Πώς η Apple «εξαγοράζει» τον εαυτό της

Πώς η Apple «εξαγοράζει» τον εαυτό της

Ο τρόπος με τον οποίο η πολυτιμότερη εταιρεία του πλανήτη μοχλεύει την επαναγορά των μετοχών της.

Σύμφωνα με τον πίνακα που δημοσιεύτηκε το Σάββατο από την εταιρεία Braeburn Group, φαίνεται ο πλήρως κατανεμημένος αριθμός των μετοχών της Apple τα τελευταία τρία χρόνια.

Από τη στιγμή που ο αριθμός των μετοχών της εταιρείας έπιασε το 2012 «ταβάνι» στα 6,637 δισ. μερίδια, η εταιρεία έχει επαναγοράσει το 12,09% αυτών.

«Κατά κάποιο τρόπο το πρόγραμμα μαζικής επαναγοράς ομολόγων λειτουργεί ως μια μοχλευμένη εξαγορά προς όφελος των μακροπρόθεσμων μετόχων», αναφέρει η Braeburn Group.

«Η Apple μοχλεύει τα κεφαλαιακά της αποθέματα για να επαναγοράζει μετοχές της. Αυτό εκτοξεύει την αξία των διαθέσιμων μετοχών οι οποίες εξακολουθούν να επαναγοράζονται πολύ φτηνότερα από τη μελλοντική τους υπεραξία. Με 60 δισ. δολάρια να απομένουν για τέτοιου είδους επαναγορές ενός συνολικού προγράμματος ύψους 140 δισ. δολαρίων, η σημερινή αξία των μεριδίων αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία της διοίκησης να επαναγοράσει όσο το δυνατόν περισσότερα, σε εξαιρετικά ανταγωνιστικές τιμές».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Wall Street εξακολουθεί να μην αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει. Τα έσοδα της εταιρείας έχουν ήδη ανέβει κατά 25% τα τελευταία τρία τρίμηνα. Τα κέρδη ανά μετοχή ανέβηκαν κατά 39% την ίδια περίοδο επειδή, κατά μια έννοια, ο αριθμός τους μικραίνει.