Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τον κόσμο από τη σκοτεινή πλευρά της τεχνητής νοημοσύνης;

Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τον κόσμο από τη σκοτεινή πλευρά της τεχνητής νοημοσύνης;

Μερικές ενδιαφέρουσες ιδέες πάνω στα οφέλη αλλά και τους κινδύνους της τεχνολογίας ακούστηκαν στο συνέδριο «Most Powerful Women» του Fortune. 

της Erika Fry

Πώς πρέπει οι κυβερνήσεις να ανταποκριθούν στο ταχέως μεταβαλλόμενο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης; Αποφασιστικά και συνεργατικά, λέει η Joanna Shields, διευθύνουσα σύμβουλος της Benevolent AI, startup στον χώρο της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Η Shields είναι πρώην στέλεχος της Google, της Facebook και της βρετανικής κυβέρνησης, στην οποία υπηρέτησε ως Υπουργός Ασφαλείας του Διαδικτύου και ως Σύμβουλος Ψηφιακής Οικονομίας. Και τις παρατηρήσεις της σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη τις έκανε μιλώντας στη διεθνή σύνοδο «Most Powerful Women» του Fortune στο Λονδίνο, προχθές το απόγευμα.

Η Shields, βετεράνος της Silicon Valley που στην πορεία ανέπτυξε έναν σκεπτικισμό ως προς το αφήγημα που λέει στερεοτυπικά ότι η τεχνολογία θα αλλάξει προς το καλύτερο τον κόσμο, δήλωσε ότι η τεχνητή νοημοσύνη και οι συνέπειές της για την κοινωνία είναι πολύ μεγάλες για να αντιμετωπιστούν από μια μεμονωμένη χώρα, εταιρεία, ή μη κυβερνητική οργάνωση.

«Η ψηφιακή επανάσταση ήταν μια πρόβα για το τι πρόκειται να έρθει», δήλωσε η Shields, η οποία επισημαίνει ζητήματα όπως οι ψεύτικες ειδήσεις και οι «φούσκες φίλτρων» ως τα απροσδόκητα δεινά των κοινωνικών μέσων. «Η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξει τη ζωή μας με τρόπους που δεν κατανοούμε πραγματικά».

Η ίδια σημείωσε, επίσης, ότι μέχρι τώρα οι άνθρωποι «ήταν πάντα οι δημιουργοί της τεχνολογίας». Με την τεχνητή νοημοσύνη, «η τεχνολογία είναι τόσο ισχυρή ώστε να δημιουργεί τον εαυτό της».

Αν και καλωσόρισε τις πρόσφατες προσπάθειες της Google να ορίσει αρχές και πολιτικές σε σχέση με το πώς η εταιρεία θα χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη, η Shields είπε ότι δεν αρκεί μια συγκεκριμένη εταιρεία να αναλάβει τέτοιες δεσμεύσεις.

Η δική της σύσταση είναι να συνεργαστούν εταιρείες τεχνολογίας, μη κυβερνητικές οργανώσεις και κυβερνήσεις πάνω σε παγκόσμια πρότυπα για την τεχνολογία με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο συνεργάστηκαν στη βάση της WeProtect Global Alliance – πρόκειται για μια διεθνή προσπάθεια για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την κακοποίηση στο διαδίκτυο.