Πώς η Apple κατάφερε να κερδίσει 130 εκατομμύρια gamers χωρίς να… κουνήσει το δαχτυλάκι της

Πώς η Apple κατάφερε να κερδίσει 130 εκατομμύρια gamers χωρίς να… κουνήσει το δαχτυλάκι της
epa07329974 A view of an Apple store in Grand Central Station in New York, New York, USA, 29 January 2019. The company is scheduled to report fiscal first-quarter results at the end of of day. EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Apple είναι μία από τις μη παραδοσιακές εταιρείες (μαζί με τη Google) που δείχνει πλέον έντονο ενδιαφέρον για την αγορά των βιντεοπαιχνιδιών στις μέρες μας.

του Chris Morris

Την περασμένη Τρίτη, η Apple ανακοίνωσε ότι η Apple TV θα ξεκινήσει να υποστηρίζει χειριστήρια για το Xbox One S της Microsoft και το PlayStation 4 της Sony στην ανανεωμένη έκδοση του tvOS 13. Η συγκεκριμένη εξέλιξη ίσως αποδειχθεί η σημαντικότερη κίνηση της Apple προκειμένου να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στον κλάδο των video games.

Οι παίκτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα δημοφιλή χειριστήρια σε όλα τα παιχνίδια που προσφέρονται μέσω της Apple TV, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από την υπηρεσία Apple Arcade.

Αυτό το γεγονός είναι ιδιαίτερα σημαντικό, επειδή τα βιντεοπαιχνίδια δεν αφορούν πλέον τόσο πολύ τον αριθμό των κονσολών που πωλούνται όσο την εμπλοκή των παικτών. Κατά κάποιο τρόπο, αυτό θυμίζει την κατάσταση που επικρατούσε αρκετά χρόνια πριν, όταν ο κλάδος του λογισμικού παιχνιδιών άρχισε να εστιάζει λιγότερο στον αριθμό των πωλούμενων τίτλων και περισσότερο στη διατήρηση της εμπλοκής των παικτών- δηλαδή το να ξοδεύουν περισσότερα λεφτά για μεγαλύτερες περιόδους.

Παρέχοντας υποστήριξη για τα δύο πιο διαδεδομένα τηλεχειριστήρια στην αγορά, η Apple δίνει στους παίκτες που ίσως να μην εξερευνούσαν αλλιώς το οικοσύστημά της μια εναλλακτική πρόσβαση στον κατάλογο βιντεοπαιχνιδιών της.

Υπάρχουν περίπου 92 εκατομμύρια συστήματα PlayStation 4 παγκοσμίως σήμερα. Η Microsoft έχει εδώ και καιρό σταματήσει να δίνει στοιχεία για τις πωλήσεις στο σύστημά του Xbox, αλλά η εταιρεία ερευνών IHS Markit εκτιμά ότι το νούμερο ήταν πάνω από 39 εκατομμύρια στα μέσα του 2018. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν πάνω από 130 εκατομμύρια δυνητικοί πελάτες που (θεωρητικά) θα μπορούσαν να μάθουν γρήγορα πώς να παίζουν παιχνίδια tvOS, αφού είναι ήδη εξοικειωμένοι με το τηλεχειριστήριο.

Η Apple είναι μία από τις μη παραδοσιακές εταιρείες (μαζί με τη Google) που δείχνει πλέον έντονο ενδιαφέρον για την αγορά των βιντεοπαιχνιδιών στις μέρες μας. Η αγορά των βιντεοπαιχνιδιών είχε πέρυσι πωλήσεις 43,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την Entertainment Software Association.

Αργότερα φέτος, η Apple θα λανσάρει το Apple Arcade, μια premium συνδρομητική υπηρεσία gaming που θα επιτρέπει στους συνδρομητές να παίζουν και να κατεβάσουν παιχνίδια απεριόριστα με μια μηνιαία χρέωση. Η εταιρεία έχει συνεργαστεί με ανεξάρτητους προγραμματιστές αλλά και με εδραιωμένες εταιρίες παιχνιδιών για τη δημιουργία νέων, αποκλειστικών τίτλων. Μεταξύ των αναγγελθέντων συνεργατών συγκαταλέγονται οι Cartoon Network, Sega, Konami και Lego. Η υπηρεσία αναμένεται να ξεκινήσει με περισσότερους από 100 τίτλους σε περισσότερες από 150 χώρες το φθινόπωρο.

«Πρόκειται για άλλη μια ένδειξη ότι τα βιντεοπαιχνίδια καθίστανται ολοένα και πιο σημαντικά για τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας στον πλανήτη», επεσήμανε ο Ben Schachter της Macquarie Research.