Πώς η Dubai chocolate έφερε αναταράξεις στη βιομηχανία τροφίμων και πιέσεις σε ΗΠΑ και Ιράν

Πώς η Dubai chocolate έφερε αναταράξεις στη βιομηχανία τροφίμων και πιέσεις σε ΗΠΑ και Ιράν
Dubai chocolate, pistachio paste and kunefe filled milk chocolate Photo: Shutterstock
Από ένα βίντεο 120 εκατομμυρίων προβολών σε παγκόσμια έλλειψη πρώτης ύλης.

Όλα ξεκίνησαν στα τέλη του 2023, όταν ένα viral βίντεο στα social media με πρωταγωνίστρια τη “Dubai chocolate” έκανε τον γύρο του πλανήτη. Σε λίγες εβδομάδες, συγκέντρωσε πάνω από 120 εκατομμύρια προβολές και προκάλεσε φρενίτιδα κατανάλωσης για ένα γλυκό που μέχρι τότε πωλούνταν αποκλειστικά στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Σήμερα, λιγότερο από έναν χρόνο μετά, η βιομηχανία τροφίμων βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πραγματική κρίση: την εκτόξευση της τιμής του βασικού συστατικού της «σοκολάτας του Ντουμπάι» — του φιστικιού. Η τιμή ανά λίβρα ανέβηκε από τα 7,65 δολάρια στα 10,30 δολάρια (περίπου 21,35 ευρώ το κιλό), προκαλώντας πονοκέφαλο σε σοκολατοποιίες και προμηθευτές σε όλο τον κόσμο.

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο η αυξημένη ζήτηση. Η περσινή κακή συγκομιδή στις ΗΠΑ, που παραμένουν ο κορυφαίος εξαγωγέας παγκοσμίως, είχε ήδη περιορίσει τη διαθεσιμότητα φιστικιών, ειδικά των πιο οικονομικών ποικιλιών που χρησιμοποιούνται ως γέμιση στις σοκολάτες. Αντίστοιχα, το Ιράν — ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός — ανέφερε αύξηση 40% στις εξαγωγές φιστικιών προς τα Εμιράτα το εξάμηνο πριν τον Μάρτιο του 2025.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η σοκολάτα-σύμβολο της τρέχουσας φρενίτιδας περιέχει σοκολάτα γάλακτος, κρέμα φιστικιού και κανταΐφι — ένα πάντρεμα υφής και γεύσης που δημιούργησε η Fix, σοκολατοποιία με έδρα τα ΗΑΕ. Παράγεται αποκλειστικά εκεί, ενισχύοντας το αίσθημα του «απρόσιτου» και του εξωτικού.

Πολυεθνικές του χώρου, όπως η Lindt, η Läderach και η Prestat, έσπευσαν να λανσάρουν δικές τους παραλλαγές με βάση το φιστίκι, αλλά η εφοδιαστική αλυσίδα αδυνατεί να καλύψει την έκρηξη ενδιαφέροντος. «Μοιάζει σαν να ήρθε από το πουθενά», λέει στους Financial Times ο Charles Jandreau της Prestat Group. «Ξαφνικά, τη βλέπεις παντού».

Το φαινόμενο της “Dubai chocolate” αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα του πώς η ταχύτητα του ψηφιακού κόσμου συγκρούεται με τους αργούς ρυθμούς της αγροτικής παραγωγής. Το TikTok μπορεί να δημιουργεί τάσεις εν μία νυκτί, αλλά η καλλιέργεια και η συγκομιδή φιστικιών παραμένει υπόθεση εποχών, εδάφους και κλίματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: