Πώς η Microsoft έγινε η αγαπημένη των αγορών

Πώς η Microsoft έγινε η αγαπημένη των αγορών

Ο Satya Nadella μετέτρεψε έναν «γερασμένο» τεχνολογικό γίγαντα σε ένα από τα πλέον περιζήτητα χαρτοφυλάκια.

Την Τετάρτη, η εταιρεία Salesforce είδε τις μετοχές της να εκτοξεύονται λόγω των φημών που ήθελαν τη Microsoft να προχωρά σε εξαγορά της. Αν και οι νεότερες πληροφορίες αναφέρουν πως δεν πρόκειται να γίνει άμεσα κάποιο deal, ενδεχόμενη εξαγορά της Salesforce από τη Microsoft θα είχε μεγάλη σημασία για τον τεχνολογικό κολοσσό που πραγματοποιεί ένα εντυπωσιακό come back ρίχνοντας το βάρος της στις υπηρεσίες cloud.

Όταν ο Satya Nadella ανέλαβε καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου στη Microsoft στις 4 Φλεβάρη 2014, αναλάμβανε έναν κατά κοινή ομολογία γερασμένο κολοσσό, χωρίς ξεκάθαρες προτεραιότητες, γεμάτο φόβο για καινοτομίες στο εσωτερικό του, οι οποίες θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν την κυριαρχία των Windows. Έκτοτε, ο Nadella έχει καταφέρει να δώσει στην εταιρεία έναν σαφή στόχο, ακόμη και αν για το σκοπό αυτό χρειάστηκε να θυσιάσει ιστορικά, αλλά «μουχλιασμένα» brand, όπως ο Internet Explorer.

«Το μεγαλύτερο επίτευγμα του Satya Nadella είναι πως έχει δώσει στη Microsoft έναν συνεκτικό στόχο, καθώς η εταιρεία εισέρχεται στην πέμπτη δεκαετία της ζωής της. Η φιλοσοφία του συνοψίζεται σε δύο άξονες: ο πρώτος αφορά στη βαρύτητα που πρέπει να δοθεί στις mobile και cloud υπηρεσίες και ο δεύτερος αφορά στην ενίσχυση της ανάπτυξης πλατφορμών και της παραγωγικότητας», έγραψε για εκείνον ο Economist τον Απρίλιο.

Σε ό,τι αφορά στις υπηρεσίες cloud, οι επιχειρήσεις της Microsoft γνωρίζουν άνθηση. Τα κέρδη από το λογισμικό και τις υπηρεσίες που διατίθενται μέσω Διαδικτύου, υπερδιπλασιάστηκαν κατά το προηγούμενο τρίμηνο και τα έσοδα αυξήθηκαν στα 6,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι επενδυτές δείχνουν να τους αρέσει πάρα πολύ αυτή η νέα σαφήνεια. Η τιμή της μετοχής της Microsoft έχει εκτοξευτεί υπό τον νέο CEO της. Αφότου ο Nadella ανέλαβε τα ηνία, οι μετοχές της Microsoft έχουν αυξηθεί πάνω από 30%. Επί προεδρίας Ballmer, οι μετοχές είχαν καταγράψει υποχώρηση 12%, όπως φαίνεται και στον παρακάτω πίνακα:

Και αυτή είναι η πορεία των μετοχών της Microsoft αφότου ο Satya Nadella ανέλαβε τα ηνία:

Η ανάκαμψη της Microsoft αποτελεί ένα βραχυπρόθεσμο δείγμα-άλλωστε ο Nadella βρίσκεται μόλις ένα χρόνο στο «τιμόνι» της εταιρείας. Όμως η Wall Street φαίνεται να τον στηρίζει.