Πώς η ιαπωνική κυβέρνηση θα στηρίξει τις «πληγωμένες» από τους σεισμούς επιχειρήσεις

Πώς η ιαπωνική κυβέρνηση θα στηρίξει τις «πληγωμένες» από τους σεισμούς επιχειρήσεις

Ποια είναι τα σχέδια αποκατάστασης των εταιρειών.

Η ιαπωνική κυβέρνηση υποσχέθηκε τη Δευτέρα να βοηθήσει τις επιχειρήσεις που έπαθαν ζημιές από τους σεισμούς που έπληξαν το νησί Κιούσου.

Η περιοχή αποτελεί κέντρο βιομηχανικής ανάπτυξης, ενώ η κυβέρνηση δε διευκρίνισε τις προθέσεις της, σχετικά με την επικείμενη αύξηση της φορολογίας στις πωλήσεις προϊόντων.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στο Τόκιο, για την αποκατάσταση των ζημιών στις επιχειρήσεις, η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει κονδύλια 3,24 δισ δολαρίων, από τους πόρους ειδικού ταμείου που έχει συγκροτήσει.

Μείωση μεγαλύτερη του 3% κατέγραψαν σήμερα οι μετοχές στο ιαπωνικό χρηματιστήριο, μετά την απόφαση μεγάλων εταιριών να κλείσουν τα εργοστάσια τους, στις περιοχές που επλήγησαν από τη σεισμική ακολουθία.

Νωρίτερα σήμερα, αρμόδια αρχή πυρηνικής ασφάλειας στην Ιαπωνία ανακοίνωσε ότι δε συντρέχει λόγος για να τεθεί εκτός λειτουργίας ο μοναδικός εν λειτουργία πυρηνικός σταθμός της χώρας, ο οποίος βρίσκεται στο νησί Κιούσου, στη νοτιοδυτική Ιαπωνία.

Στην περιοχή σημειώθηκαν ισχυροί σεισμοί, με συνέπεια το θάνατο περισσοτέρων από 40 ανθρώπων, ενώ η αρμόδια υπηρεσία για την πυρηνική ασφάλεια, δηλώνει ότι παρακολουθεί άμεσα την κατάσταση σε τέσσερις πυρηνικούς σταθμούς, μετά την σύγκλιση έκτακτης συνάντησης με τους επιθεωρητές τους.

Η ευαισθησία για την αποφυγή ενδεχόμενου πυρηνικού ατυχήματος είναι αυξημένη στην Ιαπωνία, μετά το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα το 2011, το οποίο προκλήθηκε από ισχυρό σεισμό, αλλά και το τσουνάμι που τον ακολούθησε.