Πώς η πανδημία άλλαξε τις προτεραιότητες των επιχειρήσεων- Πότε «βλέπουν» ανάπτυξη οι CEOs

Πώς η πανδημία άλλαξε τις προτεραιότητες των επιχειρήσεων- Πότε «βλέπουν» ανάπτυξη οι CEOs
Photo: pixabay.com
Η προσέλκυση ταλαντούχου ανθρώπινου δυναμικού έχει αναδειχθεί ως ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι CEOs σε κάποιες από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κόσμου.

Οι προτεραιότητες και ανησυχίες των Διευθυνόντων Συμβούλων των επιχειρήσεων, έχουν αλλάξει κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Πολλοί πλέον, εστιάζουν στα πιο σπουδαία θέματα – την υγεία και την ευημερία των ανθρώπων τους και των κοινωνιών που δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις τους, σύμφωνα με έρευνα της KPMG, ενώ στην κορυφή των ανησυχιών τους είναι η προσέλκυση ταλαντούχου ανθρώπινου δυναμικού και η εταιρική ευθύνη.

Ειδικότερα, η προσέλκυση ταλαντούχου ανθρώπινου δυναμικού έχει αναδειχθεί ως ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι CEOs σε κάποιες από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κόσμου. Η πλειοψηφία των CEOs εστιάζει στην αξιοποίηση των περιβαλλοντικών ωφελειών του lockdown, ενώ το ένα τρίτο αυτών, εκφράζει μικρότερη βεβαιότητα για τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης κατά τα επόμενα τρία χρόνια.

Από την έρευνα προκύπτει ότι η ατζέντα των ηγετών έχει μεταβληθεί δραστικά από την αρχή της χρονιάς, καθώς προϋπάρχουσες τάσεις, όπως οι παράγοντες ESG (Περιβάλλον, Κοινωνία και Διακυβέρνηση), η ευέλικτη εργασία και ο ψηφιακός μετασχηματισμός έχουν επιταχυνθεί.

Κατά την εξέταση των προοπτικών ανάπτυξης για τα επόμενα τρία χρόνια, το 32% των CEOs εκφράζει μικρότερη βεβαιότητα τώρα από ότι στην αρχή του χρόνου για την παγκόσμια οικονομία. Οι CEOs ωστόσο είναι περισσότερο αισιόδοξοι για τις προοπτικές ανάπτυξης των δικών τους χωρών (45% βεβαιότητα), και εκφράζουν μεγαλύτερη βεβαιότητα επίσης για την ανθεκτικότητα της δικής τους επιχείρησης κατά τα επόμενα τρία χρόνια.

Στην Ελλάδα, οι μισοί CEOs στην Ελλάδα ανέφεραν ότι το κοινό περιμένει από τις επιχειρήσεις να καλύψουν το κενό στις κοινωνικές προκλήσεις, καθώς η βεβαιότητα και η εμπιστοσύνη προς τις κυβερνήσεις μειώνονται, ενώ όλοι πρόκειται να εισάγουν νέα μέτρα κατά του ρατσισμού σε οποιαδήποτε μορφή. Παράλληλα, οι νεοεμφανιζόμενες (ή αναδυόμενες) / disruptive τεχνολογίες (20%) και οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι μαζί με την κλιματική αλλαγή (20%) αποτελούν τις μεγαλύτερες ανησυχίες για τους Έλληνες CEOs.

Παράλληλα, πολλοί είναι αυτοί που δηλώνουν την αισιοδοξία τους για την ανάπτυξη της χώρας ποσοστό το οποίο σημείωσε αύξηση μετά την κρίση της πανδημίας.

Η έρευνα

Η 6η έρευνας CEO Outlook, η οποία περιλαμβάνει για 3η φορά ελληνικά ευρήματα και τις απόψεις Ελλήνων διευθυνόντων συμβούλων (CEOs), αλλά παράλληλα ενσωματώνει τις προκλήσεις που φέρνει η κρίση της πανδημίας.

Το KPMG 2020 CEO Outlook Covid-19 special edition παρουσίασε πρόσφατα, ο Νίκος Βουνισέας, Senior Partner της KPMG στην Ελλάδα και ανέδειξε τις προκλήσεις και προτεραιότητες 1.300 CEOs που επέφερε η νόσος Covid-19, σε ορίζοντα τριών ετών σε ορισμένες από τις 11 κύριες χώρες του κόσμου.

Σε αυτήν την πρώτη έρευνα του είδους της που καταγράφει κατά πόσο έχουν αλλάξει οι προτεραιότητες και οι ανησυχίες των CEOs κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας πανδημίας, η KPMG πραγματοποίησε δύο έρευνες, μία κατά την έναρξη της πανδημίας τον Ιανουάριο και μία συμπληρωματική τον Ιούλιο/Αύγουστο.

Σύμφωνα με τον κ. Βουνισέα, «οι προκλήσεις και ανησυχίες των CEOs ανά τον κόσμο επαναπροσδιορίζονται από τις επιπτώσεις την πανδημίας. Πιστεύω πως η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό και την τεχνολογία θα θωρακίσει τις εταιρείες και θα τις προετοιμάζει για την επόμενη μέρα της ανάπτυξης. Παράλληλα, η ευθύνη των εταιρειών απέναντι στην κοινωνία και το περιβάλλον ενσωματώνεται στην κουλτούρα του επιχειρείν καθιστώντας όλους εμάς υπεύθυνους για ένα καλύτερο και πιο βιώσιμο αύριο.»

Αποφασιστικές δράσεις

Σύμφωνα με την έρευνα, οι επικεφαλής των εταιρειών χρειάστηκε να αναπροσαρμόσουν τις προτεραιότητές τους, με πολλούς να εστιάζουν στα πιο σπουδαία θέματα – την υγεία και την ευημερία των ανθρώπων τους και των κοινωνιών που δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις τους.

Με τη συγκυρία της πανδημίας στην αγορά, οι CEOs αναλαμβάνουν αποφασιστικές δράσεις σε όλο το εύρος των επιχειρήσεων τους, επιταχύνοντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εταιρείας τους και εργάζονται για να διασφαλίσουν ότι το διαθέσιμο ταλαντούχο ανθρώπινο δυναμικό τους είναι ικανό να προσαρμοστεί στις νέες απαιτήσεις. Ανανεώνουν ή αναθεωρούν τον εταιρικό σκοπό τους ώστε οι επιχειρήσεις τους να είναι σε θέση να συνεισφέρουν λύσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πλανήτης.

Από την έρευνα προέκυψε ότι στις αρχές του έτους, το 74% των Ελλήνων CEOs (77% στις κύριες χώρες) δήλωναν ότι το κύριο αντικείμενο των επιχειρήσεων είναι προσανατολισμένο στον σκοπό ή την κοινωνία. Σήμερα, σε ποσοστό 79% αναφέρουν ότι αισθάνονται μεγαλύτερη συναισθηματική σύνδεση με τον σκοπό της επιχείρησής τους από τη στιγμή που ξεκίνησε η κρίση, με την πλειοψηφία των Ελλήνων CEOs (93%) να συμφωνεί.

Βασική απόρροια της πανδημίας είναι η επιτάχυνση στον ψηφιακό μετασχηματισμό, με τις μεγαλύτερες εξελίξεις στην Ελλάδα να καταγράφονται στη δημιουργία ψηφιακής εμπειρίας για τον πελάτη, όπου 60% αναφέρουν ότι η πρόοδος που έχει γίνει τους έχει φέρει χρόνια μπροστά από όπου περίμεναν.

Για τέσσερις από τους δέκα ερωτηθέντες (40%), η υγεία τους ή η υγεία ενός μέλους της οικογένειάς τους επηρεάστηκε από τον ιό και ως αποτέλεσμα σε ποσοστό 66% άλλαξαν την απάντησή τους όσον αφορά στην στρατηγική τους στην πανδημία.

Ψηφιακός μετασχηματισμός, μέτρα κατά του ρατσισμού και τηλεργασία

Αναφορικά με το μέλλον της εργασίας, για την Ελλάδα η εξ αποστάσεως εργασία ήταν μια σχετικά νέα συνθήκη εργασίας, η οποία καθιερώνεται σταδιακά με το 93% των Ελλήνων CEOs να υποστηρίζει ότι έχει προκαλέσει σημαντικές αλλαγές στις πολιτικές καλλιέργειας νέας κουλτούρας, αλλά και στη διεύρυνση προσέλκυσης ταλαντούχου ανθρώπινου δυναμικού (87%).

Όλοι οι Έλληνες CEOs, πρόκειται να εισάγουν νέα μέτρα κατά του ρατσισμού σε οποιαδήποτε μορφή. Ταυτόχρονα με την αντίδραση στην κρίση, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, οι CEOs επιζητούν μια καλή τοποθέτηση των εταιρειών τους για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και ευημερία.

Απόρροια της πανδημίας είναι η επιτάχυνση στον ψηφιακό μετασχηματισμό, με τις μεγαλύτερες εξελίξεις στην Ελλάδα να καταγράφονται στη δημιουργία ψηφιακής εμπειρίας για τον πελάτη, όπου 60% αναφέρουν ότι η πρόοδος που έχει γίνει τους έχει φέρει χρόνια μπροστά από όπου περίμεναν.

Οι CEOs εστιάζουν στις προτεραιότητες μετασχηματισμού, ώστε να αναπτύξουν τις δυνατότητες που απαιτούνται για να βγουν κερδισμένοι στην μετά-Covid εποχή.

Σε ποσοστό 87% των Ελλήνων CEOs αναφέρουν ότι θέλουν να αξιοποιήσουν τα οφέλη της βιωσιμότητας και της κλιματικής αλλαγής που επέφερε η πανδημία, ενώ δεν προκαλεί εντύπωση ότι το 73% αναφέρουν ότι η διαχείριση των σχετικών με το κλίμα κινδύνων θα παίξει ρόλο στο εάν θα κρατήσουν ή όχι τη δουλειά τους την επόμενη πενταετία.

Οι προτεραιότητες των ελλήνων CEOs

Πιο αναλυτικά:

– Το 67% των Ελλήνων CEOs δείχνουν εμπιστοσύνη στις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας μας, ποσοστό το οποίο σημείωσε αύξηση μετά την κρίση της πανδημίας (64%).

– Το 27% νιώθουν αβέβαιοι για τις προοπτικές ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας.

– Οι νεοεμφανιζόμενες (ή αναδυόμενες) / disruptive τεχνολογίες (20%) και οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι μαζί με την κλιματική αλλαγή (20%) αποτελούν τις μεγαλύτερες ανησυχίες για τους Έλληνες CEOs.

– Σχεδόν όλοι Έλληνες CEOs θεωρούν ότι η πανδημία έχει επιταχύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό με τις μεγαλύτερες εξελίξεις να καταγράφονται στη δημιουργία ψηφιακής εμπειρίας για τον πελάτη, όπου 60% αναφέρουν ότι η πρόοδος που έχει σημειωθεί τους έχει φέρει χρόνια μπροστά από το σημείο όπου περίμεναν να βρίσκονται αυτήν τη στιγμή.

– Το 27% αναφέρει ότι η έλλειψη πληροφοριών σε μελλοντικά λειτουργικά σενάρια -όπως νέοι τρόποι εργασίας- αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση επιτάχυνσης του ψηφιακού μετασχηματισμού.

– Το 80% των CEOs αναφέρουν ότι θα επανεξετάσουν την προσέγγιση σχετικά με την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, με κύρια αιτία την πίεση των πελατών και των κοινωνικών ομάδων να φέρει την παραγωγή πιο κοντά στο σπίτι τους (50%).

– Το 93% αναφέρουν ότι αισθάνονται μεγαλύτερη συναισθηματική σύνδεση με τον σκοπό της επιχείρησής τους από τη στιγμή που ξεκίνησε η κρίση.

– Το 86% συμφωνούν ότι το κύριο αντικείμενο των επιχειρήσεων είναι προσανατολισμένο στο σκοπό, ο οποίος παρέχει ένα σαφές πλαίσιο για γρήγορες και αποτελεσματικές αποφάσεις που σχετίζονται με τη νόσο Covid-19.

– Οι μισοί CEOs ανέφεραν ότι το κοινό περιμένει από τις επιχειρήσεις να καλύψουν το κενό στις κοινωνικές προκλήσεις, καθώς η βεβαιότητα και η εμπιστοσύνη προς τις κυβερνήσεις μειώνονται, ενώ όλοι πρόκειται να εισάγουν νέα μέτρα κατά του ρατσισμού σε οποιαδήποτε μορφή.

– Η πλειοψηφία των CEOs (93%) θεωρεί ότι η εργασία εξ αποστάσεως δημιούργησε σημαντικές αλλαγές στις πολιτικές καλλιέργειας νέας κουλτούρας, αλλά και στη διεύρυνση προσέλκυσης ταλαντούχου ανθρώπινου δυναμικού (87%).

– Το 87% αναφέρει ότι η επικοινωνία με τους εργαζόμενους της εταιρείας βελτιώθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης.

– Σε 40% από τους ερωτηθέντες, η υγεία τους ή η υγεία ενός μέλους της οικογένειάς τους επηρεάστηκε από τον ιό και ως αποτέλεσμα τα δύο τρίτα των άλλαξαν την στρατηγική απάντησή τους στην πανδημία.

– Το 87% αναφέρουν ότι θέλουν να συνεχίσουν να αξιοποιήσουν τα οφέλη της βιωσιμότητας και κλιματικής αλλαγής, τα οποία επέφερε η νόσος Covid-19.