Πώς οι μεγάλες αμερικανικές φαρμακοβιομηχανίες έχασαν 24,6 δισ. δολάρια σε 20 λεπτά

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η αιτία ήταν ο Ντόναλντ Τραμπ.

Οι φαρμακοβιομηχανίες «τη γλιτώνουν ενώ έχουν διαπράξει φόνο» είπε στη συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και ο κλάδος είδε σε ελάχιστα λεπτά να χάνει ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό από τη συνολική του αξία στο χρηματιστήριο.

Μετά τις αναφορές του Τραμπ για τις τιμές των φαρμάκων αλλά και τους σαφείς υπαινιγμούς του για μεθόδους φοροαποφυγής των φαρμακευτικών βιομηχανιών, οι εννέα μεγαλύτερες εταιρείες του χώρου με βάση τις επιδόσεις τους στον δείκτη S&P 500 του αμερικανικού χρηματιστηρίου είδαν τις μετοχές τους να χάνουν σε 20 μόλις λεπτά, το ποσό των 24,6 δισ. δολαρίων.

Πρόκειται για τις Johnson and Johnson, Pfizer, Merck, Amgen, AbbVie, Bristol-Myers Squibb, Gilead, Celgene, και Eli Lilly.

Ο δείκτης SPDR S&P Biotech όπου καταγράφει τις επιδόσεις των εισηγμένων εταιρειών του χώρου, σημείωσε κατά τη διάρκεια της ομιλία Τραμπ απώλειες 4%, ενώ ο δείκτης iShares Nasdaq Biotechnology έπεσε 3%. Πάντως σε σύγκριση με το συνολικό μερίδιο της αγοράς των μεγαλύτερων εταιρειών του χώρου που φτάνει τα 906,8 δισ., αυτές οι απώλειες παραμένουν σχετικά μικρές.

Όλο το προηγούμενο διάστημα οι επικεφαλής των μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών θεωρούνταν ως οι πλέον κερδισμένοι από την εκλογή Τραμπ, καθώς καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου η Κλίντον ήταν αυτή που ασκούσε συστηματικά κριτική στην πολιτική τιμολόγησης των φαρμάκων. Γι’ αυτό και θεωρούσαν ότι ο Τραμπ δεν είχε σκοπό να θίξει με τόσο έντονο τρόπο τα συμφέροντά τους.

Πάντως ακόμη και μετά από όλα όσα είπε ο Τραμπ, οι επενδυτές εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η θητεία του θα είναι ευνοϊκή για τον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας. Αυτός είναι και ο λόγος όπου ο αντίστοιχος χρηματιστηριακός δείκτης παραμένει ενισχυμένος κατά 9% από την ημέρα των εκλογών.

Σχετικά άρθρα