Πώς η Πορτογαλία έγινε το success story της κούρσας των εμβολιασμών παγκοσμίως

Πώς η Πορτογαλία έγινε το success story της κούρσας των εμβολιασμών παγκοσμίως
Diogo, 13 years old, is vaccinated against COVID-19 by a soldier at a vaccination center in Lisbon, on September 11, 2021. - Portugal, Europe leader in vaccination against Covid-19, owes much of this success to a soldier in work uniform, Vice Admiral Henrique Gouveia e Melo, who became the standard-bearer for this national campaign to fight the pandemic. (Photo by PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP) Photo: AFP
Περίπου το 84% του πληθυσμού της Πορτογαλίας είναι πλήρως εμβολιασμένο.

του Marco Quiroz-Gutierrez

Η Πορτογαλία κατέχει την πρώτη θέση παγκοσμίως στους εμβολιασμούς, με περίπου 84% του πληθυσμού της να είναι πλήρως εμβολιασμένο (με χρονικό σημείο αναφοράς την περασμένη Πέμπτη), σύμφωνα με το Our World in Data.

Η ευρωπαϊκή χώρα ξεκίνησε τον εμβολιασμό με τον ίδιο ρυθμό όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά λόγω της αποτελεσματικής εκστρατείας εμβολιασμού και των χαμηλών επιπέδων αντιεμβολιαστικών αισθημάτων μεταξύ των πολιτών της, έχει προχωρήσει πολύ μπροστά από άλλες χώρες.

Η Ισπανία έχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμού από τις ευρωπαϊκές χώρες, με το 77,2% του πληθυσμού της να είναι πλήρως εμβολιασμένο.

Λόγω των προσπαθειών της χώρας, είναι πλέον σε απόσταση αναπνοής από τον στόχο της να εμβολιάσει το 85% των πολιτών της και θα αναστείλει τους περισσότερους από τους περιορισμούς του COVID από την 1η Οκτωβρίου. Η μάσκα θα εξακολουθήσει να απαιτείται στις συγκοινωνίες και σε άλλους εσωτερικούς χώρους.

Μεγάλο μέρος της επιτυχίας της Πορτογαλίας οφείλεται στον υποναύαρχο Henrique Gouveia e Melo, αξιωματικό του ναυτικού, ο οποίος ανέλαβε την ευθύνη για την εξάπλωση του εμβολίου στη χώρα τον Φεβρουάριο. Ο ίδιος έστρεψε την εκστρατεία εμβολιασμού μακριά από τη διανομή μικρής κλίμακας και αντ’ αυτού κινητοποίησε μεγάλους κόμβους εμβολιασμού σε αθλητικές αίθουσες σε ολόκληρη τη χώρα.

Καθώς ο αριθμός των εμβολιασμών έχει αυξηθεί, ο αριθμός των κρουσμάτων COVID και το ποσοστό των νοσηλειών έχουν μειωθεί στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 18 μηνών.

Ενώ η Πορτογαλία ηγείται της Ευρώπης σε εμβολιασμούς, κι άλλες χώρες έχουν εμβολιάσει πλήρως μεγάλο μέρος των πολιτών τους, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (81,17%), η Σιγκαπούρη (77,34%) και η Ουρουγουάη (73,51%).

Πηγή: fortune.com