Πώς η πανδημία μεταμόρφωσε τους κλάδους των ταξιδιών και των ανακαινίσεων κατοικιών

Πώς η πανδημία μεταμόρφωσε τους κλάδους των ταξιδιών και των ανακαινίσεων κατοικιών
epa08523935 Masked passengers walk through the A Concourse gate area ahead of the Fourth of July holiday travel weekend at Hartsfield-Jackson Atlanta International Airport in Atlanta, Georgia, USA, 02 July 2020. The airport has implemented a number of health guidelines as the numbers of air passengers slowly continues to increase. Georgia, like many states in the Southern US, continues to see an upward spike in coronavirus COVID-19 cases and hospitalizations. EPA/ERIK S. LESSER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αυτές είναι οι αλλαγές που έχουν έρθει για να μείνουν.

της Kristen Bellstrom

Δεν είναι μυστικό ότι ο COVID-19 έχει διαταράξει πολλούς από τους μεγαλύτερους επαγγελματικούς κλάδους του κόσμου. Αλλά καθώς η διάθεση των εμβολίων επιταχύνεται και ο αριθμός των κρουσμάτων σε ορισμένα μέρη του κόσμου αρχίζει να μειώνεται, το επίκεντρο έχει μετατοπιστεί στο ποιές από αυτές τις διαταραχές και τις νέες τάσεις θα διατηρηθούν στο μέλλον μετά την πανδημία.

Την Πέμπτη, ηγέτες από δύο από τους κλάδους που έχουν βιώσει τις πιο δραματικές αλλαγές το περασμένο έτος μίλησαν σε μια εικονική σύνοδο Most Powerful Women που διοργάνωσε το Fortune σχετικά με τις εξελίξεις που αναμένουν να συνεχιστούν ακόμη και όταν ο ιός υποχωρήσει.

Ο ταξιδιωτικός κλάδος δέχθηκε αναμφισβήτητα ένα από τα πιο σκληρά πλήγματα. Ωστόσο, η πρόεδρος της Booking.com, Gillian Tans είπε ότι ο κλάδος της βρίσκεται σε διαδικασία ανάρρωσης και προσαρμόζεται γρήγορα στις μεταβαλλόμενες ανάγκες των ταξιδιωτών.

Μια σημαντική αλλαγή ήταν η μετάβαση από τα διεθνή στα εσωτερικά ταξίδια. Η ίδια λέει ότι τα εσωτερικά ταξίδια αντιπροσωπεύουν πλέον το 70% των δραστηριοτήτων της εταιρείας.

Δεν προκαλεί έκπληξη ότι υπάρχει επίσης μια νέα εστίαση στην ασφάλεια και στο τί κάνουν οι πάροχοι ταξιδιών για να διασφαλίσουν την υγεία των επισκεπτών τους. Οι ταξιδιώτες αναζητούν επίσης ευελιξία, λέει η Tans, όπως τη δυνατότητα κράτησης ή ακύρωσης της τελευταίας στιγμής (και την επιλογή να κάνουν αυτές τις αλλαγές από τα τηλέφωνά τους).

Ενώ η Tans αναμένει ότι αυτές οι τάσεις θα συνεχιστούν, τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον, ίσως η μεγαλύτερη αλλαγή – και αυτή που αναμένει να είναι μακράς διαρκείας – είναι η κίνηση προς ταξίδια αναψυχής με παράλληλη εργασία. «Οι άνθρωποι λένε, ‘Αφού δεν χρειάζεται να είμαι στο γραφείο κάθε μέρα, θα μπορούσα να το συνδυάσω παράλληλα με ένα ταξίδι’», είπε. Αυτό σημαίνει ότι αναζητούν μέρη με καλό Wi-Fi και δυνατότητα χρήσης του φορητού υπολογιστή τους κατά τη διάρκεια της ημέρας, σημείωσε.

Ενώ η πανδημία έπληξε προσωρινά τον ταξιδιωτικό κλάδο, είχε ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα στα οικιακά είδη και τις ανακαινίσεις κατοικιών, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Houzz, Adi Tatarko, ο οποίος μίλησε επίσης στην ομάδα.

Κατά τη διάρκεια του lockdown, «οι άνθρωποι άλλαξαν πραγματικά την οπτική τους και το πώς σκέφτονται για τα σπίτια τους». Στο παρελθόν, πολλοί άνθρωποι αντιμετώπιζαν τα σπίτια τους ως μέρη όπου περνούν το πρωινό και το βράδυ. Ξαφνικά, οι άνθρωποι βρίσκονταν στα σπίτια τους όλη μέρα, κάθε μέρα, σημείωσε ο Tatarko. Το αποτέλεσμα: «Θέλουν να εκμεταλλευτούν κάθε γωνιά του σπιτιού τους».

Αυτό σημαίνει μια ριζική ανακαίνιση. Στη Houzz, ο Tatarko ανέφερε αύξηση 60% των ατόμων που αναζητούν επαγγελματίες για τη βελτίωση του σπιτιού, σε σύγκριση με τα έτη προ της πανδημίας.

Εντωμεταξύ, το ενδιαφέρον για την αύξηση των υπαίθριων χώρων έχει τριπλασιαστεί από το 2019. Και οι άνθρωποι θέλουν αυτό να γίνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα, είπε ο διευθύνων σύμβουλος, μια τάση που συνεχίζει να είναι ισχυρή. «Η άνοδος συνεχίζεται», σημείωσε ο Tatarko. «Οι κατοικίες δεν πρόκειται να επιστρέψουν σε αυτό που ήταν πριν – τις χρειαζόμαστε για πολύ περισσότερα από ό,τι στο παρελθόν».

Πηγή: fortune.com