Πώς η Κίνα έφερε τα κρούσματα πάλι στο 0, παρά τη μετάλλαξη Δέλτα

Πώς η Κίνα έφερε τα κρούσματα πάλι στο 0, παρά τη μετάλλαξη Δέλτα
epa08836774 The People’s Republic of China flag is displayed outside the West Kowloon Law Courts building in Hong Kong, China, 23 November 2020. Three pro-democracy activists, Joshua Wong Chi-fung, Ivan Lam Long Ying, and Agnes Chow Ting, have been charged for incitement to knowingly take part in an unauthorised assembly, organising an unauthorised assembly and knowingly taking part in an unauthorised assembly. EPA/JEROME FAVRE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα αναφερόμενα τοπικά κρούσματα του κορονοϊού στην Κίνα είναι πάλι μηδέν μετά το ξέσπασμα της μετάλλαξης Δέλτα. Ιδού τι έγινε

Πέρασε λίγο περισσότερο από ένας μήνας και η Κίνα νίκησε για άλλη μια φορά τον COVID-19, μειώνοντας τα τοπικά κρούσματα στο μηδέν.

Ήταν πιο δύσκολο αυτή τη φορά, παρόλο που οι ηγέτες του πιο πολυπληθούς έθνους στον κόσμο χρησιμοποίησαν την ίδια μέθοδο που ακολούθησαν για να καταστείλουν περισσότερες από 30 προηγούμενες εξάρσεις. Η άφιξη της πιο μολυσματικής μετάλλαξης Δέλτα έχει αυξήσει τη δυσκολία, καθώς ο παθογόνος οργανισμός βελτιώνει την ικανότητά του να ξεφεύγει από τους περιορισμούς και τον εμβολιασμό. Δεν είναι σαφές πόσο θα κρατήσει αυτή η νίκη.

Το μοντέλο της Κίνας δείχνει τι χρειάζεται για να τεθεί υπό έλεγχο ο COVID και εγείρει ερωτήματα σχετικά με το εάν άλλες χώρες θα ήταν πρόθυμες – ή ικανές – να ακολουθήσουν τα ίδια δρακόντεια βήματα.

Δείτε τι συνέβη μεταξύ 20 Ιουλίου, όταν εμφανίστηκαν οι πρώτες ειδήσεις για ορισμένες λοιμώξεις μεταξύ του προσωπικού καθαρισμού αεροδρομίων στην ανατολική πόλη Nanjing, και 23 Αυγούστου, όταν η Κίνα επέστρεψε σε μηδενικά κρούσματα.

Η Κίνα είχε πρωτοφανές επίπεδο διαγνωστικών εξετάσεων κατά τη διάρκεια αυτής της έξαρσης. Οι τοπικές αρχές εξέτασαν τους πληθυσμούς τους επανειλημμένα, δώδεκα φορές μόνο σε μια πόλη, για να διασφαλίσουν ότι κάθε τελευταίο κρούσμα είχε εντοπιστεί. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν περισσότερα από 100 εκατομμύρια τεστ.

Οι καραντίνες έπαιξαν επίσης μεγαλύτερο ρόλο. Η κινεζική πρωτεύουσα του Πεκίνου σε ένα σημείο σφραγίστηκε από άλλα μέρη έστω και με μόνο ένα κρούσμα. Διέκοψε επίσης τρένα και πτήσεις από hotspots σε όλη τη χώρα, παρόλο που η πόλη τελικά κατέγραψε λιγότερες από 10 λοιμώξεις της μετάλλαξης Δέλτα.

Άλλες περιοχές εισήγαγαν σαρωτικούς περιορισμούς, από τον αποκλεισμό εισόδου για άτομα από περιοχές υψηλού κινδύνου έως το να τους ζητήσουν να διακόψουν τις διακοπές τους. Οι περισσότεροι έπρεπε να παραμείνουν απομονωμένοι στο σπίτι – ένας κανόνας που εφαρμόστηκε αυστηρά – πριν επιστρέψουν στη δουλειά και το σχολείο. Περισσότερες από 200 γειτονιές χαρακτηρίστηκαν ως υψηλού ή μεσαίου κινδύνου, προκαλώντας σαρωτικούς περιορισμούς που διατάραξαν ζωές και επιχειρήσεις.

Η ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα σε όλη τη χώρα αποτέλεσε τη μεγαλύτερη δοκιμασία του μοντέλου ελέγχου της Κίνας για τον COVID. Τελικά διείσδυσε σε σχεδόν 50 πόλεις σε 17 επαρχίες και επανέφερε τον ιό στη Γουχάν, η οποία ήταν απαλλαγμένη από τον COVID για περισσότερο από ένα χρόνο.

Ωστόσο, η Κίνα εξάλειψε τον ιό μέσα σε περίπου ένα μήνα, περίπου τον ίδιο χρόνο που χρειάστηκε για να καταστείλει τις προηγούμενες εστίες εξάπλωσης, συμπεριλαμβανομένου ενός κύματος στις αρχές του 2021 που ανήλθε περίπου σε 2.000 κρούσματα.

Πηγή: Fortune.com