Πώς οι μεγάλες αμερικανικές φαρμακοβιομηχανίες έχασαν 24,6 δισ. δολάρια σε 20 λεπτά

Πώς οι μεγάλες αμερικανικές φαρμακοβιομηχανίες έχασαν 24,6 δισ. δολάρια σε 20 λεπτά
epa05711345 US President-elect Donald Trump calls on reporters during a press conference in the lobby of Trump Tower in New York, New York, USA, 11 January 2017. Trump, who is set to take the Oath of Office on 20 January 2017, gave his first press conference in nearly 6 months. EPA/JUSTIN LANE

Η αιτία ήταν ο Ντόναλντ Τραμπ.

Οι φαρμακοβιομηχανίες «τη γλιτώνουν ενώ έχουν διαπράξει φόνο» είπε στη συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και ο κλάδος είδε σε ελάχιστα λεπτά να χάνει ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό από τη συνολική του αξία στο χρηματιστήριο.

Μετά τις αναφορές του Τραμπ για τις τιμές των φαρμάκων αλλά και τους σαφείς υπαινιγμούς του για μεθόδους φοροαποφυγής των φαρμακευτικών βιομηχανιών, οι εννέα μεγαλύτερες εταιρείες του χώρου με βάση τις επιδόσεις τους στον δείκτη S&P 500 του αμερικανικού χρηματιστηρίου είδαν τις μετοχές τους να χάνουν σε 20 μόλις λεπτά, το ποσό των 24,6 δισ. δολαρίων.

Πρόκειται για τις Johnson and Johnson, Pfizer, Merck, Amgen, AbbVie, Bristol-Myers Squibb, Gilead, Celgene, και Eli Lilly.

Ο δείκτης SPDR S&P Biotech όπου καταγράφει τις επιδόσεις των εισηγμένων εταιρειών του χώρου, σημείωσε κατά τη διάρκεια της ομιλία Τραμπ απώλειες 4%, ενώ ο δείκτης iShares Nasdaq Biotechnology έπεσε 3%. Πάντως σε σύγκριση με το συνολικό μερίδιο της αγοράς των μεγαλύτερων εταιρειών του χώρου που φτάνει τα 906,8 δισ., αυτές οι απώλειες παραμένουν σχετικά μικρές.

Όλο το προηγούμενο διάστημα οι επικεφαλής των μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών θεωρούνταν ως οι πλέον κερδισμένοι από την εκλογή Τραμπ, καθώς καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου η Κλίντον ήταν αυτή που ασκούσε συστηματικά κριτική στην πολιτική τιμολόγησης των φαρμάκων. Γι’ αυτό και θεωρούσαν ότι ο Τραμπ δεν είχε σκοπό να θίξει με τόσο έντονο τρόπο τα συμφέροντά τους.

Πάντως ακόμη και μετά από όλα όσα είπε ο Τραμπ, οι επενδυτές εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η θητεία του θα είναι ευνοϊκή για τον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας. Αυτός είναι και ο λόγος όπου ο αντίστοιχος χρηματιστηριακός δείκτης παραμένει ενισχυμένος κατά 9% από την ημέρα των εκλογών.