Πως για πρώτη φορά τα κινεζικά χρηματιστήρια θα «ανοίξουν» σε δυτικές εταιρείες

Πως για πρώτη φορά τα κινεζικά χρηματιστήρια θα «ανοίξουν» σε δυτικές εταιρείες
epa07212928 A screen shows the Dow Jones industrial average on the floor of the New York Stock Exchange in New York, New York, USA, on 06 December 2018. The Dow Jones industrial average continued to fall today on worries of the unresolved trade deal between the United States and China. EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το London-Shanghai Stock Connect θα επωφελήσει δυτικές εταιρείες, την Κίνα στην εμπορική της διένεξη με τις ΗΠΑ αλλά και το Ηνωμένο Βασίλειο.

του David Meyer

Για πρώτη φορά, ξένες εταιρείες επιτρέπεται να εισαχθούν σε κινεζικό χρηματιστήριο – αν και καμία εταιρεία δεν έχει δηλώσει ακόμη ότι είναι έτοιμη να κάνει το βήμα αυτό.

Συγκεκριμένα, μεγάλες εταιρείες που έχουν ήδη εισαχθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούν να εκδίδουν μια μορφή μετοχών στη Σαγκάη, ενώ ορισμένες κινεζικές εταιρείες θα μπορούν να αντλούν κεφάλαια στο Λονδίνο. Όλα εντάσσονται σε μια άνευ προηγουμένου επενδυτική σύνδεση μεταξύ των χρηματιστηρίων των δύο χωρών: το London-Shanghai Stock Connect, το οποίο ξεκίνησε τη Δευτέρα.

Το συγκεκριμένο «κανάλι» αποτελεί ένα βήμα στην επιδίωξη της Κίνας να ανοίξει τις αγορές της προς τον έξω κόσμο. Οι ξένοι επενδυτές δυσκολεύονται να συμμετάσχουν απευθείας στις χρηματιστηριακές αγορές της ηπειρωτικής Κίνας, επειδή η χώρα παραδοσιακά εμποδίζει τους επενδυτές να μετατρέπουν το νόμισμά τους σε γουάν – γεγονός που βοήθησε την Κίνα να διατηρήσει έναν έλεγχο επί των συναλλαγματικών ισοτιμιών. Εντούτοις, οι επενδυτές είναι ήδη σε θέση να αγοράσουν μετοχές κάποιων κινεζικών εταιρειών μέσω του Χονγκ Κονγκ, το οποίο έχει τις δικές του μετοχικές διασυνδέσεις με την ηπειρωτική Κίνα.

Το London-Shanghai Stock Connect ίσως αποδειχτεί χρήσιμο για την Κίνα σε μια εποχή που ο εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ αυξάνει την οικονομική αβεβαιότητα. Συγκεκριμένα, όλο αυτό σημαίνει ότι οι πλουσιότεροι Κινέζοι επενδυτές μπορούν να διαφοροποιήσουν περαιτέρω το ρίσκο τους, ενώ ορισμένες κινεζικές εταιρείες μπορούν – με κρατική έγκριση – να αναζητήσουν χρηματοδότηση στο εξωτερικό.

Όσο για το Ηνωμένο Βασίλειο, είναι μια ευκαιρία να επιδείξει σημαντικούς παγκόσμιους εμπορικούς δεσμούς σε μια εποχή που οι συνεχιζόμενες ανατροπές του Brexit σπέρνουν την ανησυχία στις αγορές.

«Το Λονδίνο είναι ένα παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό κέντρο και η σημερινή εξέλιξη συνιστά μια ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε ο βρετανός υπουργός Οικονομικών Philip Hammond τη Δευτέρα, μόλις ενεργοποιήθηκε η σύνδεση. «Το Stock Connect είναι μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία, η οποία θα εμβαθύνει την παγκόσμια συνδεσιμότητά μας καθώς κοιτάμε προς τα έξω σε νέες ευκαιρίες στην Ασία».

Η πρώτη εταιρεία που επωφελείται από τη μετοχική σύνδεση είναι η κινεζική εταιρεία μεσιτείας χρεογράφων Huatai που υποστηρίζεται από την Alibaba, η οποία είναι ήδη εισηγμένη τόσο στη Σαγκάη όσο και στο Χονγκ Κονγκ.