Πώς μπορεί να γίνει η αποπλήρωση των φόρων σας

Πώς μπορεί να γίνει η αποπλήρωση των φόρων σας
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τον Σεπτέμβριο αναμένεται το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ, ενώ έως το τέλος του χρόνου θα πρέπει να πληρωθούν και τα τέλη κυκλοφορίας. 

Ένας στους τρεις φορολογουμένους καλείται να πληρώσει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που εισέπραξε το προηγούμενο έτος, όπως προκύπτει από την εκκαθάριση των δηλώσεων. Η πρώτη δόση από τις τρεις διμηνιαίες δόσεις θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι την Τρίτη 31 Ιουλίου, η δεύτερη έως τα τέλη Σεπτεμβρίου και η τρίτη στο τέλος Νοεμβρίου.

Τον Σεπτέμβριο όμως αναμένεται και το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ με την πρώτη δόση να καταβάλλεται στα τέλη του ίδιου μήνα, ενώ έως το τέλος του χρόνου θα πρέπει να πληρωθούν και τα τέλη κυκλοφορίας. Οι φορολογούμενοι πρέπει να κάνουν τον προγραμματισμό τους και να μοιράσουν εφόσον δεν μπορούν, τα φορολογικά βάρη σε περισσότερες δόσεις που μπορεί να φθάσουν και τις 12. Ειδικότερα, οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τον φόρο εισοδήματος επιλέγοντας έναν από τους παρακάτω τρόπους:

  1. Σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις (έως 31 Ιουλίου, 28 Σεπτεμβρίου και 30 Νοεμβρίου). Κάθε δόση μπορεί να εξοφληθεί:
  • Μέσω e-banking, phone banking ή ATM.
  • Στο ταμείο της τράπεζας με απευθείας χρέωση του τραπεζικού λογαριασμού. Η εν λόγω συναλλαγή βαρύνεται με προμήθεια η οποία καθορίζεται από την τράπεζα εκτός εάν είστε:

α) Άνω των 70 ετών.

β) Σε δικαστική συμπαράσταση.

γ) Με βαριές αναπηρίες σε ποσοστό 80% και άνω.

δ) Κάτοικοι μη τουριστικών περιοχών με πληθυσμό κάτω των 500 κατοίκων ή κάτοικοι μη τουριστικών νησιών με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων που δεν βαρύνεται με προμήθεια).

  1. Έως 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις μέσω πιστωτικής κάρτας. Οι τράπεζες προσφέρουν την υπηρεσία άτοκων δόσεων που μπορεί να φθάσουν και τις 12 για την πληρωμή του φετινού φόρου στους κατόχους πιστωτικών καρτών.
  2. Με κάρτα απευθείας μέσω του Taxisnet, αλλά χωρίς τη δυνατότητα άτοκων δόσεων. Η πληρωμή γίνεται μέσω του ιστότοπου www.aade.gr, εφόσον προηγουμένως οι φορολογούμενοι συνδεθούν με τους προσωπικούς κωδικούς τους. Σύμφωνα με τις οδηγίες της εφαρμογής που εμφανίζονται στην οθόνη της προσωποποιημένης πληροφόρησης για κάθε

Ανοιχτή Οφειλή μπορείτε να δείτε τα στοιχεία δόσεων πατώντας το πλήκτρο επιλογής (radio button) στη στήλη «Εμφάνιση στοιχείων δόσεων & επιλογή οφειλής για πληρωμή με κάρτα». Σε περίπτωση πληρωμής με έκπτωση απαιτείται η εξόφληση του συνολικού ποσού της οφειλής μέχρι την ημερομηνία ισχύος της έκπτωσης (τα ποσά εμφανίζονται χωρίς τη μείωση λόγω έκπτωσης). Για να εμφανίσετε την ταυτότητα οφειλής και στη συνέχεια να εκτυπώσετε το Σημείωμα για Πληρωμή, πατήστε το κουμπί «Ταυτότητα Οφειλής».

  1. Πληρωμή οφειλής σε έως 12 μηνιαίες δόσεις αλλά με επιτόκιο 5%. Η εφορία παρέχει τη δυνατότητα να καταβάλλουν τον φόρο που προκύπτει σε 12 έντοκες δόσεις. Για να υπαχθούν στη ρύθμιση οι ενδιαφερόμενοι δεν χρειάζεται πλέον να περιμένουν να καταστεί ληξιπρόθεσμη η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, δηλαδή μετά την 31η Ιουλίου. Μπορούν από τώρα να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση και να αρχίζουν να πληρώνουν τις δόσεις της ρύθμισης. Όταν μάλιστα θα έρθει ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ θα έχουν τη δυνατότητα να εντάξουν στη ρύθμιση και τις δόσεις του φόρου για τα ακίνητά τους.

Τα βήματα της ηλεκτρονικής αίτησης:

  1. Εισέρχεστε στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr. Κάνετε κλικ στον «Λογαριασμό μου» εισάγοντας τους κωδικούς πρόσβασης στο σύστημα.

2.Κλικάρετε την επιλογή «Εφαρμογές» και εντοπίζετε την εφαρμογή που αφορά τη «Ρύθμιση Οφειλών» (βρίσκεται χαμηλά στη σελίδα).

  1. Επιλέξτε τη ρύθμιση Ρ2 «Αίτηση πάγιας ρύθμισης οφειλών ν. 4152/2013».
  2. Στη συνέχεια, κάνετε κλικ στην «Υποβολή Νέας».
  3. Αμέσως εμφανίζεται η σχετική σελίδα της ρύθμισης με τα ατομικά στοιχεία του φορολογουμένου, την επιλογή της ρύθμισης (12 ή 24 δόσεις), τα ποσά υπό ρύθμιση. Εφόσον όλα είναι εντάξει προχωράτε στην επόμενη σελίδα.
  4. Στην επόμενη σελίδα θα πρέπει να εισαχθούν τα εξής στοιχεία:

α) Ο αριθμός των δόσεων που επιθυμεί κανείς, στοιχείο το οποίο θα καθορίσει τόσο το ποσό της δόσης όσο και το τελικό ποσό πληρωμής εξαιτίας των επιβαρύνσεων.

β) Το μηνιαίο καθαρό εισόδημα.

γ) Οι πάγιες μηνιαίες υποχρεώσεις.

δ) Οποιοδήποτε αναμενόμενο μελλοντικό εισόδημα.