Πώς η Apple επηρέασε τη νέα ταινία Star Wars

Πώς η Apple επηρέασε τη νέα ταινία Star Wars

Η μόδα ενός «μακρινού γαλαξία» συμβουλεύεται την Apple  

 

Το στυλ της Apple μπορεί να αποτελέσει έμπνευση για σχεδιαστές ενδυμάτων; Γιατί όχι, ειδικά αν αυτά προορίζονται για τον στρατό μιας Γαλαξιακής Αυτοκρατορίας.

Με αφορμή την επερχόμενη συνέχεια της σειράς «Star Wars» το περιοδικό Vanity Fair φιλοξένησε στην ηλεκτρονική του έκδοση μια συνέντευξη από τον υπεύθυνο ενδυματολόγο της νέας ταινίας, Michael Kaplan

Όταν η συνέντευξη έφτασε στην ερώτηση για τον τρόπο που οραματίστηκε την εξέλιξη της μόδας στο σύμπαν της ταινίας ο Kaplan δεν δίστασε να αναφερθεί στις επιρροές του. Εκεί, ανάμεσα σε ένα σύνολο από επιρροές (από το Τρίτο Ράιχ έως την κλασική ταινία επιστημονικής φαντασίας «Blade Runner» και το «Γεράκι της Μάλτας») αναφέρθηκε ξεχωριστά στην επιρροή που άσκησε πάνω στις προτάσεις το η μινιμαλιστική λογική της Apple.

«Υποσυνείδητα ίσως, αλλά (για την έμπνευση) με τους Stormtroopers (σ.σ. τον στρατό της Galaxy Empire) ήταν περισσότερο μια απλούστευση, σχεδόν σαν ένα ‘Τι  θα έκανε η Apple;’  Ο J.J. (Abrams) ήθελε να μοιάζουν με τους (κλασικούς) stormtroopers, αλλά επίσης να είναι αρκετά διαφορετικοί για να προκαλέσουν έκπληξη και να ενθουσιάσουν το κοινό με τη νέα τους σχεδίαση.»     

Αλλά το σχέδιο των στολών των στρατιωτών της Αυτοκρατορίας δεν είναι η μόνη επιρροή της Apple στη νέα ταινία. Πριν λίγους μήνες το περιοδικό New Yorker είχε αποκαλύψει πως ο αρχι-σχεδιαστής της Apple John Ive είχε μια μικρή συμβολή στον σχεδιασμό του νέου φωτόσπαθου. «Ο Ive κάθισε μια φορά δίπλα από τον J.J. Abrams σε ένα μεθυσμένο πάρτι στη Νέα Υόρκη και έκανε μερικές ‘πολύ συγκεκριμένες’, όπως θυμάται ο Abrams, προτάσεις για τον σχεδιασμό των φωτόσπαθων», ανέφερε ο δημοσιογράφος Ian Parker.

Αργότερα ο Parker ανέφερε πως ο Ive αρνήθηκε πως είχε κάποια σημαντική συνεισφορά στο θέμα, ειδικά σε ότι αφορά το προστατευτικό της λαβής (cross guard) που προκάλεσε μικτά σχόλια στους θαυμαστές της σειράς με την εμφάνιση των σχεδίων του.

«Ήταν απλά μια κουβέντα», ανέφερε ο Ive στον Parker. «Σκέφτηκα ότι θα ήταν ενδιαφέρον αν ήταν λιγότερο ακριβής και λίγο πιο αποκρουστικό. (Ένα επανασχεδιασμένο όπλο) θα μπορούσε να είναι πιο αναλογικό και πιο πρωτόγονο και νομίζω ότι, με αυτόν τον τρόπο, κάπως πιο δυσοίωνο.»

Το μόνο που δεν είναι ξεκάθαρο είναι το ποια θα ήταν η γνώμη του Steve Jobs αν άκουγε πως η εταιρεία του αποτελεί έμπνευση για τον πιο χαρακτηριστικό στρατό του Star Wars.