Πώς η Domino’s Pizza «έφαγε» την Pizza Hut

AFP

Τα στρατηγικά λάθη της Pizza Hut παγκοσμίως, αλλά και στην Ελλάδα, που έφεραν την Domino’s Pizza στην κορυφή της αγοράς της πίτσας.

Κωστής Χριστοδούλου

Η είδηση του λουκέτου στα καταστήματα της Pizza Hut στην Ελλάδα μπορεί να μην ξάφνιασε όσους παρακολουθούν την αγορά της μαζικής εστίασης όμως δεν είναι μόνο η ελληνική αγορά που η Pizza Hut δεν έχει την ίδια δυναμική που είχε στο παρελθόν.

Αντίθετα η βασική της ανταγωνίστρια, η Domino’s Pizza αν και με μικρότερη διασπορά, έχει καταφέρει «να πάρει κεφάλι» και να είναι πέρα από την μεγαλύτερη αλυσίδα delivery στην πίτσα αλλά και αυτή με τον μεγαλύτερο τζίρο.

Δύο είναι οι βασικοί λόγοι για την στασιμότητα παγκοσμίως στον κύκλο εργασιών της Pizza Hut. Τον πρώτο τον έχουν παραδεχτεί και οι ίδιοι και έχει να κάνει με την μορφή των καταστημάτων τα οποία σε ένα μεγάλο βαθμό είναι με τραπεζοκαθίσματα όταν η παγκόσμια τάση – που ακολουθεί και η Domino’s – είναι το delivery και το takeaway. Ο δεύτερος λόγος, που οι διοικούντες της Yum! (σ.σ. του ομίλου που ανήκει η Domino’s μαζί με τα KFC και τα Taco Bell) είναι ότι ο όμιλος δαπανά πλέον ελάχιστα στην καινοτομία.

Παίζει τόσο σημαντικό ρόλο η καινοτομία στις πίτσες;

Όσο και αν φαίνεται παράξενο η απάντηση είναι ναι. Χαρακτηριστικότατο παράδειγμα η ζύμη Stuffed Crust που λανσαρίστηκε πριν από 25 χρόνια από την Pizza Hut, με τον σημερινό πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ να την διαφημίζει.

Η πίτσα με το δαχτυλίδι μοτσαρέλας στην άκρη, αύξησε κατακόρυφα τις πωλήσεις και κατά 50% την μετοχή της Pepsi, κάτω από την στέγη της οποίας βρίσκονταν εκείνο τον καιρό η αλυσίδα πίτσας.

Σήμερα η Yum! δαπανά για καινοτομία στα brand της 22 εκατ. δολάρια, 10 εκατ. λιγότερα από ότι δαπανούσαν την χρυσή εποχή της Pizza Hut. Πλέον τα νέα προϊόντα και οι νέες γεύσεις είναι ελάχιστες και οι καταναλωτές γυρίζουν την πλάτη στο μενού της αλυσίδας που παραμένει το ίδιο για χρόνια.

Διαβάστε τη συνέχεια στο news247.gr