Πώς η Κολομβία έγινε από πρωτεύουσα του εγκλήματος τεχνολογική υπερδύναμη

Πώς η Κολομβία έγινε από πρωτεύουσα του εγκλήματος τεχνολογική υπερδύναμη

Ποια είναι η σημασία του ταξιδιού του Μαρκ Ζούκερμπεργκ στην Μπογκοτά.

Όταν ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ διοργάνωσε την πρώτη υπερπόντια συνάντηση του Facebook, η επιλογή του δεν ήταν το Πεκίνο, το Λονδίνο ούτε το Ντουμπάι.

Αντ’ αυτού, ο Ζούκερμπεργκ πήγε στην Μπογκοτά, μια πόλη κάποτε φημισμένη για τους βαρόνους ναρκωτικών και τις δολοφονίες. Σήμερα, η Κολομβία ίσως είναι το καλύτερο παράδειγμα μεταμόρφωσης στη Λατινική Αμερική.

Η εκδήλωση του Ζούκερμπεργκ στην Μπογκοτά είναι απόδειξη ότι η χώρα έχει κάνει μια επιτυχημένη προσπάθεια για να γίνει η Silicon Valley της Νότιας Αμερικής. Ο Ζούκερμπεργκ ήρθε στην Μπογκοτά για να ανακοινώσει το σχέδιό του για δωρεάν διαδίκτυο στην Κολομβία.

Η Google, η Facebook και η Microsoft έχουν ανοίξει γραφεία στην Μπογκοτά τα τελευταία χρόνια. Μεταξύ 2007 και 2012, η τεχνολογική βιομηχανία της Κολομβίας αναπτύχθηκε κατά 177% στα 6,8 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την κυβέρνηση. Μαζί με τις αφίξεις των μεγάλων εταιρειών, οι Κολομβιανοί είναι επίσης πρωτοπόροι στο τεχνολογικό κύμα που σαρώνει τη χώρα τους.

Ο Ρενέ Ρόχας θυμάται τις ημέρες διακίνησης ναρκωτικών όταν ζούσε ο Πάμπλο Εσκομπάρ, ο βαρόνος ναρκωτικών που δολοφόνησε η κολομβιανή αστυνομία το 1993. Αλλά η Μπογκοτά είναι μια πολύ διαφορετική πόλη σήμερα, λέει. Ο Ρόχας βοηθά στην τεχνολογική έκρηξη της Μπογκοτά με το HubBOG, μια πανεπιστημιούπολη για επιχειρηματίες του χώρου της τεχνολογίας, όπου μπορούν να δοκιμάσουν τις ιδέες τους.

Τα τελευταία δύο χρόνια, 46 επιχειρηματίες αποφοίτησαν από το πρόγραμμα του HubBOG. Φέτος πρόκειται να αποφοιτήσουν 105 νέοι επιχειρηματίες. «Αναπτυσσόμαστε πολύ γρήγορα», λέει ο 46χρονος Ρόχας. «Έχουμε μια ελκυστική οικονομία … είναι μια χώρα με πολλές επενδύσεις». Η Citi ψήφισε το Μεντεγίν της Κολομβίας ως την πιο καινοτόμο πόλη στον κόσμο για το 2012.

Φέτος, η οικονομία της Κολομβίας αναμένεται να τριπλασιαστεί σε μέγεθός σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Και άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής έχουν σημειώσει ανάλογη πρόοδο, αλλά δεν έχουν το περιβόητο παρελθόν της Κολομβία που πρέπει να αποτινάξουν. Το ποσοστό δολοφονιών στην Κολομβία εξακολουθεί να είναι υψηλό, αλλά βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο της τελευταίας δεκαετίας, αναφέρει η κυβέρνηση.

Η μεσαία τάξη της Κολομβίας αυξήθηκε κατά 50% την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας. Η αύξηση προσελκύει επιχειρήσεις από την Αμερική.

Η Κολομβία έχει γίνει ο καλύτερος φίλος των Ηνωμένων Πολιτειών, σε μια περιοχή όπου η Κίνα αυξάνει την επιρροή της. Ενώ η Βραζιλία και η Αργεντινή – άλλοι σημαντικοί παράγοντες της Νότιας Αμερικής – παραμένουν στάσιμες, η Κολομβία βρίσκεται σε ανοδική τροχιά. Όπως και άλλες περιφερειακές οικονομίες, η Κολομβία εξακολουθεί να βασίζεται στις εξαγωγές πετρελαίου, καφέ και ζάχαρης για να στηρίξει την οικονομία της. Αλλά, σύμφωνα με τους ειδικούς, η ανάπτυξη της τεχνολογίας και διάφοροι άλλοι τομείς παροχής υπηρεσιών είναι ο λόγος που οι αμερικανικές επιχειρήσεις συρρέουν στην Κολομβία.

Πέρα από την οικονομική άνθηση της Κολομβίας, όμως, παραμένουν αναπάντητα κάποια μεγάλα ερωτήματα για το μέλλον της χώρας.

Συγκεκριμένα, μπορεί η κυβέρνηση της Κολομβίας και οι δυνάμεις των ανταρτών – που ονομάζονται FARC – να καταλήξουν σε ειρηνευτική συμφωνία; Οι δύο πλευρές διαπραγματεύονται για χρόνια στην Αβάνα της Κούβας, μετά από δεκαετίες αιματηρών συγκρούσεων.

Πρόσφατα, οι αντάρτες του FARC συμφώνησαν να απομακρύνουν τις νάρκες από την κολομβιανή ζούγκλα. Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Κολομβίας, Χουάν Μανουέλ Σάντος – πρώην δημοσιογράφος και απόφοιτος του Χάρβαρντ – ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του έχει σταματήσει τους βομβαρδισμούς στην επικράτεια του FARC.

Οι εξελίξεις αυτές είναι ακόμα ένα σημάδι ότι η Κολομβία έχει γυρίσει σελίδα.