Πώς μπορείτε να βοηθήσετε την καριέρα σας να ανακάμψει μετά την πανδημία του κορωνοϊού

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε την καριέρα σας να ανακάμψει μετά την πανδημία του κορωνοϊού
Photo: pixabay.com
Κανένας δεν μπορεί να προβλέψει πότε η οικονομία θα ανακάμψει. Αλλά όλοι συμφωνούν ότι κάποτε θα συμβεί κι αυτό. Όταν συμβεί, θα είστε έτοιμοι να εκμεταλλευτείτε τις ευκαιρίες;

της Anne Fisher

Με τις απολύσεις στις ΗΠΑ να σκαρφαλώνουν σε επίπεδα που παραπέμπουν στη Μεγάλη Ύφεση πριν από πάνω από δέκα χρόνια, την ανεργία στα ύψη, και ακόμα περισσότερη αβεβαιότητα να απλώνεται μπροστά μας, κανενός η καριέρα δεν είναι απρόσβλητη από την επίδραση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Μπορεί ακόμα να εργάζεστε στην ίδια δουλειά όπου βρισκόσασταν και πριν την κρίση του κορωνοϊού. Αυτό, όμως, μπορεί να αλλάξει. Το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου, το 35% των εργοδοτών στις ΗΠΑ σκέφτονταν να δώσουν σε μέρος του προσωπικού τους υποχρεωτικές άδειες άνευ αποδοχών μέσα στις επόμενες 60 μέρες, σύμφωνα με έρευνα της Mercer με τη συμμετοχή πάνω από 400 εταιρειών. Και το ένα τέταρτο των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι σχεδίαζαν να προβούν σε απολύσεις.

Κανένας δεν μπορεί να προβλέψει πότε η οικονομία θα ανακάμψει. Αλλά όλοι συμφωνούν ότι κάποτε θα συμβεί κι αυτό. Όταν συμβεί, θα είστε έτοιμοι να εκμεταλλευτείτε τις ευκαιρίες;

Ιδού τέσσερις τρόποι για να προετοιμαστείτε για την ανάκαμψη που έρχεται:

  1. Αρχίστε να μαθαίνετε νέες δεξιότητες

Ένας τρόπος για να εντοπίσετε τις δεξιότητες που ο κλάδος σας θα απαιτήσει στο μέλλον είναι να μελετήσετε το τι ζητάνε οι αγγελίες για δουλειά. Συγκεκριμένα, κάντε μια λίστα «με τις δεξιότητες που φαίνεται να αναζητούν οι εργοδότες ξανά και ξανά» λέει η Allison McLean, σύμβουλος καριέρας στη σχολή προγραμματισμού μέσω διαδικτύου Springboard.

Παράλληλα, τώρα είναι η ώρα για να μελετήσετε και τι αλλάζει στην εταιρεία όπου δουλεύετε. Η πανδημία έχει αλλάξει το τοπίο για πολλές εταιρείες. «Σκεφθείτε πώς αλλάζει το επιχειρηματικό μοντέλο του κλάδου σας και πώς θα συνεχίσει να αλλάζει μέσα στους επόμενους έξι με δώδεκα μήνες» συμβουλεύει ο Nicholas Wyman, γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Δεξιοτήτων και Καινοτομίας στον Χώρο Εργασίας.

  1. Επικοινωνήστε με υπεύθυνους προσλήψεων και πρώην εργοδότες

Πλέον είναι η κατάλληλη στιγμή για να έρθετε σε επαφή με υπεύθυνους προσλήψεων στον κλάδο σας επειδή, με ή χωρίς πανδημία, «αυτοί πρέπει να συνεχίσουν να ενισχύουν τη ροή δυνητικών υποψηφίων», επισημαίνει η McLean. «Βεβαιωθείτε ότι οι ίδιοι γνωρίζουν ποιος είστε, προσφέροντάς τους μια σαφή ιδέα του πού θέλετε να βρείτε την επόμενη ευκαιρία σας.

Είναι πιθανό αυτή η ευκαιρία να προκύψει από μια εταιρεία όπου εργαστήκατε στο παρελθόν. «Καθώς η οικονομία θα ανακάμπτει, οι οργανισμοί θα χρειαστούν ανθρώπους που μπορεί να είναι παραγωγικοί σε σύντομο χρονικό διάστημα» λέει ο James Sinclair, CEO της Enterprise Alumni, μιας εταιρείας που διαχειρίζεται δίκτυα πρώην εργαζομένων για εταιρείες όπως η Google, η Procter & Gamble, η Nestle και η Marriott. Κι αυτό σημαίνει ότι οι πρώην εργαζόμενοι που ξέρουν τη δουλειά και την εταιρεία έχουν πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων.

  1. Επεκτείνετε το δίκτυο συλλογής πληροφοριών σας

Η δικτύωση παραμένει μια σταθερή αξία. «Δεν σταματάω να τονίζω την αξία του networking» λέει η Allison McLean. «Βρείτε τον χρόνο και συνομιλήστε – με σκοπό την άντληση πληροφοριών – με ανθρώπους στο LinkedIn, οι οποίοι μπορούν να σας συστήσουν σε άλλους». Σκοπός σας είναι να διατηρείτε επαφή με άτομα που γνωρίζουν πού ακριβώς πραγματοποιούνται προσλήψεις, ή αναμένεται να πραγματοποιηθούν στο μέλλον.

  1. Αποδεχθείτε την ιδέα ότι το μέλλον θα είναι διαφορετικό από το παρελθόν

Μπορεί να είναι δύσκολο να το συλλάβετε, αλλά συμβιβαστείτε με αυτό: η «νέα κανονικότητα» μάλλον δεν θα φαντάζει διόλου κανονική, ιδιαίτερα εάν μια απώλεια εργασίας θα σημαίνει ότι θα πρέπει να αναλάβετε έναν διαφορετικό ρόλο ή ακόμα και να ακολουθήσετε μια εντελώς νέα καριέρα.

Η Virginia Buckingham ήταν επικεφαλής της Λιμενικής Αρχής της Μασαχουσέτης όταν συνέβησαν οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Η ίδια έχασε τη δουλειά της και μέσα στα επόμενα χρόνια κλήθηκε να εφαρμόσει τις βασικές της δεξιότητες «σε εντελώς νέες επαγγελματικές καταστάσεις». Η Buckingham, αντιπρόεδρος εταιρικών υποθέσεων στη Pfizer πλέον, συστήνει: «Μην έχετε στεγανά ως προς το πώς θα είναι η καριέρα σας μετά την ανάκαμψη. Μπορεί να είναι εντελώς διαφορετική. Εσείς πρέπει να έχετε μπόλικη υπομονή – η κατάσταση με τα επαγγελματικά σας θα ξεκαθαρίσει με τον δικό της ρυθμό».