Πώς επηρεάζουν οι αυξημένες εντάσεις στη Μέση Ανατολή τις πτήσεις και την τιμή του πετρελαίου

Πώς επηρεάζουν οι αυξημένες εντάσεις στη Μέση Ανατολή τις πτήσεις και την τιμή του πετρελαίου
epa08111152 (FILE) - Ballistic missile Zelzal , is launched during the second day of military exercises, codenamed Great Prophet-6, by Iran's elite Revolutionary Guards at an undisclosed location in Iran, 28 June 2011 (Reissued 07 January 2020). According to Iranian state TV on 07 January 2020, Iran's Revolutionary Guard Crops (IRGC) launched a series of rockets targeting Ain al-Assad air base located in al-Anbar, one of the bases hosting US military troops in Iraq. The attack comes days after the Top Irani General Qassem Soleimani, head of the IRGC's Quds force, was killed by a US drone strike in Baghdad. EPA/STRNGER *** Local Caption *** 02799449 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η εξαπόλυση επιθέσεων με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον δύο αμερικανικών βάσεων στην επικράτεια του Ιράκ από το σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν έφερε ένα «ντόμινο» εξελίξεων.

Αρκετές αεροπορικές εταιρείες δήλωσαν την Τετάρτη ότι θα αποφεύγουν τον εναέριο χώρο του Ιράν ή θα ακυρώνουν πτήσεις, λόγω των αυξημένων εντάσεων στη Μέση Ανατολή.

Την αναστολή πτήσεων μέσω Ιράν και Ιράκ ανακοίνωσε η Air France, μετά την κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή. Είναι η τρίτη αεροπορική εταιρεία που ανακοινώνει αλλαγή διαδρομής σήμερα.

Νωρίτερα, η Scoot της Singapore Airlines και η Kuwait Airways επίσης ανακοίνωσαν ότι αλλάζουν διαδρομή, μετά τα αντίποινα του Ιράν και την επίθεση σε αμερικανική στρατιωτική βάση στο Ιράκ.

Οπως μεταδίδει το CNBC, οι εταιρείες Singapore Airlines, China Airlines και Malaysia Airlines βρίσκονται μεταξύ εκείνων που ανακοίνωσε ότι αποφεύγουν τον ιρανικό εναέριο χώρο. Εν τω μεταξύ, η Emirates με έδρα το Ντουμπάι και η αεροπορική Flydubai ακύρωσαν τις πτήσεις της Τετάρτης προς τη Βαγδάτη, σύμφωνα με το Reuters. «Παρακολουθούμε προσεκτικά τις εξελίξεις και είμαστε σε στενή επαφή με τις αρμόδιες κυβερνητικές αρχές σε σχέση με τη λειτουργία μας και θα κάνουμε περαιτέρω επιχειρησιακές αλλαγές εάν χρειαστεί», ανέφερε η Emirates σε δήλωση προς το Reuters.

Η αμερικανική ομοσπονδιακή υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας (Federal Aviation Administration, FAA) απαγόρευσε στις αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες να κάνουν πτήσεις στον εναέριο χώρο του Ιράκ, του Ιράν, του Κόλπου και του Κόλπου του Ομάν. Η FAA επικαλέστηκε την «κλιμάκωση των στρατιωτικών δραστηριοτήτων» στην περιοχή.

Οι ανακοινώσεις ήρθαν αφότου το σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν εξαπέλυσε επιθέσεις με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον δύο αμερικανικών βάσεων στην επικράτεια του Ιράκ.

Από την άλλη, όσον αφορά το πετρέλαιο, ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) Μοχάμεντ Μπαρκίντο, διαβεβαίωσε σήμερα πως οι ιρακινές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς και η πετρελαϊκή παραγωγή της χώρας συνεχίζεται ομαλά. «Είναι μεγάλη ανακούφιση ότι οι εγκαταστάσεις συνεχίζουν να είναι ασφαλείς στο Ιράκ και ότι η παραγωγή συνεχίζεται», σημείωσε ο Νιγηριανός στο περιθώριο συνόδου στο Αμπού Ντάμπι.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΚ δήλωσε ακόμη πως αισιοδοξεί ότι το Ιράκ θα συμμορφωθεί στο 100% προς τις αποφάσεις του Οργανισμού για τη μείωση της παραγωγής παρά τις τρέχουσες εντάσεις και τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Ωστόσο, ουσιαστικά απευθυνόμενος στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο Μπαρκίντο σημείωσε πως ο ΟΠΕΚ δεν μπορεί να επωμιστεί μόνος την ευθύνη να διατηρήσει σταθερή την αγορά πετρελαίου.

Παράλληλα, ο υπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων δήλωσε πως δεν βλέπει, τουλάχιστον άμεσα, κίνδυνο να κλείσει το Στενό του Χουρμούζ, κρίσιμης σημασίας για τον εφοδιασμό της παγκόσμιας αγοράς, μετα τις επιθέσεις με βαλλιστικούς πυραύλους που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον αμερικανικών βάσεων στην ιρανική επικράτεια σε αντίποινα για την εξόντωση ιρανού στρατηγού στη Βαγδάτη από τις ΗΠΑ.

Η κατάσταση δεν έχει ακόμα φθάσει σε πόλεμο και δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται υπερβολικά τα γεγονότα, σημείωσε ο Σουχάιλ αλ Μαζρούι. «Δεν θα δούμε [να ξεσπά] πόλεμος», έκρινε ακόμα ο υπουργός, που πάντως αναγνώρισε πως «οπωσδήποτε αυτή είναι μια κλιμάκωση [της έντασης] ανάμεσα στις ΗΠΑ, που είναι σύμμαχος, και του Ιράν, που είναι γείτονας, και το τελευταίο πράγμα που θέλουμε είναι περισσότερη ένταση στη Μέση Ανατολή».

Ο Μαζρούι πρόσθεσε πως δεν προβλέπει κίνδυνο να υπάρξει έλλειψη προσφοράς.

Έμποροι καυσίμων: Δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία για τις τιμές

«Σήμερα και με βάση τα δεδομένα που γνωρίζουμε, δεν διακρίνεται να υπάρχει κάποια ιδιαίτερη ανησυχία για το ενδεχόμενο σημαντικής αύξησης των τιμών», επισημαίνει ο Σύνδεσμος των Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών με αφορμή τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή και τις επιπτώσεις τους στις τιμές των καυσίμων.

Ο ΣΕΕΠΕ προσθέτει ακόμη ότι οι σημερινές λιανικές τιμές της βενζίνης κινούνται στο επίπεδο των τιμών του δεύτερου τριμήνου του 2019 παρά το γεγονός ότι από τις αρχές του έτους, οι τιμές αυξήθηκαν εξαιτίας της αύξησης του ποσοστού βιοαιθανόλης που αναμειγνύεται υποχρεωτικά – βάσει Κοινοτικής Οδηγίας για τα βιοκαύσιμα και την ενεργειακή εξοικονόμηση- στη βενζίνη.

Συγκεκριμένα, από την 1η Ιανουαρίου 2020 έχει τριπλασιαστεί η υποχρεωτική πρόσμιξη από 1% στο 3,3% βιοαιθανόλης στις βενζίνες.

«Το μεγάλο πρόβλημα στην τιμή των καυσίμων στην Ελλάδα παραμένει η υψηλή φορολογία. Ο Έλληνας καταναλωτής θα πρέπει να γνωρίζει ότι για κάθε 10Euro που καταβάλλει για βενζίνη τα 6,5 ευρώ (δηλαδή το 65%) είναι φόροι και δασμοί ενώ μόνο τα 0,6 ευρώ (το 6%) αντιστοιχεί συνολικά στο μικτό περιθώριο των Εταιριών Εμπορίας, των πρατηριούχων και της εφοδιαστικής αλυσίδας», καταλήγει ο ΣΕΕΠΕ.

Νέο χαμηλό «χτύπησε» η μετοχή της Saudi Aramco

Στα 34 ριάλ (9,06 δολάρια) ξεκίνησαν συνεδρίαση οι μετοχές της Saudi Aramco την Τετάρτη, στο πιο χαμηλό σημείο από τότε που άρχισαν trading στις 11 Δεκεμβρίου, αφότου το Ιράν επιτέθηκε με πυραύλους σε αμερικανικούς στόχους στο Ιράκ.

Οι μετοχές της Aramco είναι 12% χαμηλότερα από το πιο υψηλό τους (38,70 ριάλ) στις 31 Δεκεμβρίου, αλλά εξακολουθούν να βρίσκονται υψηλότερα από την ΙΡΟ των 32 ριάλ, που αποτίμησε την πετρελαϊκή εταιρεία-κολοσσό της Σαουδικής Αραβίας στα 1,7 τρισ. δολάρια.