Πώς αποτιμούν οι ξένοι οίκοι τα αποτελέσματα για τις ελληνικές τράπεζες

Πώς αποτιμούν οι ξένοι οίκοι τα αποτελέσματα για τις ελληνικές τράπεζες

Θετική αντίδραση στο Χρηματιστήριο με ισχυρή άνοδο για τις τραπεζικές μετοχές.

Θετικά είναι τα μηνύματα που έρχονται σχετικά με τα αποτελέσματα των stress tests από τους μεγάλους επενδυτικούς οίκους, ενώ στο Χρηματιστήριο Αθηνών υπάρχει ισχυρή αντίδραση στις τραπεζικές μετοχές.

H JP Morgan χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα των stress test καλύτερα των εκτιμήσεών της, καθώς η επενδυτική τράπεζα στις αναλύσεις της προέβλεπε στο βασικό σενάριο κεφαλαιακές ανάγκες 9,8 δισ. ευρώ και προέκυψαν 4,4 δισ. ευρώ, ενώ στο δυσμενές η εκτίμηση ήταν ότι θα χρειαστούν 16,3 δισ. ευρώ και τελικά χρειάζονται 14,4 δισ. ευρώ.  Ο οίκος σημειώνει ότι μετά το PSI οι ελληνικές συστημικές τράπεζες άντλησαν συνολικά 37 δισ. ευρώ. Αν προστεθούν τα 15 δισ. ευρώ που διατέθηκαν για τις τράπεζες που εκκαθαρίστηκαν και τα 9,2 δισ. ευρώ που είναι οι εκτιμήσεις για τις ανάγκες που υπάρχουν τώρα συνολικά φτάνουμε σε ένα ποσό 60 δισ. ευρώ ή 33% του ΑΕΠ της χώρας για το 2014.

Εντός προβλέψεων κινήθηκαν οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών στην άσκηση της ΕΚΤ σύμφωνα και με ανάλυση της Goldman Sachs. Σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα το μέγεθος των συνολικών κεφαλαιακών αναγκών των ελληνικών τραπεζών ύψους 14,4 δισ. ευρώ ήταν σε γενικές γραμμές στο ίδιο επίπεδο με τις μέσες εκτιμήσεις της Goldman Sachs.  Το δε ελάχιστο ποσό της ανακεφαλαιοποίησης που πρέπει να καλυφθεί από τον ιδιωτικό τομέα ( 4,4 δισ. ευρώ) κινείται μεταξύ του μέσου όρου των δύο προηγούμενων ανακεφαλαιοποιήσεων (2013: 3 δισ. ευρώ, 2014: 8 δισ. ευρώ) και συγκρίνεται με τα 4,9 δισ. ευρώ της τρέχουσας κεφαλαιοποίησης (των ελληνικών τραπεζών).

Τα ελλείμματα ήταν και στα δυο σενάρια υψηλότερα για την Πειραιώς (2,2 δισ. στο βασικό σενάριο και 4,9 δισ. στο αντίξοο έναντι εκτιμήσεων της GS για 2,8 δισ. και 6,8 δισ. αντίστοιχα).

Για την Εθνική ο «λογαριασμός» είναι στο 1,6 δισ. και 4,6 δισ. ευρώ στα δύο σενάρια έναντι προβλέψεων της GS για 1,7 και 4,7 δισ. ευρώ.

Για τη Eurobank οι κεφαλαιακές ανάγκες ανέρχονται στα 0,34 δισ. και 2,1 δισ. έναντι εκτιμήσεων για 1,4 και 4,1 δισ. ευρώ από τη Goldman Sachs.

Για την Alpha, οι ανάγκες διαμορφώνονται στα 0,26 δισ. και 2,7 δισ. τη στιγμή που ο οίκος προέβλεπε κεφαλαιακές ανάγκες 1,1 δισ. στο βασικό σενάριο και 4,4 δισ. στο δυσμενές.

Ισχυρό ράλι για τις τραπεζικές μετοχές
Ισχυρό ράλι καταγράφουν οι τραπεζικές μετοχές με τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης να εισέρχεται στην τελική ευθεία μετά και τα αποτελέσματα των stress test που έδειξαν ότι οι ανάγκες των τραπεζών είναι διαχειρίσιμες.

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 12:30 διαμορφώνεται στις 712,99 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 1,70%.

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 18,27 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 2,33%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται οριακά σε ποσοστό 0,12%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Eurobank(+29,03%), της Alpha Bank(+24,35%), της Πειραιώς (+10,75%), της Εθνικής (+7,23%) και του ΟΛΠ (+3,75%).

Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Jumbo(-1,59%), της Viohalco(-0,87%) και της Grivalia Properties (-0,85%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Τραπεζών (+15,27%), των Τροφίμων (+1,97%) και του Πετρελαίου (+1,49%).