Πώς απέδρασε η Βίκυ Σταμάτη

Πώς απέδρασε η Βίκυ Σταμάτη

Οι συνθήκες κράτησης, το λουκέτο που δεν παραβιάστηκε και ο μυστηριώδης συνεργάτης.

Της Μίκας Κοντορούση

Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τον τρόπο και τις συνθήκες, κάτω από τις οποίες απέδρασε η σύζυγος του κατηγορούμενου για μαύρες μίζες Άκη Τσοχατζόπουλου, βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 05.45 τα ξημερώματα της Πέμπτης, τη στιγμή που έγινε δηλαδή αντιληπτό από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους ότι απουσιάζει από το δωμάτιό της στο Δρομοκαΐτειο η Βίκυ Σταμάτη.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η απόδραση της Βίκυς Σταμάτη έγινε μεταξύ 01:00 και 05:00 τα ξημερώματα και πιθανόν από μπαλκόνι, καθώς η μπαλκονόπορτα του δωματίου της βρέθηκε ανοιχτή.

Την ευθύνη της απόδρασής της έχουν οι δύο σωφρονιστικοί υπάλληλοι, οι οποίοι την φρουρούσαν επί 24ωρου βάσεως, σε τρεις διαδοχικές βάρδιες.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο διοικητής του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αθηνών, Παύλος Θεοδωράκης, εξήγησε:

«Οι συνθήκες κράτησης της κυρίας Βίκυς Σταμάτη δεν ήταν τραγικές. Προς Θεού, δεν πρέπει να περάσει στον κόσμο ότι η συγκεκριμένη ασθενής νοσηλευόταν κάτω από συνθήκες άθλιες και διαφορετικές από αυτές που νοσηλεύεται και δικαιούται ο κάθε Έλληνας πολίτης. Αυτό το ‘τραγικές συνθήκες’ που άκουσα από τον δικηγόρο της κας Σταμάτη, Αλέξη Κούγια θέλω να πιστεύω ότι αναφέρονταν στον ανθρώπινο παράγοντα και το ψυχολογικό κομμάτι και σε τίποτα περισσότερο. Δεν θέλω να πιστέψει κανείς, ακούγοντας τα ΜΜΕ ότι την είχαμε κλεισμένη σε μπουντρούμι».

Για τα τυχόν ελλιπή μέτρα φύλαξης της συζύγου του κ. Τσοχατζόπουλου, ο διοικητής του ΨΝΑ σημείωσε: «Όσοι προσέρχονται στην κλινική με ποινικό υπόβαθρο, λόγω δηλαδή κάποιου αδικήματος, φρουρούνται από δύο σωφρονιστικούς υπαλλήλους της εξωτερικής φρουράς του Κορυδαλλού σε 24ωρη βάση και τρεις διαδοχικές βάρδιες. Δεν είχε ειδικό καθεστώς η κα Σταμάτη. Αυτό ισχύει για όλους τους ποινικούς κρατούμενους».

Πώς όμως έπειτα από ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας, καταφέρνει κανείς να αποδράσει; Ο κ. Θεοδωράκης αναλύει ότι: «Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι φυλάσσουν τον ασθενή στην κύρια πόρτα ή είσοδο. Η κα Σταμάτη το ‘έσκασε΄όμως από την πίσω μπαλκονόπορτα που βγαίνει κατευθείαν στον προαύλιο χώρο, ακριβώς επειδή το Δρομοκαΐτειο είναι ισόγειο κτίσμα”.
Ερωτηματικά πάντως προκαλεί η μπαλκονόπορτα και το κατά πόσο ήταν ασφαλισμένη. “Η μπαλκονόπορτα ήταν ασφαλισμένη με λουκέτο. Πράγματι. Το τι έγινε όμως μετά, μέχρι στιγμής, δεν μπορούμε να το πούμε με ακρίβεια, παρά μονάχα να κάνουμε εικασίες. Από τα δεδομένα όμως, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι κάποιος τη βοήθησε να ανοίξει την πόρτα. Άρα, όλα πιθανόν έγιναν σε συνεργασία με κάποιο εξωτερικό συνεργάτη. Γιατί πολύ απλά το λουκέτο δεν ήταν παραβιασμένο, αλλά απλά ανοιχτό».

Από το χώρο του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου απουσιάζουν μάντρες και σύρματα, καθώς δεν πρόκειται για φυλακή και δεν είναι απαραίτητη η ειδική περίφραξη, όπως ένα σωφρονιστικό κατάστημα. «Ωστόσο να πούμε σε αυτό το σημείο ότι το δωμάτιο της κας Σταμάτη απέχει 2-3 μέτρα από τον πλαϊνό μαντρότοιχο, ο οποίος μάλιστα, είναι βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το δρόμο, την οδό Ψιλορείτη. Εκεί υπάρχει και η δεύτερη είσοδος που είναι πάντα κλειδωμένη», λέει ο διοικητής του ΨΝΑ και καταλήγει: «Είναι δύσκολο να φύγει κανείς από εκεί».

Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση διέταξε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου
Τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης παρήγγειλε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου για τις συνθήκες απόδρασης της Βίκυς Σταμάτη.

Με έγγραφο προς τον προϊστάμενο της εισαγγελίας Εφετών (στον οποίο επισυνάπτονται σημερινά δημοσιεύματα στο διαδίκτυο), η κ. Κουτζαμάνη ζητά να αναλάβει εισαγγελέας Εφετών την έρευνα για την εξακρίβωση των συνθηκών απόδρασης της συζύγου του Άκη Τσοχατζόπουλου και τη διακρίβωση της τέλεσης αξιόποινων πράξεων εκ μέρους των υπευθύνων για τη φύλαξή της, όπως και τυχόν εμπλεκόμενων προσώπων.

Η εισαγγελέας ζητά να αναζητηθούν μάρτυρες και να δοθούν ανωμοτί καταθέσεις.

Πηγή: news247.gr