Πώς εφαρμόζεται το online design στον σχεδιασμό της κουζίνας εξ αποστάσεως

Πώς εφαρμόζεται το online design στον σχεδιασμό της κουζίνας εξ αποστάσεως
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου
Το Fortune μιλά με τον CEO της Gruppo Cucine, Γιώργο Λεβεντάκη, για το πώς ο κορωνοϊός άλλαξε το σύγχρονο design, αλλά και τη λειτουργία της εταιρείας.

Η παγκόσµια εξάπλωση του κορωνοϊού προκάλεσε µια στροφή 180 µοιρών όχι µόνο στην καθηµερινότητα εκατοµµυρίων ανθρώπων παγκοσµίως, αλλά και στα «θέλω» τους. Και ενώ οι προβλέψεις για τις συνέπειες του κορωνοϊού είναι πολλές, άλλες λιγότερο και άλλες περισσότερο αισιόδοξες, το µόνο σίγουρο είναι ότι η πανδηµία «τάραξε» τα νερά οδηγώντας πολλές εταιρείες, στο εξωτερικό αλλά και στη χώρα µας, σε µια ακούσια ή εκούσια αλλαγή των υπηρεσιών τους προκειµένου να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες.

Ο κλάδος του design επηρεάστηκε λόγω του lockdown, µε εταιρείες να κλείνουν τα καταστήµατά τους και να περιορίζουν τη δράση τους. Η χώρα µας δεν αποτελεί εξαίρεση, καθώς εξαιτίας του κορωνοϊού, εταιρείες και καταστήµατα έχουν διακόψει τη λειτουργία τους ήδη από τα τέλη Μαρτίου.

Η Gruppo Cucine, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για αναβάθµιση των υπηρεσιών της προκειµένου να διασφαλίσει την οµαλή λειτουργία της και την εξυπηρέτηση του κοινού, επέκτεινε τη χρήση των νέων τεχνολογιών.

Η εταιρεία δραστηριοποιείται από το 2003 στον κλάδο της εισαγωγής επίπλων κουζίνας, ενώ είχε ήδη ενσωµατώσει τη χρήση VR τεχνολογίας και του online design στη λειτουργία της. Τώρα, η πανδηµία του κορωνοϊού δεν αποτέλεσε εµπόδιο, αλλά έναυσµα για εξέλιξη, µε τη διεύρυνση του ρόλου της τεχνολογίας στον σχεδιασµό της κουζίνας. Συγκεκριµένα, η εταιρεία στηρίζει την ενέργεια #ΜένουµεΣπίτι και προσφέρει τη δυνατότητα στους πελάτες της από όλη την Ελλάδα να σχεδιάσουν πλήρως την κουζίνα τους σε ζωντανή σύνδεση µε τους ειδικούς της εταιρείας, κάτι που «δε συναντούσαµε συχνά στον τοµέα του design», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Γιώργος Λεβεντάκης, CEO της Gruppo Cucine. «Λόγω των ιδιαιτέρων συνθηκών που διαµορφώθηκαν την τελευταία περίοδο, µας δόθηκε η ευκαιρία να αξιοποιήσουµε τις ψηφιακές υπηρεσίες που ήδη είχαµε αναπτύξει και να προτείνουµε στον υποψήφιο πελάτη µια διαφορετική προσέγγιση στον σχεδιασµό και την υλοποίηση της κουζίνας των ονείρων του. Εξ αποστάσεως, ανέπαφα και µε ασφάλεια», συµπλήρωσε.

Η νέα λειτουργία «online design» λειτουργεί ως εξής: Οι πελάτες αποστέλλουν µια κάτοψη ή φωτογραφία της κουζίνας τους και στη συνέχεια το τµήµα σχεδιασµού της εταιρείας επικοινωνεί µαζί τους προκειµένου να συζητήσουν τις λεπτοµέρειες του σχεδίου. Μετά την ολοκλήρωση του σχεδίου, ακολουθεί η παρουσίασή του στους πελάτες, µε µια διαδικασία τόσο απλή όσο η παρακολούθηση ενός βίντεο στο YouTube.

Μάλιστα, η συνεχής επικοινωνία µεταξύ σχεδιαστή και πελάτη αποτελεί ακόµη έναν διαφοροποιητικό παράγοντα της Gruppo Cucine, καθώς η εταιρεία προσπαθεί «να ανακαλύψει τις εξατοµικευµένες  ανάγκες της κάθε περίπτωσης, δίνοντας λύσεις που καλύπτουν τις εργονοµικές ανάγκες πολλαπλών χρηστών στην ίδια κουζίνα», υποστηρίζει ο κ. Λεβεντάκης. «Το σύνηθες λάθος που προκύπτει στο σχεδιασµό της κουζίνας είναι ότι κατά την σχεδίαση δεν λαµβάνονται υπόψη οι ιδιαίτερες ανάγκες τόσο του κύριου χρήστη, όσο και των υπολοίπων µελών της οικογένειας. Στην Gruppo Cucine σχεδιάζοντας µε επίκεντρο τον άνθρωπο είµαστε σε θέση να καλύψουµε και να προτείνουµε την καλύτερη δυνατή λύση στο σύνολο του καταναλωτικού κοινού που περιλαµβάνει κάθε ηλικιακό φάσµα, καθώς και κατηγορίες συµπολιτών µας µε ιδιαίτερες ικανότητες και δεξιότητες», συµπληρώνει.

Με αυτή τη νέα δυνατότητα που προσφέρει η Gruppo Cucine ο πελάτης επωφελείται ποικιλότροπα, καθώς «µέσω της εφαρµογής online design διαπιστώθηκε πως ο κύκλος της απόφασης αγοράς έχει µειωθεί σηµαντικά. Αν υπολογίσουµε και τον χρόνο µετακινήσεων, διαπιστώνουµε ότι τουλάχιστον για πόλεις όπως η Αθήνα έδωσε µια σηµαντική ευελιξία. Ταυτόχρονα έφερε πολύ κοντά ενδιαφερόµενους και εκτός Αττικής, καθώς τους έδωσε την ευκαιρία να διαµορφώσουν και να αποκτήσουν την κουζίνα τους µέσα από την άνεση του σπιτιού τους ενώ παράλληλα µειώθηκαν οι µετακινήσεις». Επιπλέον, η εν λόγω υπηρεσία διευκολύνει ιδιαίτερα οικογένειες µε µικρά παιδιά, καθώς δεν χρειάζεται να ταλαιπωρούνται µε µετακινήσεις. Έτσι, όλη η οικογένεια µπορεί να παρακολουθήσει από το σπίτι της και να συµµετέχει στον σχεδιασµό της κουζίνας.

Σηµειώνεται µάλιστα ότι η τελική αξία της κουζίνας γνωστοποιείται στους πελάτες εξ αρχής και η αποστολή γίνεται σε οποιοδήποτε µέρος της Ελλάδας, ενώ για όλες τις online παραγγελίες οι πελάτες έχουν 40% έκπτωση (ισχύει µέχρι τις 16/5).

Η δυνατότητα του online design παρά το γεγονός ότι προϋπήρχε στην εταιρεία, έδωσε µια νέα πνοή στην λειτουργία της εν µέσω του κορωνοϊού, ενώ παράλληλα «γέννησε νέες ιδέες για βελτίωση της ποιότητας και της ταχύτητας επικοινωνίας που θα εξετάσουµε και µελλοντικά», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Λεβεντάκης.

*To άρθρο δημοσιεύεται στο νέο τεύχος του Fortune, στο πλαίσιο του αφιερώματος “The Coronavirus Economy”.