Πώς η Forthnet μπαίνει στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας

Πώς η Forthnet μπαίνει στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας

Με απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, γίνεται πάροχος κινητής λίγο πριν από την πώλησή της.

Εξελίξεις μπορεί να προκαλέσει στην τηλεπικοινωνιακή αγορά η επιβολή των όρων από την ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) προκειμένου μια εκ των Cosmote και Vodafone να συνάψει εμπορική συμφωνία με τη Forthnet, ώστε η τελευταία να παρέχει και την υπηρεσία της κινητής τηλεφωνίας ως εικονικός πάροχος (Mobile Virtual Network Operator – MVNO).

Με την απόφασή της η Επιτροπή θεωρητικά ανοίγει το δρόμο και σε άλλους φορείς που πιθανόν επιθυμούν να εισέλθουν στην αγορά της κινητής ως εικονικοί πάροχοι, ενώ μπορεί να αποτελέσει και την αφορμή να ξεκαθαρίσει το τοπίο στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης μεταξύ των πιστωτριών τραπεζών που πρόσφατα αύξησαν το ποσοστό τους στη Forthnet στο 36% και των Vodafone – Wind που ενδιαφέρονται για την εξαγορά της.

Η Forthnet αναμένεται να αξιοποιήσει την ήδη υπάρχουσα βάση πελατών της που αφορά περίπου 700.000 νοικοκυριά και περίπου 40.000 επιχειρήσεις.

Η απόφαση της ΕΕΤΤ είναι απόρροια προσφυγής της Forthnet, η οποία κατά τις συζητήσεις με τις Cosmote, Vodafone επί αρκετό χρονικό διάστημα δεν ικανοποιήθηκε από τους όρους που έθεταν. Ανάλογες συζητήσεις έχουν γίνει και με τη Wind, τις οποίες τερμάτισε η ίδια η Forthnet.

Η μοναδική εταιρεία που δραστηριοποιήθηκε ως MVNO στην Ελλάδα ήταν η Cyta έπειτα από εμπορική συμφωνία με την Vodafone. Όπως είναι γνωστό στη συνέχεια η Cyta εξαγοράστηκε από την Vodafone.

Χαρακτηριστικά είναι όσα είπε στο τελευταίο συνέδριο Infocom ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Wind, Νάσος Ζαρκαλής,σχολιάζοντας τότε τις πρώτες πληροφορίες αναφορικά με την εν λόγω απόφαση – παρέμβαση της ΕΕΤΤ: «Έχω καλωσορίσει πολλούς που επιθυμούν να γίνουν εικονικοί πάροχοι, μόνο που έρχονται, κάνουν ανάλυση της αγοράς και βλέπουν ότι οι τιμές είναι τόσο χαμηλές που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν βιώσιμο μοντέλο και αποχωρούν» σημείωσε και πρόσθεσε: «Το παράδειγμα της Cyta είναι χαρακτηριστικό. Η είσοδός της στην κινητή ως εικονικός πάροχος δεν συνέβαλε στη βιωσιμότητα του επιχειρηματικού της μοντέλου».