Πώς επηρεάζουν τα τραγικά συμβάντα την ψυχολογία των ταξιδιωτών;

Πώς επηρεάζουν τα τραγικά συμβάντα την ψυχολογία των ταξιδιωτών;
Πυροσβέστες και διασώστες συμμετέχουν στην επιχείρηση εντοπισμού αγνοουμένων, στο σημείο όπου σημειώθηκε το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα έξω από τη Λάρισα, Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023. Μία επιβατική αμαξοστοιχία συγκρούσθηκε με μία εμπορευματική έξω από τη Λάρισα, ενώ εκτροχιάστηκαν τα δύο πρώτα βαγόνια της επιβατικής αμαξοστοιχίας και εκδηλώθηκε πυρκαγιά. Σε 36 ανέρχονται μέχρι στιγμής οι επιβεβαιωμένοι νεκροί εξαιτίας της σύγκρουσης επιβατικής αμαξοστοιχίας με εμπορευματική, αργά το βράδυ της Τρίτης στην περιοχή Ευαγγελισμός, κοντά στα Τέμπη, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από τον εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, τον πύραρχο Βασίλη Βαθρακογιάννη. Παράλληλα 66 άτομα νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, εκ των οποίων οι 60 σε απλές κλίνες και οι υπόλοιποι 6 σε ΜΕΘ. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η πανδημία, ο σεισμός στην Τουρκία και το δυστύχημα στα Τέμπη επαναφέρουν στο προσκήνιο το θέμα της ασφάλειας.

Φυσικές καταστροφές, δυστυχήματα, κοινωνικές αναταραχές, καθώς επίσης και οι νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού, δημιουργούν έναν έντονο προβληματισμό ως προς το πόσο σοβαρά υπόψιν λαμβάνουν τα παραπάνω δεδομένα οι τουρίστες, αλλά και όσοι ταξιδεύουν για επαγγελματικούς σκοπούς.

Το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών που έκοψε το νήμα της ζωής σε δεκάδες συνανθρώπους μας και ανέδειξε με τον πιο άσχημο τρόπο την ανεπάρκεια του σιδηροδρομικού δικτύου στη χώρα, αλλά και ο καταστροφικός σεισμός στην γειτονική Τουρκία, όπου κτίρια έπεσαν σαν τραπουλόχαρτα σε κλάσματα του δευτερολέπτου, τοποθετούν το θέμα της ασφάλειας ξανά ψηλά στην ατζέντα. Παράγοντες της τουριστικής βιομηχανίας απαντούν στο ερώτημα του κατά πόσο τέτοιου είδους απρόσμενες εξελίξεις ενδέχεται να επηρεάσουν έναν κλάδο, ο οποίος πέρασε το σημαντικότερο «crash test» στην ιστορία του κατά την διάρκεια της πανδημίας.

«Κατά την περίοδο του Covid-19 η κατάσταση θύμιζε “νεκροταφείο”. Τότε δεν υπήρχε ανησυχία με απεργίες, τρομοκρατικές ενέργειες και σεισμούς, αλλά είχε παύσει οποιαδήποτε εμπορική δραστηριότητα στον κλάδο της φιλοξενίας. Αυτό που συνέβη με τα Τέμπη είναι ένα τραγικό γεγονός το οποίο έχει επηρεάσει σημαντικά την ψυχολογία όλου του κόσμου, όμως δεν θεωρώ ότι ως συμβάν και με την έκθεση που πήρε στα διεθνή ΜΜΕ, ότι θα έχει δραματικές επιπτώσεις στην τουριστική βιομηχανία. Σκεφτείτε αν τρακάρει ένα τρένο στην Ινδία ή στην Γαλλία θα παίρνατε τηλέφωνο σε tour operators και ταξιδιωτικά γραφεία για να ρωτήσετε για την ασφάλεια; Σε ένα τρίμηνο πιστεύω ότι δεν θα συζητιέται» αναφέρει στο Fortune ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας FedHATTA, Λύσανδρος Τσιλίδης.

Τονίζει πως η περιοχή που θα επηρεαστεί τουριστικά περισσότερο είναι τα Μετέωρα καθώς εκεί ένας μεγάλος αριθμός τουριστών επέλεγε να κάνει τη συγκεκριμένη διαδρομή με τρένο. «Θα υπάρχουν εναλλακτικές μορφές μετακίνησης, όπως τα μίνι βαν, τα λεωφορεία και τα ταξί. Ο θάνατος παιδιών, νέων ανθρώπων ήταν τραγικός και σίγουρα θα υπάρξει ένα μούδιασμα στην ευρωπαϊκή και την παγκόσμια τουριστική αγορά. Δυστυχώς, το τρένο απεδείχθη ότι δεν είναι ένα σύγχρονο μεταφορικό μέσο στην Ελλάδα».

Όσον αφορά το πώς θα κινηθεί η φετινή τουριστική σεζόν, βαρόμετρο, σύμφωνα με τον κ. Τσιλίδη, θα αποτελέσει η έκθεση ITB στο Βερολίνο. Παρά τα θετικά μηνύματα που ελήφθησαν από την αντίστοιχη τουριστική έκθεση τον περασμένο Νοέμβριο στο Λονδίνο, ο Πρόεδρος του FedHATTA, διατηρεί τις επιφυλάξεις τους καθώς, όπως λέει, η χώρα μας είναι ακριβή, τόσο για τους ξένους, όσο και για τους Έλληνες.

«Η Ελλάδα δεν ξέρω κατά πόσο θεωρείται ανταγωνιστική όταν πουλιούνται πιο φθηνοί προορισμοί δίπλα μας, όπως είναι η Τυνησία, το Μαρόκο, η Τουρκία και η Ιταλία. Σκεφτείτε ότι τα Airbnb στην Αθήνα είναι πιο ακριβά από ότι στη Μεγάλη Βρετανία. Υπάρχει μία υπερπροσφορά του ακριβού και δεν έχει γίνει σοβαρή εμπορική πολιτική από την πλευρά του Υπουργείου Τουρισμού. Σκοπός δεν είναι να αυξήσεις τις τιμές για να αυξήσεις τα κέρδη, αλλά να βρεις υγιείς τρόπους να ενισχύσεις την τουριστική ροή.  Ο χειμώνας μας είναι εκτός συναγωνισμού, όταν στην Τουρκία μπορείς να πας για μια βδομάδα με 600 € συμπεριλαμβανομένης διαμονής και μετακίνησης. Ταυτόχρονα μεγάλο θέμα αποτελεί η έκδοση βίζας από τη Ρωσία. Δεν είναι δυνατόν να έρχονται τουρίστες με ενδιάμεσους σταθμούς και να πληρώνουν πολύ ακριβά τα εισιτήρια στην Ελλάδα τη στιγμή που η Πρεσβεία βγάζει περίπου 50 βίζες τη μέρα όταν θα μπορούσε να βγάλει 200» καταλήγει ο κ. Τσιλίδης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: