Πως αντιμετωπίζουν οι ηγέτες τις σκληρές κριτικές;

Πως αντιμετωπίζουν οι ηγέτες τις σκληρές κριτικές;

Μαθήματα συμπεριφοράς από τους επιτυχημένους επαγγελματίες. 

O διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Ford, Άλαν Μουλάλι, άφησε την Boeing αποδεχόμενος την πρόσκληση του προέδρου της αυτοκινητοβιομηχανίας Μπιλ Φορντ, η οποία συνοδεύτηκε από ένα ιδιαίτερα δελεαστικό πακέτο αποδοχών. Χάρη σε αυτόν η Boeing εξήλθε με μικρές απώλειες από την κρίση που προκάλεσε η 11η Σεπτεμβρίου, όταν λοιπόν δε προτάθηκε για τη θέση του CEO ένιωσε τη γη να «χάνεται» κάτω από τα πόδια του.

Από το τέλος της αποφοίτησης του, ο Άλαν Μουλάλι βρέθηκε στη πρώτη γραμμή της εταιρείας και το όνομα του συνδέθηκε με το Boeing 777. Ένα «γιατί» λοιπόν, γεννήθηκε γύρω από τη μη πρόταση του.

Πως αντιδρούν οι ηγέτες όταν δεν αναγνωρίζεται η δουλειά τους;

Ο Άλαν Μουλάλι είχε δηλώσει πως γρήγορα αποφάσισε να ξεπεράσει αυτό το γεγονός, καθώς δεν έπρεπε να χαρακτηρίσει αρνητικά τη συνεργασία που είχαν τόσα χρόνια.

Οι ηγέτες όπως ο Mulally έχουν τρεις μηχανισμούς αντιμετώπισης που τους βοηθούν να ξεπεράσουν τις διάφορες επικρίσεις, αδυναμίες ή απογοητεύσεις στην εργασία, σύμφωνα με τον Mark Thompson .

1. Ας το να περάσει
Όταν ρώτησαν τον Μουλάλι για το πώς αισθάνεται για τις διάφορες αλλαγές που έχουν γίνει κατά τη διάρκεια της καριέρας του, εκείνος απάντησε: «Ο ανταγωνισμός είναι εκεί έξω, όχι μέσα σε ένα γραφείο. Μην αφήνετε τη γνώμη κανενός άλλου καθορίσει ποιος θα γίνετε στο μέλλον».

2. Μετατρέψτε τις αδυναμίες σας σε προτερήματα
Όσο παράξενο κι αν ακούγεται σήμερα, όταν ο Charles «Chuck» Schwab, επιχειρηματίας και ιδρυτής της Charles Schwab Corporation, ήταν ακόμα στο σχολείο έφτασε πολύ κοντά στην αποβολή εξαιτίας του προβλήματος του στη γραφή και ανάγνωση. Τι έκανε; Ζήτησε τη βοήθεια φίλων και γνωστών. Σήμερα ξέρει πως το πρόβλημα αυτό ήταν το αποτέλεσμα της δυσλεξίας του, αλλά μέσα από αυτή τη διαδικασία έμαθε πώς να επιλέγει τη καλύτερη ομάδα ώστε να πετύχει το στόχο του.

3. Αντιμετωπίστε την αλήθεια
Η κριτική είναι σκληρή, ειδικά όταν κρύβει μέσα της αλήθεια. Τα αρνητικά σχόλια πληγώνουν όταν βασίζονται σε υπαρκτά στοιχεία. Μη το βάζετε, όμως, κάτω και μην τα αφήσετε να σας επηρεάσει. Δουλέψτε σκληρά ώστε να το αλλάξετε. Πεισμώστε, αλλά για καλό.

Διαβάστε ακόμα:

Πόσο καιρό πρέπει να παραμένει στη θέση του ένας CEO;

Τα επτά μυστικά των πιο παραγωγικών συναντήσεων

Τι δεν πρέπει ποτέ να πείτε στους υπαλλήλους σας