Πώς ετοιμάζονται να «αντεπιτεθούν» στην μετάλλαξη Όμικρον οι φαρμακευτικές εταιρείες

Πώς ετοιμάζονται να «αντεπιτεθούν» στην μετάλλαξη Όμικρον οι φαρμακευτικές εταιρείες
Illustration Coronavirus - Fall 2021, the third dose of vaccine (or booster dose) is becoming widespread in many countries to fight COVID-19. Illustration Coronavirus - Automne 2021, la troisieme dose de vaccin (ou dose de rappel) se generalise dans de nombreux pays pour lutter contre la COVID-19. (Photo by David Himbert / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP) Photo: AFP
Παγκόσμια ανησυχία για την μετάλλαξη «Όμικρον». Πώς προετοιμάζονται οι εταιρείες εμβολίων να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει η νέα παραλλαγή Β.1.1.529 της Covid-19, που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική και βαφτίστηκε «Όμικρον».

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ, η οποία έχει αναλάβει να παρακολουθεί την εξέλιξη της Covid-19, συνεδρίασε χθες όχι μόνο για να «βαφτίσει» την παραλλαγή, αλλά και για να εξετάσει πόσο δυνητικά επικίνδυνη είναι. Σύμφωνα με αυτή τη συμβουλευτική, τεχνική ομάδα, η πρώτη επιβεβαιωμένη μόλυνση από την «Όμικρον» προήλθε από ένα δείγμα που είχε ληφθεί στις 9 Νοεμβρίου. Τις τελευταίες εβδομάδες, σε μια περίοδο που συμπίπτει με τον εντοπισμό της νέας παραλλαγής, οι μολύνσεις στη Νότια Αφρική αυξήθηκαν ραγδαία.

«Καταλαβαίνουμε ότι οι άνθρωποι ανησυχούν. Το καλό είναι ότι έχουμε συστήματα παρακολούθησης σε όλον τον κόσμο για να εντοπίζουμε πολύ γρήγορα αυτές τις παραλλαγές», είπε η επιδημιολόγος Μαρία Βαν Κέρκοβ, καλώντας τους πολίτες να μειώσουν την έκθεσή τους στον ιό, κυρίως τηρώντας τις αποστάσεις, αλλά και να εμβολιαστούν.

Είναι η πρώτη φορά μετά την εμφάνιση της Δέλτα που μια παραλλαγή προκαλεί τόση ανησυχία σε όλον τον κόσμο.

Μέσα σε διάστημα λίγων ωρών από τις ανακοινώσεις του ΠΟΥ και την πρώτη «χαρτογράφηση» της νέας παραλλαγής, οι Moderna, BioNTech (Pfizer) και AstraZeneca εξέδωσαν ανακοινώσεις με τις οποίες εξηγούν πώς θα «αντεπιτεθούν» στη μετάλλαξη «Όμικρον».

Η Moderna αναπτύσσει αναμνηστική δόση εμβολίου για την μετάλλαξη «Όμικρον»

Η εταιρεία Moderna ανακοίνωσε απόψε ότι προτίθεται να αναπτύξει μια αναμνηστική δόση του εμβολίου της για την Covid-19 που θα στοχεύει συγκεκριμένα τη νέα παραλλαγή Όμικρον του SARS-CoV-2, που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική και χαρακτηρίζεται «ανησυχητική» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Οι Pfizer/BioNTech μελετούν τη νέα παραλλαγή του κορωνοϊού, τα αποτελέσματα «το αργότερο σε δύο εβδομάδες»

Χθες, το γερμανικό φαρμακευτικό εργαστήριο BioNTech, που συνεργάζεται με την Pfizer, αναμένει «το αργότερο σε δύο εβδομάδες» τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών που θα επιτρέψουν να προσδιοριστεί αν η νέα παραλλαγή που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική είναι ικανή να διαφεύγει την προστασία που παρέχουν τα εμβόλια, δήλωσε ένας εκπρόσωπος.

«Ξεκινήσαμε αμέσως έρευνες για την παραλλαγή B.1.1.529» που «διαφέρει σαφώς από τις ήδη γνωστές παραλλαγές γιατί παρουσιάζει επιπλέον μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδα»”, χαρακτηριστική του ιού SARS-CoV-2, εξήγησε η εκπρόσωπος στο AFP. «Η Pfizer και η BioNTech είναι έτοιμες εδώ και αρκετούς μήνες να προσαρμόσουν το εμβόλιό τους σε λιγότερο από έξι εβδομάδες και να παραδώσουν τις πρώτες δόσεις σε 100 ημέρες», αν μια παραλλαγή αποδειχθεί ανθεκτική.

Η AstraZeneca εξετάζει αν η νέα παραλλαγή Όμικρον είναι ανθεκτική στο εμβόλιο και το κοκτέιλ αντισωμάτων της

Η εταιρεία AstraZeneca ελπίζει ότι το κοκτέιλ αντισωμάτων της για την Covid-19 θα παραμείνει αποτελεσματικό και απέναντι στη νέα παραλλαγή που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική, ενώ εξετάζει επίσης κατά πόσο είναι ανθεκτική στο εμβόλιό της.

«Όπως και με όλες τις αναδυόμενες παραλλαγές, εξετάζουμε τη B.1.1.529 για να κατανοήσουμε περισσότερα για αυτήν και τις επιπτώσεις της στο εμβόλιο» ανέφερε η εταιρεία, διευκρινίζοντας ότι διεξάγει έρευνες στην Μποτσουάνα και την Εσουατίνι (πρώην Σουαζιλάνδη) για να συλλέξει δεδομένα.

«Εξετάζουμε επίσης το κοκτέιλ αντισωμάτων AZD7442 απέναντι σε αυτήν την παραλλαγή και ελπίζουμε ότι θα διατηρήσει την αποτελεσματικότητά του αφού περιέχει δύο ισχυρά αντισώματα με διαφορετική και συμπληρωματική δράση απέναντι στον ιό».