Πώς η έμφαση στα ESG αλλάζει τον ρόλο του διοικητικού συμβουλίου

Πώς η έμφαση στα ESG αλλάζει τον ρόλο του διοικητικού συμβουλίου
epa07995315 A wind generator of wind energy manufacturer Enercon near Aurich, northern Germany, 14 November 2019. Enercon intends to cut 3,000 jobs, mostly in Aurich and Magdeburg. According to media reports, the production of rotor blades is to be transferred abroad. EPA/FOCKE STRANGMANN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

του Alan Murray

Στις αρχές Δεκέμβρη, το Fortune και η Diligent Corporation συγκέντρωσαν μια ομάδα εταιρικών μελών διοικητικού συμβολαίου για να συζητήσουν πώς η αυξανόμενη προσοχή στους περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς στόχους αλλάζει τον ρόλο του διοικητικού συμβουλίου.

Υπήρξε ομόφωνη συμφωνία ότι η πίεση για την επίτευξη των στόχων ESG (environmental-social-governance) αυξάνεται και ότι η πίεση προέρχεται πλέον από τους εργαζόμενους, τους πελάτες και τους επενδυτές. Επιπλέον, το κλίμα έχει γίνει το κορυφαίο θέμα δημόσιας ανησυχίας.

Ιδού μερικές από τις χαρακτηριστικότερες παρατηρήσεις των μελών ΔΣ που συμμετείχαν στη συνάντηση:

«Κάθε πρόσωπο που μίλησε σήμερα παρατήρησε την ταχύτητα αυτής της αλλαγής. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένας λόγος να κοιτάζουμε μπροστά και να σκεφτόμαστε ότι η ταχύτητα και το focus θα μειωθούν. Όλο αυτό θα τροφοδοτηθεί από τους πελάτες, θα τροφοδοτηθεί από τους εργαζομένους και θα τροφοδοτηθεί κι από την αγορά, όπου οι άνθρωποι θα θέλουν να βάλουν τα χρήματά τους σε εταιρείες που επικεντρώνονται σε αυτό»

– Henry McGee, μέλος ΔΣ της AmerisourceBergen

«Πολλά προέρχονται από τον καταναλωτή. Η Lego ανακοίνωσε πρόσφατα ότι καταργεί τις πλαστικές σακούλες που περιέχουν τα τουβλάκια και τις αντικαθιστά με χαρτί. Αυτό προέκυψε εξαιτίας επιστολών από παιδιά που έλεγαν: ‘Ξέρω ότι αυτό δεν είναι καλό’».

– Anne Sweeney, μέλος ΔΣ των Netflix, Mayo Clinic και Lego Group

«Αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι το πώς αυτό έχει εξελιχθεί. Πριν από ένα χρόνο, το νούμερο 1 θέμα, αν έπρεπε να κατηγοριοποιήσουμε τις προτάσεις των μετόχων, αφορούσε την ποικιλομορφία. Φέτος το κλίμα βρίσκεται πλέον στην κορυφή της λίστας. Έχουμε στραφεί από το social και την ποικιλομορφία στο κλίμα».

– Christa Quarles, διευθύνουσα σύμβουλος της Corel, μέλος ΔΣ των Kimberly-Clark και Affirm

«Ειλικρινά, νομίζω ότι ορισμένα από αυτά τα offsets άνθρακα είναι οικολογικό …ξέπλυμα (greenwashing). Ξέρετε, η αγορά offsets δεν είναι πραγματικά ουδέτερη ως προς τον άνθρακα. Απλά πληρώνουν χρήματα για τις ενοχές τους. Κι αν ήμουν ένα διοικητικό συμβούλιο, θα έλεγα ‘ας εξετάσουμε τον πραγματικό αντίκτυπο των δραστηριοτήτων μας, όχι το τι κάνουμε με τις πληρωμές ενοχής’».

– Seth Goldman, μέλος ΔΣ, Beyond Meat

«Υπάρχουν πολλές αναζητήσεις στο σκοτάδι. Νομίζω ότι υπάρχουν πολλές πρώιμες σκέψεις, υπάρχουν πολλές δεσμεύσεις. Αλλά νομίζω ότι σε όλη την πελατειακή μας βάση, θα λέγαμε ότι υπάρχουν ακόμα πολλοί άνθρωποι που αναζητούν περισσότερη κατεύθυνση. Οι διευθυντές ψάχνουν να μάθουν τι πρέπει να κάνουν για να καθοδηγήσουν και να ωθήσουν τις εταιρείες τους προς τη σωστή κατεύθυνση».

– Brian Stafford, διευθύνων σύμβουλος, Diligent Corporation

Πηγή: Fortune.com