Πώς το κόστος των αεροπορικών καυσίμων θα επηρεάσει την τουριστική αγορά

Πώς το κόστος των αεροπορικών καυσίμων θα επηρεάσει την τουριστική αγορά
Passengers with face masks as seen at Chania International Airport CHQ in the Greek island of Crete. Crete is a popular travel destination with famous beaches and heavily developed tourism industry, with long tourist season as it is located in Southern Greece in the Mediterranean waters. Greece is trying to boost its tourism and give privileges to vaccinated against Covid-19 Coronavirus pandemic international tourists and locals, as the country is heavily depended from the tourism industry. The world aviation passenger traffic numbers declined due to the travel restrictions, safety measures such as lockdowns, quarantine etc during the era of the Covid-19 Coronavirus pandemic that hit hard the aviation and travel industry. Greece spotted the the Delta mutation, a Covid variant in Crete. Souda Bay, Chania, Greece on June 27, 2021 (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto) (Photo by Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Η αναψυχή απαιτεί από τον ταξιδιώτη να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Η ανάγκη για ταξίδια είναι διάχυτη και πιο έντονη από ποτέ, δεδομένου ότι ο εγκλεισμός των προηγούμενων δύο ετών, λόγω της πανδημίας, και τα αυξημένα υγειονομικά μέτρα, στέρησαν από τους λάτρεις των ταξιδιών τη δυνατότητα να επισκεφτούν μοναδικούς προορισμούς και να δημιουργήσουν εμπειρίες που θα θυμούνται για μια ζωή.

Το επιβεβαιώνουν άλλωστε και τα τουριστικά πρακτορεία που βλέπουν τις πωλήσεις των ταξιδιωτικών πακέτων να ακολουθούν την ανιούσα. Ωστόσο, η ισορροπία στην αγορά αναμένεται να διαταραχθεί και πάλι μιας και ο πόλεμος στην Ουκρανία σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση, εκτός του ότι “παγώνουν” τις εμπορικές συμφωνίες με τις εν λόγω αγορές, έχουν οδηγήσει σε αύξηση των τιμών των αεροπορικών καυσίμων, ένα έξτρα κόστος το οποίο από ότι φαίνεται θα κληθεί να πληρώσει από την τσέπη του ο ταξιδιώτης.

«Υπάρχει μεγάλη θέληση για ταξίδι, όμως οι ανατιμήσεις στα καύσιμα των αεροπλάνων από τέλος του μήνα θα μετακυλήσουν το κόστος στον τελικό καταναλωτή. Σκεφτείτε ότι η μέση τιμή εβδομαδιαίου πακέτου στην Ελλάδα ανέρχεται σε 580€, ενώ η αύξηση στο αεροπορικό εισιτήριο θα αγγίξει τα 120€ με 130€. Το πιο πιθανό είναι να πάνε στην Τουρκία που είναι φθηνότερη αγορά. Ο ρυθμός ανάπτυξης δεν θα είναι σταθερός καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και το ριμπάουντ από το χρήμα που δεν ξοδεύτηκε μέσα στην πανδημία θα κρατήσει μόλις λίγους μήνες» τονίζει στο fortunegreece.com ο Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Aldemar.

Κινούμαστε σε αχαρτογράφητα νερά

Την ανησυχία του εκφράζει και ο Στάθης Βλασσόπουλος, Ιδιοκτήτης της Vlassopoulos Travel, κάνοντας λόγο για μια αγορά που εξακολουθεί να κινείται σε αχαρτογράφητα νερά. «Προγραμματίζοντας τα επόμενα ταξίδια μας έχουμε ήδη κάνει requests για Σεπτέμβρη- Οκτώβρη και παρατηρούμε ότι αεροπορικές, μεταξύ των οποίων KLM και Lufthansa έχουν δώσει ακριβότερες τιμές. Βέβαια, όλα αυτά εξαρτώνται από τον ανταγωνισμό, πόσες πτήσεις υπάρχουν στους συγκεκριμένους προορισμούς, τις ημερομηνίες και το διάστημα που θέλει κανείς να ταξιδέψει. Δεν μπορείς να βάλεις μεζούρα στις τιμές, ούτε να προβλέψεις την τιμολογιακή πολιτική που θα ακολουθήσει κάθε εταιρεία. Σίγουρα εκτιμούμε ότι θα είναι ένα 15% με 20% παραπάνω στο τελικό πακέτο».

Παρά την αυξημένη ζήτηση των Ελλήνων για οργανωμένα ταξίδια στο εξωτερικό, ο κ. Βλασσόπουλος θεωρεί σίγουρο ότι η όποια πρόσθετη επιβάρυνση θα αφορά τον τελικό καταναλωτή και όχι την ταξιδιωτική επιχείρηση, η οποία έτσι και αλλιώς, λόγω του ανταγωνισμού που επικρατεί στην παγκόσμια αγορά, λειτουργεί με περιορισμένα περιθώρια κέρδους. Διευκρινίζει πως το μέσο κόστος για ένα πακέτο μίας οργανωμένης εκδρομής στο εξωτερικό, από τρεις έως τέσσερις διανυκτερεύσεις, ξεκίνα από 550 με 600 €. Προσθέτει πως το Πάσχα δούλεψε πάρα πολύ η Ευρώπη και αγορές όπως η Ιταλία, οι Βρυξέλλες, το Παρίσι, η Πράγα, η Αίγυπτος και η Ιορδανία γέμισαν με Έλληνες.

Έχει αλλάξει το τουριστικό μείγμα

«Δεν θα είναι αποτρεπτική οποιαδήποτε επιπλέον επιβάρυνση καθώς πλέον παρατηρούμε ότι ο τουρισμός αφορά ανώτερου βιοτικού επιπέδου ταξιδιώτες που θα απορροφήσουν τις οποίες αυξήσεις αναίμακτα. Μιλώντας για εξερχόμενο τουρισμό αναλαμβάνουμε επαγγελματικά ταξίδια και θα έλεγα ότι δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως η εικόνα των εταιρικών πελατών. Έχει αποκατασταθεί μόλις το 60% με 70% της κίνησης του 2019, ενώ ο εσωτερικός τουρισμός έχει αποκατασταθεί πλήρως. Εκτιμούμε ότι η φετινή θα είναι μία δυναμική χρονιά και ήδη έχουμε πιάσει τα επίπεδα του 2019» υπογραμμίζει ο Στρατής Βουρσούκης, COO της Argo Travel.

Βασίζει τη θετική του πρόβλεψη στο γεγονός ότι έχει αλλάξει το μείγμα των τουριστών. Το γραφείο του είχε, όπως λέει, δώσει έμφαση στις ασιατικές αγορές, οι οποίες εκτιμά ότι θα ανακάμψουν μετά τα τέλη Αυγούστου. Την ίδια ώρα, πολύ δυνατά κινούνται τα ταξίδια σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αμερική.

«Το niche market έχει ανακάμψει. Ιδιαίτερη άνθιση γνωρίζει ο high end τουρισμός και ο τουρισμός εμπειρίας και φυσικά η άρση των αυστηρών μέτρων και η κατάργηση των πιστοποιητικών έχουν αρχίσει να αποδίδουν τονώνοντας την τουριστική βιομηχανία. Ο κόσμος επιλέγει ατομικά ταξίδια και απομακρύνεται από την λογική των group. Θέλει να βιώσει μοναδικές εμπειρίες και είναι διατεθειμένος να πληρώσει γι’ αυτές. Ειδικότερα, το premium πακέτο Argo Platinum έχει κόστος ανά άτομο το οποίο ξεκίνα από 4.000 με 5.000 € και επιλέγονται αγορές όπως η αμερικανική και εκείνη της μέσης Ανατολής».

Μύκονος, Σαντορίνη και Κρήτη εξακολουθούν να είναι οι top προορισμοί για τους ξένους που επισκέπτονται τη χώρα μας, ενώ σταδιακά προστίθενται και καινούριοι στο παιχνίδι. Νότια Πελοπόννησος, Μεσσηνία και Αργολίδα, όπου υπάρχουν εγκαταστάσεις και υποδομές, όπως επίσης η Κέρκυρα και η Χαλκιδική, είναι περιοχές στις οποίες δίνεται ιδιαίτερο βάρος, ενώ όσοι τουρίστες επενδύουν στο βιωματικό σκέλος επιλέγουν και μικρότερου μεγέθους νησιά.

Κάθε αγορά έχει τους δικούς της κανόνες

Επί του θέματος τοποθετήθηκε και ο Ντίνος Φραντζεσκάκης, Διευθυντής Ελλάδας – Κύπρου της Discover the World, αποκαλύπτοντας πως στην Virgin, την αεροπορική συμφερόντων Richard Branson, δεν έχουν ακούσει τίποτα για κατάργηση συμφωνιών hedging, δηλαδή της απόκτησης 50% πετρελαίου στην ελεύθερη αγορά και 50% με προσυμφωνημένη τιμή.

«Δεν έχει βγει καμία επίσημη ανακοίνωση. Μην ξεχνάτε πως η αμερικανική, η ασιατική και η αγγλική αγορά είναι αυτόνομα “οικόπεδα” και αποφασίζουν ξεχωριστά από την ευρωπαϊκή ένωση. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες που έχω, αεροπορικές εταιρείες όπως η Delta, Αir France και KLM, έχουν αυξήσει τις τιμές στα αεροπορικά κατά 20 € στις κοντινές διαδρομές και κατά 100 € στα μακρινά ταξίδια» καταλήγει ο κ. Φραντζεσκάκης.