Πώς η «Κροκόδειλος της Wall Street» ξέπλυνε δισ. δολάρια μέσω Bitcoin

Πώς η «Κροκόδειλος της Wall Street» ξέπλυνε δισ. δολάρια μέσω Bitcoin
pexels
Toυ Marco Quiroz-Gutierrez

Το ζευγάρι που κατηγορήθηκε την Τρίτη ότι προσπάθησε να ξεπλύνει 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια με κλεμμένα κρυπτονομίσματα είναι μια ιστορία βγαλμένη απευθείας από σενάριο του Χόλυγουντ.

Η Heather Morgan, γνωστή και ως «Κροκόδειλος της Γουόλ Στριτ», ήταν επίδοξη ράπερ και συνεργάτης στο διαδίκτυο σχετικά με ειδήσεις για κρυπτονομίσματα στον ειδησεογραφικό ιστότοπο του Forbes.

Ο σύζυγός της, Ilya “Dutch” Lichtenstein, περιέγραψε τον εαυτό του σε μια ανάρτηση στο blog του 2018 ως «επιχειρηματία της τεχνολογίας, εξερευνητή και περιστασιακό μάγο».

Ζώντας σχετικά απλές ζωές, βρέθηκαν ξαφνικά στο προσκήνιο με τη σύλληψή τους στο Μανχάταν και κατηγορήθηκαν ότι συμμετείχαν σε ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα με κρυπτονομίσματα που έγιναν ποτέ. Οι ομοσπονδιακές αρχές επιβολής του νόμου ισχυρίστηκαν ότι είχαν παίξει καθοριστικό ρόλο στο ξέπλυμα σχεδόν 120.000 Bitcoin από το «χακάρισμα» το 2016 στο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Bitfinex.

Οι αρχές δεν ισχυρίστηκαν ότι η Morgan ή ο Lichtenstein είχαν χακάρει οι ίδιοι το Bitfinex.

Αυτό που κατά το Υπουργείο Δικαιοσύνης τους σταμάτησε ήταν τα θεμέλια της τεχνολογίας κρυπτονομισμάτων, γνωστής ως blockchain, η οποία αφήνει ένα ίχνος που μπορούν να ακολουθήσουν οι αρχές επιβολής του νόμου. Τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων που προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν λειτούργησαν επίσης ως εμπόδιο ζητώντας πληροφορίες σχετικά με την προέλευση των κρυπτονομισμάτων.

Η αναπληρώτρια γενική εισαγγελέας Lisa O. Monaco έφτασε μάλιστα στο σημείο να πει σε δελτίο τύπου ότι οι συλλήψεις «δείχνουν ότι τα κρυπτονομίσματα δεν είναι ασφαλές καταφύγιο για εγκληματίες».

Σύμφωνα με έναν ειδικό πράκτορα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Εσόδων, η Morgan και ο Lichtenstein αντιμετώπισαν μεγάλα προβλήματα στην προσπάθειά τους να ξεπλύνουν τα κλεμμένα Bitcoin. Τα ανταλλακτήρια που χρησιμοποιούσαν πάγωσαν επανειλημμένα τους λογαριασμούς τους αφού δεν κατάφεραν να λάβουν σαφείς απαντήσεις σχετικά με την προέλευση των κρυπτονομισμάτων, αναγκάζοντάς τους, σε ορισμένες περιπτώσεις, να τα εγκαταλείψουν.

Η διαδικασία επαλήθευσης, μέρος των κανόνων «γνώρισε τον πελάτη σου», έχει γίνει πρότυπο για πολλά ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων. Το 2019, ο τότε διευθυντής του Δικτύου Επιβολής Οικονομικών Εγκλημάτων, Kenneth Blanco είπε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα επέβαλε έναν κανόνα που θα απαιτούσε από εταιρείες όπως ανταλλακτήρια ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων και παρόχους λογαριασμών κρυπτονομισμάτων να μοιράζονται πληροφορίες για τους πελάτες τους, σύμφωνα με το Reuters.

Τελικά, το μεγαλύτερο μέρος των κλεμμένων κρυπτονομισμάτων ανακτήθηκε. Η κυβέρνηση είπε ότι έχει κατασχέσει 94.636 κλεμμένα Bitcoin αξίας 3,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Περίπου 25.000 Bitcoin, αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, δεν έχουν βρεθεί.