Πώς ένα «μπικίνι» έβαλε φωτιά στο Facebook

Πώς ένα «μπικίνι» έβαλε φωτιά στο Facebook

Κι ενώ το σκάνδαλο της Cambridge Analytica έμοιαζε ξεχασμένο και το Facebook προσπαθεί να γυρίσει σελίδα, έρχεται ένα «μπικίνι» να ταράξει την ηρεμία του.

Εκεί που όλοι θεωρούσαν ότι η υπόθεση της Cambridge Analytica έχει πια περάσει και πως το Facebook γύρισε σελίδα, έρχεται ένα «μπικίνι» να ταράξει την ηρεμία και να βάλει «φωτιά» στο διάσημο κοινωνικό δίκτυο.

Μια ομάδα Βρετανών βουλευτών, η οποία διεξάγει έρευνα για παραπληροφόρηση και ψεύτικα νέα, έχει προσπαθήσει, με αποτυχία, να εγκαλέσει τον ιδρυτή του Facebook ενώπιον μιας επιτροπής για τον ψηφιακό πολιτισμό, των μέσων ενημέρωσης και αθλητισμού, προκειμένου να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με την καταστροφή των προσωπικών δεδομένων από το δίκτυο.

Ωστόσο, ο επικεφαλής της επιτροπής έχει πια στα χέρια του μια σειρά εγγράφων που αφορούν ένα…μπικίνι, αλλά όχι ένα συνηθισμένο μπικίνι. Ο λόγος για το Pikini, μια εφαρμογή της εταιρείας Six4Three η οποία είναι σε δικαστικές διενέξεις με το κοινωνικό δίκτυο για μια εφαρμογή που δημιούργησε το 2015, όταν ξεκίνησα το Facebook να αλλάζει την πολιτική απορρήτου του, απαγορεύοντας σε προγραμματιστές έξω από αυτό να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα φίλων.

Η εφαρμογή επέτρεπε στους χρήστες, μέσω μιας τεχνολογίας έξυπνης σάρωσης να βρίσκουν φωτογραφίες των φίλων τους ή των φίλων των φίλων τους …με μπικίνι. Η εφαρμογή έτυχε μεγάλης αρνητικής δημοσιότητας, ενώ η κυκλοφορία της συνέπεσε με την αλλαγή της πολιτικής του Facebook για τα προσωπικά δεδομένα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η εφαρμογή να μην αφεθεί να κυκλοφορήσει και η Six4three ξεκίνησε την δικαστική διαμάχη με το Facebook.

Σήμερα, η Six4three έχει στην κατοχή της χαρτιά και συμφωνίες με το Facebook, σύμφωνα με τα οποία το διάσημο μέσο ήταν ιδιαίτερα ανεκτικό με τη χρήση των προσωπικών δεδομένων των χρηστών και την διαχείριση τους, τα οποία χαρτιά έθεσε και στη διάθεση της βρετανικής επιτροπής.

Με βάση αυτά τα χαρτιά, φέρεται πως το Facebook άλλα έλεγε προς τα έξω και άλλα στις κατ’ ιδίαν συμφωνίες με τις εταιρείες. Τώρα μένει να αποδειχτούν εάν αυτά τα δεδομένα είναι αληθινά, όμως σε κάθε περίπτωση ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ ίσως χρειαστεί να περάσει πάλι μια βόλτα από την θέση του απολογούμενου μπροστά σε μια επιτροπή, ενώ οι ερωτήσεις και οι αμφιβολίες για την χρήση του τεράστιου όγκου των προσωπικών δεδομένων που μαζεύει το Facebook από τους χρήστες του, θα γίνουν όλο και πιο συχνές.