Πώς αξιολογεί η Citigroup το αποτέλεσμα των εκλογών

Πώς αξιολογεί η Citigroup το αποτέλεσμα των εκλογών
Photo:

Η πρώτη εκτίμηση της τράπεζας για τη νέα ελληνική κυβέρνηση.

Το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής ήταν εντυπωσιακά παρόμοιο με εκείνο του Ιανουαρίου, αναφέρει η Citigroup στο σημερινό της σχόλιο, αναγνωρίζοντας ότι χτες ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε μια μεγάλη νίκη, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των δημοσκοπήσεων.

Αυτή η νίκη ήλθε ακόμη και μετά από όσα συνέβησαν τους τελευταίους εννέα μήνες: έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων, κλείσιμο τραπεζών και στροφή Τσίπρα στην υπογραφή μιας συμφωνίας που κάποτε αντιτάχθηκε σθεναρά.

Σύμφωνα με τη Citigroup, ο συνασπισμός των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που θα αναλάβει τη διακυβέρνηση θα έχει σαφώς μικρότερη πλειοψηφία στη Βουλή, αλλά η κυβέρνηση θα μπορεί να σχηματιστεί γρήγορα και κατά πάσα πιθανότητα θα είναι σχετικά σταθερή, καθώς λείπουν οι βουλευτές που αντιτάχθηκαν στις πρόσφατες αποφάσεις του Αλέξη Τσίπρα.

Οι αναλυτές της Citigroup εκτιμούν μάλιστα ότι η συμφωνία διάσωσης θα απολαμβάνει μια ευρεία υποστήριξη και από τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, με την ψήφιση της απαιτούμενης νομοθεσίας να μην αναμένεται να αποδειχθεί υπερβολικά πολύπλοκη.

Ωστόσο, εκτιμά ότι η εφαρμογή των πολύ φιλόδοξων όρων διάσωσης μέσα στο σύντομο χρονικό πλαίσιο παραμένει δύσκολη, παρά την δεδηλωμένη δέσμευση του Τσίπρα «να το πράξει». Επίσης, αμφιβάλλει ότι οι Έλληνες ψηφοφόροι έχουν ακόμη αποδεχθεί την ιδέα ότι οι επώδυνες περικοπές του προϋπολογισμού και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στη ζώνη του ευρώ. Η απότομη επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα σκληρύνει τη στάση τους και πιθανόν δεν θα διευκολύνει την νέα κυβέρνηση, καταλήγει η Citigroup.