Πώς οι κορυφαίοι διευθύνοντες σύμβουλοι κερδίζουν τη μάχη για τα ταλέντα στην πιο δύσκολη αγορά εργασίας 

Πώς οι κορυφαίοι διευθύνοντες σύμβουλοι κερδίζουν τη μάχη για τα ταλέντα στην πιο δύσκολη αγορά εργασίας 
pexels Photo: pixabay.com

του Allan Murray

Είτε το ονομάσουμε «μεγάλη παραίτηση» είτε  «μεγάλο μετασχηματισμό», ή απλά μεγάλη μάχη για ταλέντο, υπάρχει κάτι που συμβαίνει στην αγορά εργασίας που δεν έχει προηγούμενο στη σύγχρονη εποχή.

Ωστόσο, χθες με ενθάρρυνε και μάλιστα με ενέπνευσε μια συζήτηση μεταξύ διορατικών CEO, η οποία διοργανώθηκε από το Fortune και τη McKinsey, οι οποίοι χρησιμοποιούν την πρόκληση των ταλέντων ως ευκαιρία για να επανεφεύρουν το ανθρώπινο δυναμικό. Μεταπηδούν σε προσλήψεις βάσει δεξιοτήτων από προσλήψεις με βάση το πτυχίο, βρίσκοντας νέους και αντισυμβατικούς τρόπους για την απόκτηση διαφορετικών ταλέντων, αναβαθμίζοντας τις δεξιότητες των υπαρχόντων εργαζομένων αντί να τους αντικαθιστούν, παρέχοντας νέα ευελιξία στους εργαζόμενους ως προς το πότε, το πού και ακόμη και το πώς εργάζονται.

Η μάχη για το ταλέντο αναγκάζει τις καλύτερες εταιρείες να γίνουν καλύτερες, επανεξετάζοντας τις πολιτικές απέναντι στους ανθρώπους. Μερικά αποσπάσματα:

«Η μεγάλη παραίτηση είναι πραγματικό γεγονός… Αλλά μπορούμε να τη μετριάσουμε πολύ ‘επαναστρατολογώντας’ υπάρχοντες υπαλλήλους και μιλώντας για το ποια είναι τα οφέλη, ποια είναι η επαγγελματική πορεία, ποια είναι η εργασιακή εμπειρία (αν παραμείνουν)… Χρησιμοποιούμε τεχνητή νοημοσύνη για να καθορίσει ποιοι υπάλληλοι ενδέχεται να κινδυνεύουν να φύγουν και στη συνέχεια αξιολογούμε το τι τους διώχνει».

— Arvind Krishna, Διευθύνων Σύμβουλος, IBM

«Πρέπει να πω ότι δεν ήμουν υπέρ αυτού του εικονικού τρόπου εργασίας. Αλλά από νωρίς, είπαμε ότι μπορείτε να εργαστείτε από οπουδήποτε, αρκεί ο προϊστάμενός σας να συμφωνήσει. Και λειτουργεί. Και αν κάποιος δεν θέλει να είναι ευέλικτος, πείτε μου το όνομα της εταιρείας σας και θα χαρώ να προσλάβω τους υπαλλήλους σας».

—Dave Burritt, Διευθύνων Σύμβουλος, US Steel

«Υπάρχουν στην πραγματικότητα 100 εκατομμύρια άνθρωποι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες που δεν έχουν τετραετή πτυχία κολεγίου, αλλά είναι κατάλληλοι για πρόσληψη, αν ακολουθήσουμε μια προσέγγιση βασισμένη στις δεξιότητες».

              — Asutosh Padhi, Managing Partner, McKinsey North America

«Τώρα εξετάζουμε πώς να επεκτείνουμε τα σχέδια κινήτρων σε ολόκληρο το ξενοδοχείο, και όχι μόνο για όσους είναι από διαχειριστές και άνω… Τα άτομα που μπορούν να μεταφέρουν τα δεδομένα εμπειρίας επισκεπτών, τα οποία παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά, είναι αυτά που έρχονται απευθείας σε επαφή με τους επισκέπτες».

             — Mark Hoplamazian, Διευθύνων Σύμβουλος, Hyatt

«Έχουμε ένα πρόγραμμα για να προετοιμάσουμε βετεράνους που επιστρέφουν για να αποκτήσουν δεξιότητες σε επίπεδο τεχνικού για τους πελάτες μας».

             — Blake Moret, Διευθύνων Σύμβουλος, Rockwell Automation