Πώς η Ουκρανία “χαλάει” τα 70α γενέθλια του Πούτιν

Πώς η Ουκρανία “χαλάει” τα 70α γενέθλια του Πούτιν
epa09935375 Russian President Vladimir Putin enters the Red Square to attend the Victory Day military parade in Moscow, Russia, 09 May 2022. Russia marks Victory Day, Nazi Germany's unconditional surrender in World War 2, with the annual parade in Moscow's Red Square on 09 May, after more than two months of attacks on Ukraine. EPA/MAXIM SHIPENKOV Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η "ειδική στρατωτική επιχείρηση" στην Ουκρανία έχει προκαλέσει μεγάλους πονοκεφάλους στον Ρώσο ηγέτη

Ο Βλαντίμιρ Βλαντιμίροβιτς Πούτιν κλείνει σήμερα τα 70 χρόνια και δέχεται τις δουλικές ευχές των υποτακτικών που τον χαιρετίζουν ως σωτήρα της σύγχρονης Ρωσίας. Ο πατριάρχης Κύριλλος παρακινεί το ποίμνιο και τον κλήρο να αφιερώσουν δύο ημέρες προσευχής υπέρ υγείας και μακροημέρευσης του πλέον μακροημερεύοντα ηγέτη της Ρωσίας μετά τον Ιωσήφ Στάλιν.

«Ο Θεός σας τοποθέτησε στην εξουσία», διαπιστώνει στο μήνυμά του ο πατριάρχης που επαινεί τον ρώσο πρόεδρο για «την μεταμόρφωση της εικόνας της Ρωσίας, την ενίσχυση της κυριαρχίας της και των αμυντικών της ικανοτήτων, την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων»…

Αλλά η Ουκρανία είναι εδώ για να του χαλάσει την γιορτή. Ο πόλεμος που ο ίδιος προκάλεσε για να είναι η κορύφωση αυτής της πολυετούς πορείας « από το χάος στην σταθερότητα» παραπαίει και προδίδει το «κοινωνικό συμβόλαιο» με τους Ρώσους… Η διεθνής απομόνωση της Ρωσίας και η πολιτική, οικονομική στρατιωτική κρίση που έφερε στην επιφάνεια και μεγέθυνε, προκαλεί αναβρασμό στις ρωσικές ελίτ και δημιουργεί ερωτηματικά για το μέλλον του Πούτιν στο Κρεμλίνο.

Ο Πούτιν, που ανέλαβε την ηγεσία την τελευταία ημέρα του 1999, αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη αμφισβήτηση της εξουσίας του, αφού η εισβολή στην Ουκρανία προκάλεσε την οξύτερη αντιπαράθεση Ανατολής-Δύσης από το 1962 και την κρίση των πυραύλων στην Κούβα.

Στα γενέθλιά του, ο Πούτιν θα συμμετάσχει σε άτυπη συνάντηση κορυφής της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών στην Αγία Πετρούπολη, την κάποτε αυτοκρατορική πρωτεύουσα που ιδρύθηκε από τον Μεγάλο Πέτρο που τυγχάνει να είναι η γενέτειρά του και η πόλη από την οποία ξεκίνησε την πορεία που τελικά τον έφερε μέχρι την κορυφή του Κρεμλίνου.

Πολιτικοί αντίπαλοι όπως ο φυλακισμένος ηγέτης της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι δηλώνουν ότι ο Πούτιν οδήγησε την Ρωσία στο αδιέξοδο και την καταστροφή, οικοδομώντας ένα σαθρό σύστημα εξουσίας αποτελούμενο από ανίκανους συκοφάντες που προορίζεται να καταρρεύσει παρασύροντας την Ρωσία στο χάος.

Οι υποστηρικτές του λένε ότι ο Πούτιν έσωσε την Ρωσία από την καταστροφή που της επεφύλασσε μία αλαζονική και επιθετική Δύση. Λένε επίσης ότι πήρε το αίμα της Ρωσίας πίσω, μετά την ταπείνωση που υπέστησαν οι ρωσικές ελίτ κατά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Όμως, έπειτα από επτά μήνες πολέμου, η Ρωσία έχει υποστεί βαριές απώλειες σε έμψυχο υλικό και εξοπλισμό, έχει αναγκασθεί σε οπισθοχώρηση σε πολλά μέτωπα και υφίσταται την μία ταπείνωση μετά την άλλη.

Ο Πούτιν αναγκάσθηκε να προσφύγει σε επιστράτευση, να παραδεχθεί «λάθη» όταν αυτή εξελίχθηκε σε χαώδεις συνθήκες και προκάλεσε μαζική έξοδο ρώσων πολιτών από τη χώρα , να προχωρήσει σε προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών και στην εκτόξευση απειλών ότι θα τις υπερασπισθεί και με πυρηνικά όπλα.

Ακόμη και πιστοί σύμμαχοι του Κρεμλίνου κατήγγειλαν τις αποτυχίες του στρατού – αποφεύγοντας, προς το παρόν, να επικρίνουν τον ίδιο τον Πούτιν.

Με τη ευκαιρία των γενεθλίων του σήμερα, ο παλιός λογογράφος του Κρεμλίνου Αμπάς Γκαλιάμοφ δήλωσε: «Στα γενέθλια συνηθίζεται να γίνεται απολογισμός, αλλά αν τα αποτελέσματα είναι τόσο οικτρά, καλό θα ήταν να μην μνημονευθούν και τόσο πολύ τα γενέθλια».