Πώς η Mattel απειλεί την κυριαρχία της Lego στα τουβλάκια

Πώς η Mattel απειλεί την κυριαρχία της Lego στα τουβλάκια
epa03947535 The Mattel Company logo on its headquarters building in El Segundo, California, USA, 12 November 2013. Mattel which produces toys is ranked 387th on the Fortune 500 list and its revenues for fiscal year 2011 were 6.2 billion US dollar (4.61 billion euro). EPA/MICHAEL NELSON

Η μονομαχία στην αγορά παιχνιδιών καλά κρατεί.

του Τζον Κελ

Η Mattel λέει ότι έχει τα στοιχεία εκείνα που θα της επιτρέχουν να ανταγωνιστεί πιο επιθετικά στον χώρο των κατασκευαστικών παιχνιδιών.

Αν και η Mattel είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής παιχνιδιών με ετήσιες πωλήσεις 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων περίπου, έναντι τζίρου 5,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Lego, στον τομέα των παιχνιδιών-κατασκευών η Lego είναι βασιλιάς.

Στην αγορά παιχνιδιών των ΗΠΑ, 8 από κάθε 10 δολάρια που ξοδεύονται σε …τουβλάκια πηγαίνουν στην τσέπη της Lego, σύμφωνα με δεδομένα που συνέλεξε η εταιρεία ερευνών Euromonitor. Η Mega Bloks της Mattel έρχεται δεύτερη με μερίδιο αγοράς μόλις 11%.

Αλλά η Mattel φιλοδοξεί να ενισχύσει τη θέση της στην αγορά. Για τον σκοπό αυτό, η εταιρεία – η οποία μεταξύ άλλων διαθέτει τα εμπορικά σήματα Barbie και Fisher-Price – πλήρωσε 460 εκατομμύρια δολάρια πριν από τρία χρόνια για να εξαγοράσει την Mega Brands. Πρόκειται για μια εταιρεία παραγωγής σετ κατασκευών με έδρα το Μόντρεαλ, με έμφαση στα τουβλάκια για παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Από τότε που ολοκλήρωσε την εξαγορά, η Mattel έχει ενισχύσει το μάρκετινγκ, έχει αλλάξει τις συσκευασίες, και έχει εντείνει τις προσπάθειες καινοτομίας ώστε η εταιρεία να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της. Φέτος, μάλιστα, λάνσαρε και μια νέα εκδοχή του παιχνιδιού, το Mega Construx, που στοχεύει στα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας.

«Αυτό που χρειαζόμασταν να προσφέρουμε ήταν μια διαφοροποιημένη εμπειρία κατασκευών που να μην ακολουθεί την πεπατημένη» είπε η Μπίσμα Ανσάρι, αντιπρόεδρος της Mega Brands, σε συνέντευξή της στο Fortune. «Κάνουμε τα πράγματα διαφορετικά ώστε να προσφέρουμε μια καλύτερη εμπειρία παιχνιδιού».

Πριν τη συμφωνία της Mattel με τη Mega, οι δύο εταιρείες είχαν συνεργαστεί για την ενσωμάτωση των εμπορικών σημάτων Barbie και Hot Wheels στο format των σετ κατασκευών της Mega. Στο παρελθόν, η ιδέα ήταν πάντα να προστεθούν τα brands της Mattel στον «κόσμο» της Mega.

Αλλά πλέον η Mattel λέει ότι θέλει τα διάφορα brands να κινηθούν και προς την αντίθετη κατεύθυνση – για παράδειγμα, φέτος θα λανσάρει φορτηγά Hot Wheels που θα φέρουν τουβλάκια Mega. Κι σε άλλα εμπορικά σήματα, όπως το American Girl, αναμένεται να προστεθούν κατασκευαστικά στοιχεία.

Πηγή: fortune.com