Πώς η κινεζική πρωτοχρονιά κατάφερε να «φρενάρει» την ανάκαμψη

Πώς η κινεζική πρωτοχρονιά κατάφερε να «φρενάρει» την ανάκαμψη
(210219) -- BEIJING, Feb. 19, 2021 (Xinhua) -- Tourists visit the Yuyuan Garden scenic area in east China's Shanghai, Feb. 17, 2021. Shanghai recorded over 4.92 million tourist visits during the seven-day holiday since Feb. 11, bouncing back to 96 percent of the number in the Chinese Lunar New Year holiday in 2019 before the COVID-19 epidemic, according to the city's administration of culture and tourism. Over 81 percent of the visitors were locals, and the total tourism revenue reached 5.67 billion yuan (about 877 million U.S. dollars). (Xinhua/Chen Fei) (Photo by Chen Fei / XINHUA / Xinhua via AFP) Photo: AFP
Ο δείκτης PMI για την μεταποίησης έπεσε σε χαμηλό εννέα μηνών, στο 50,6 από 51,3 τον Ιανουάριο καθώς οι παραγγελίες έπεσαν, ανέφερε την Κυριακή το Εθνικό Στατιστικό Γραφείο.

Η οικονομική ανάκαμψη της Κίνας επιβραδύνθηκε τον Φεβρουάριο, καθώς τα εργοστάσια έκλεισαν κατά τη διάρκεια των διακοπών της κινεζικής πρωτοχρονιάς και οι περιορισμοί για την αποφυγή της διασποράς του ιού περιόρισε αυτό που συνήθως συνιστά μια πολυάσχολη ταξιδιωτική περίοδο.

Ο δείκτης PMI για την μεταποίησης έπεσε σε χαμηλό εννέα μηνών, στο 50,6 από 51,3 τον Ιανουάριο καθώς οι παραγγελίες έπεσαν, ανέφερε την Κυριακή το Εθνικό Στατιστικό Γραφείο. Αυτό ήταν χαμηλότερο από τη μέση εκτίμηση των 51 σε μια έρευνα του Bloomberg.

Όσον αφορά τον σύνθετο δείκτη, που συνδυάζει τη δραστηριότητα στους τομείς των κατασκευών και των υπηρεσιών, μειώθηκε σε 51,4, έναντι μέσης εκτίμησης 52. Ο σύνθετος δείκτης υποχώρησε σε 51,6 το Φεβρουάριο, τη  χαμηλότερο τιμή από το lockdown πριν  από ένα χρόνο.

Η κατασκευαστική δραστηριότητα συνήθως επηρεάζεται από τις εβδομαδιαίες διακοπές της πρωτοχρονιάς,  οι οποίες φέτος έπεσαν τον Φεβρουάριο,  όταν κλείνουν εργοστάσια και επιχειρήσεις και πολλοί άνθρωποι επιστρέφουν στην πατρίδα τους για οικογενειακές συγκεντρώσεις.

Φέτος, ωστόσο, οι περιορισμοί για τον έλεγχο της πανδημίας σε ορισμένα μέρη της Κίνας ώθησαν τους εργαζόμενους να μειώσουν τα ταξίδια και να περάσουν αντ’ αυτού την γιορτή σε καταστήματα, εστιατόρια και κινηματογράφους κοντά στις θέσεις εργασίας τους.

Οι μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες μειώσεις στους δείκτες ον Φεβρουάριο δεν πρέπει να προκαλούν ανησυχία, σχολιάζουν οι οικονομολόγοι του Bloomberg γιατί αντικατοπτρίζουν την εποχική αδυναμία και τις επιπτώσεις της αύξησης του ιού πριν από το σεληνιακό νέο έτος. Αυτό που δεν καταγράφουν πλήρως, ωστόσο, είναι η σταθεροποίηση που άρχισε να ισχύει στα τέλη του μήνα.

Το γραφείο στατιστικών στοιχείων δήλωσε ότι το κλείσιμο για τις διακοπές ήταν ο κύριος λόγος για τη μείωση της μεταποίησης, ενώ το λιανικό εμπόριο, η εστίαση και η ψυχαγωγία παρέμειναν σχετικά δραστήρια.

Παρά την εποχιακή κάμψη της δραστηριότητας, οι δείκτες PMI παραμένουν πάνω από το 50, δείχνοντας ότι η παραγωγή συνεχίζει να επεκτείνεται, αλλά με βραδύτερο ρυθμό. Ένα σύνολο πρώιμων οικονομικών δεικτών που παρακολούθησε το Bloomberg έδειξε επίσης ότι η ανάκαμψη συνεχίστηκε τον Φεβρουάριο.