν το δάχτυλό τους στον παλμό του τι συμβαίνει στη Silicon Valley.

«Η επένδυση σε αυτές τις αναδυόμενες εταιρείες τεχνολογίας ήταν κάτι το τολμηρό στο παρελθόν», επεσήμανε ο Vincent Letteri, γενικός διευθυντής της KKR. «Σήμερα αυτό είναι κάτι το απολύτως αναγκαίο».