Πώς ένα σχεδόν άγνωστο στέλεχος έγινε νούμερο 2 στην Google

Πώς ένα σχεδόν άγνωστο στέλεχος έγινε νούμερο 2 στην Google
Sundar Pichai, senior vice president of Chrome and Apps at Google Inc., speaks during the Google I/O conference in San Francisco, California, U.S., on Thursday, June 28, 2012. Google Inc., owner of the world's most popular search engine, unveiled a cloud-computing service for building and running applications to help woo customers and challenge Amazon.com Inc.'s Web Services. Photographer: David Paul Morris/Bloomberg via Getty Images

Η απίστευτα γρήγορη ανέλιξη του Σαντάρ Πιτσάι, που είναι πλέον πίσω από τον Λάρι Πέιτζ, έτοιμος να βρεθεί στο τιμόνι της εταιρείας.

του Μιγκέλ Χελφτ

Ο πλοηγός Chrome, που παρουσίασε η Google την Πρωτομαγιά του 2008, έγινε ο ανελκυστήρας που οδήγησε τον Σαντάρ Πιτσάι σε μια από τις ταχύτερες εταιρικές ανελίξεις στην ιστορία της τεχνολογικής βιομηχανίας.

Εντός της Google, βέβαια, ο Πιτσάι είχε ήδη κάνει αισθητή την παρουσία του και πριν τον Chrome, ως διευθυντής διαχείρισης προϊόντος για ένα νεφελώδες αλλά σημαντικό όπλο στο οπλοστάσιο της Google: το Google Toolbar. Η μπάρα αυτή υπήρξε κρίσιμη επειδή βοήθησε ώστε η μηχανή αναζήτησης της Google να γίνει η προ-επιλογή αναζήτησης για τον Explorer και τον Firefox. Και ο ρόλος του Πιτσάι στην ολοκλήρωση και προώθηση του προϊόντος – καθώς αυτό βρέθηκε στο στόχαστρο της Microsoft – συνέβαλλε ώστε ο ίδιος να παγιώσει τη θέση του στην εταιρεία.

Ύστερα από την παρουσίαση του Chrome, ο Πιτσάι πήρε προαγωγή, πρώτα στη θέση του αντιπροέδρου, και μετά στη θέση του ανώτερου αντιπροέδρου. Έγινε υπεύθυνος για τις εφαρμογές της Google, συμπεριλαμβανομένου του Gmail, και μπήκε στον κύκλο των έμπιστων και άμεσων συνομιλητών του Πέιτζ. Όταν ο δημιουργός του Android, Άντι Ρούμπιν, πήγε σε ένα μυστικό πρότζεκτ ρομποτικής της Google, ο Πέιτζ όρισε τον Πιτσάι υπεύθυνο και για το Android.

Η τελευταία του προαγωγή ήταν στη θέση του επικεφαλής προϊόντων, επιτρέποντας έτσι στον Πέιτζ να εστιάσει σε πιο μακροπρόθεσμα ζητήματα. Ως επικεφαλής προϊόντων, ο Πιτσάι επέβλεψε κρίσιμα κομμάτια του παζλ της Google, όπως το Google Search, το Google Maps, το Google+, διαφημιστικά προϊόντα και υποδομές. Μιλάμε δηλαδή για το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων της Google, με εξαίρεση το YouTube και τα μέχρι πρόσφατα ημι-αυτόνομα τμήματα όπως η Nest, η Google X και η Calico που πλέον εντάχθηκαν ξεχωριστά στην Alphabet.

Πλέον, όπως ανακοινώθηκε προχθές, ο Πιτσάι θα είναι ο επόμενος CEO της Google.

Ο 42χρονος Σαντάρ κατάγεται από την Ινδία, όπου και ολοκλήρωσε τις πτυχιακές του σπουδές. Στη συνέχεια, έκανε μάστερ στη μηχανολογία και την επιστήμη των υλικών στο Stanford και MBA στο Wharton School. Προτού ενταχθεί στο δυναμικό της Google το 2004, πρόλαβε να εργαστεί για την McKinsey και την Applied Materials.

Όσο για τη γενικότερη αίσθηση που είχαν γι’ αυτόν στην Google και αλλού; Όταν έγιναν γνωστά τα νέα της προηγούμενής του προαγωγής, ο επενδυτής Ομ Μάλικ τουΐταρε το εξής: «Να μια απόδειξη ότι οι ωραίοι τύποι μπορούν να κερδίζουν».