Πώς η εργασία από το σπίτι στη Δύση τροφοδοτεί την ανάπτυξη του ΑΕΠ στην Κίνα

Πώς η εργασία από το σπίτι στη Δύση τροφοδοτεί την ανάπτυξη του ΑΕΠ στην Κίνα
(200514) -- SUQIAN, May 14, 2020 (Xinhua) -- A worker assembles and tests a full-automatic picosecond laser cutting machine at Jiangsu Xianhe Laser Technology Co., Ltd. at Suqian Laser Industrial Park in Suqian City, east China's Jiangsu Province, May 14, 2020. There are over 50 laser-related companies so far in the park, among which some involves in laser cutting, laser marking and laser medical equipment. Local authorities have introduced measures to attract more laser industries to the park and support the building of a complete industry chain in laser's research and development, equipment manufacturing as well as processing and application. (Xinhua/Li Bo) Photo: AFP

του Eamon Barrett

Ενώ στη Δύση πολλοί εργαζόμενοι δουλεύουν από το σπίτι εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, το εργατικό δυναμικό της Κίνας έχει επιστρέψει στα εργοστάσια. Και εκεί, οι Κινέζοι εργάτες παράγουν τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό που εξάγεται στη Δύση για να καλύψει τις ανάγκες μιας ανερχόμενης τάξης εργατών εξ αποστάσεως.

«Η ανάπτυξη των εξαγωγών είναι πολύ πιο ισχυρή από το τι θα περίμενε ακόμα και ο πιο αισιόδοξος» λέει ο επικεφαλής οικονομολόγος της TS Lombard, Bo Zhuang. Οι εξαγωγές συσκευών για «εργασία από το σπίτι», όπως λάπτοπ, web κάμερες και κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών αυξήθηκαν κατά το δεύτερο τρίμηνο. «Πρόκειται για προϊόντα με υψηλή προστιθέμενη αξία» επισημαίνει ο Zhuang.

Σύμφωνα με δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη Πέμπτη από το Εθνικό Στατιστικό Γραφείο (National Bureau of Statistics – NBS), η οικονομία της Κίνας επέστρεψε σε τροχιά ανάπτυξης το δεύτερο τρίμηνο φέτος, καταγράφοντας άλμα 3,2% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι και ξεπερνώντας το 2,5% που ήταν η πρόβλεψη μιας έρευνας γνώμης οικονομολόγων του Reuters.

Η επιστροφή της Κίνας στην ανάπτυξη, από συρρίκνωση 6,8% το πρώτο τρίμηνο του 2020, τροφοδοτήθηκε από την αύξηση των εξαγωγών. Στα χαρτιά, η αύξηση αυτή ίσως να μην φαίνεται τόσο εντυπωσιακή (0,3% σε ετήσια βάση). Όμως, αν λάβουμε υπόψη μας ότι κάποιοι αναλυτές προέβλεπαν πτώση των εξαγωγών κατά 25% (!), τότε καταλαβαίνουμε ότι ακόμα κι αυτή η μικρή αύξηση συνιστά μια μεγάλη έκπληξη.

Σύμφωνα με την υπηρεσία τελωνείων της Κίνας, οι εξαγωγές υπολογιστών notebook αυξήθηκαν κατά 9,1% το πρώτο μισό του έτους – με την αύξηση να λαμβάνει χώρα πρωτίστως το δεύτερο τρίμηνο. Οι εξαγωγές ιατρικού εξοπλισμού έχουν επίσης εκτοξευθεί στα ύψη. Το πρώτο εξάμηνο, οι εξαγωγές «ιατρικών συσκευών» αυξήθηκαν κατά 46%. Και οι εξαγωγές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων – στα οποία περιλαμβάνονται και οι χειρουργικές μάσκες – αυξήθηκαν κατά 32% καθώς τα εργοστάσια αναδιοργανώθηκαν για να καλύψουν τη ζήτηση.

«Κάποιοι υποτιμούν την ικανότητα της Κίνας να προσαρμόζεται» λέει ο Zhuang, τονίζοντας τη μικρή πτώση στο ποσοστό ανεργίας της Κίνας τον Ιούνιο κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες, από το 5,9% τον Μάιο. «Επειδή υπάρχει μεγάλη ευελιξία στη διάθεση εργατικού δυναμικού όπου χρειάζεται, η Κίνα κατάφερε να αποφύγει τις μαζικές απολύσεις που φοβόμασταν».

Πάντως, εκτός από τις ιατρικές προμήθειες και τα ηλεκτρονικά, οι υπόλοιπες εξαγωγές της Κίνας παρέμειναν μάλλον αδύναμες. Για την ακρίβεια, η ετήσια αύξηση 3,5% του ΑΕΠ υποκρύπτει μια εντεινόμενη αδυναμία στο σύνολο των βιομηχανικών τομέων της Κίνας.

Συγκεκριμένα, στοιχεία του NBS δείχνουν ότι η συνολική προστιθέμενη αξία των τομέων της μεταποίησης και των υπηρεσιών μειώθηκε κατά 1,9% και 1,6% αντίστοιχα, σε ετήσια βάση. Όσο για τον πρωτογενή τομέα, στον οποίο περιλαμβάνονται η γεωργία και οι εξορύξεις, εκεί υπήρξε αύξηση αλλά μόνο κατά 0,9%.