Πώς η σωστή χρήση του LinkedIn οδηγεί στην επαγγελματική επιτυχία

Πώς η σωστή χρήση του LinkedIn οδηγεί στην επαγγελματική επιτυχία
Ο Ντένις Κουτούδης, LinkedIn & Personal Branding Strategist μοιράζεται με τους αναγνώστες του Fortune χρήσιμα tips.

Μέχρι το πρόσφατο παρελθόν το LinkedIn αποτελούσε το λιγότερο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης, μιας και σχετίζεται με πιο corporate περιεχόμενο και η συχνότητα με την οποία χρησιμοποιούταν ήταν μικρότερη συγκριτικά με το Facebook και το Instagram. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια μεγάλη στροφή των χρηστών στην εν λόγω πλατφόρμα, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που στο χρονολόγιό μας εμφανίζονται αναρτήσεις που δεν αφορούν απαραίτητα εταιρικά νέα, αλλά σχολιασμό της επικαιρότητας.

Τι έχει συμβεί και έχει συντελεστεί αυτή η στροφή την στιγμή που άλλα μέσα κερδίζουν έδαφος, όπως για παράδειγμα το Tik Tok, το οποίο επιστρατεύουν οι επιχειρήσεις ως εργαλείο marketing για να προωθήσουν τις υπηρεσίες και τα προϊόντα τους στο ευρύ κοινό;

Σύμφωνα με τον Ντένις Κουτούδη, LinkedIn & Personal Branding Strategist, Founder & CEO της LinkedSuperPowers αυτή η αλλαγή αποδίδεται στο ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναγνωρίζουν την δυναμική του μέσου διότι, είτε οι ίδιοι, είτε κάποιος γνωστός τους έχει βρει δουλειά, επενδυτές, πελάτες ή καταρτισμένους υπαλλήλους μέσω του LinkedIn! «Είναι γεγονός πως εάν το μέσο χρησιμοποιηθεί σωστά μπορεί να γίνει το πιο ισχυρό εργαλείο για την επαγγελματική σταδιοδρομία κάποιου καθώς επίσης και να φέρει σημαντική ανάπτυξη σε μια επιχείρηση» λέει στο Fortune ο κ. Κουτούδης, ο οποίος όλα αυτά τα χρόνια έχει αναλάβει το στήσιμο του εταιρικού προφίλ εκατοντάδων εταιρειών και χιλιάδων ατομικών πελατών στα social media, βοηθώντας executives από τα μεγαλύτερα brands του κόσμου, μεταξύ των οποίων Microsoft, Google, Nokia, Siemens, Deloitte, αλλά και εταιρειών που ανήκουν στη λίστα του Fortune 500.

Ντένις Κουτούδη, LinkedIn & Personal Branding Strategist, Founder & CEO της LinkedSuperPowers
Ντένις Κουτούδης, LinkedIn & Personal Branding Strategist, Founder & CEO της LinkedSuperPowers

Πρόσφατα ο κ. Κουτούδης μαζί με την συνδρίτρια της LinkedSuperPowers, Emily Pappas, και την ομάδα τους άνοιξαν γραφείο στο Ντουμπάι, το οποίο παράλληλα με την ελληνική αγορά τους επιτρέπει να επεκτείνουν τις δραστηριότητες τους στην ευρύτερη περιοχή της μέσης Ανατολή.

Κύριε Κουτούδη, ανάμεσα στη σωστή χρήση και την κατάχρηση που μπορεί να φέρει ανεπιθύμητα αποτελέσματα, ποια θα λέγατε ότι είναι τα βασικότερα λάθη που κάνουν οι χρήστες στην πλατφόρμα του LinkedIn;

Δύο βασικά λάθη που βλέπω να κάνουν οι χρήστες στην πλατφόρμα του LinkedIn είναι ότι δεν δίνουν μεγάλη σημασία στο πώς παρουσιάζονται ως επαγγελματίες μέσω του προφίλ τους και την ίδια στιγτμή δεν γνωρίζουν πως να χρησιμοποιούν το μέσο με τον ιδανικό τρόπο έτσι ώστε να τους βοηθήσει να έρθουν πιο κοντά στην επίτευξη του επαγγελματικού τους στόχου το συντομότερο δυνατόν.

Δώστε μας κάποια tips που θα κάνουν περισσότερο ορατό το προφίλ κάποιου στελέχους ή εταιρείας στο ευρύ κοινό και ταυτόχρονα θα βοηθήσουν στο να αποκτήσει μεγαλύτερο αριθμό followers;

Εάν κάποιος μπορέσει και συγκεντρώσει πολύ γρήγορα μεγάλο αριθμό από Likes και σχόλια σε κάποιο post του – ιδανικά τα πρώτα 60 λεπτά από την στιγμή που θα ποστάρει – τότε πιθανώς να ενεργοποιηθεί ο αλγόριθμος του LinkedIn και να προβάλει το συγκεκριμένο δημοσίευμα σε περισσότερα άτομα, κάτι που θα οδηγήσει πολλούς ανθρώπους στο να ακολουθήσουν τον συγκεκριμένο χρήστη ο οποίος έχει αναρτήσει ένα τόσο δημοφιλές post.

Όσον αφορά την ορατότητα, προτείνω να γίνουμε μέλη 100 σχετικών με το επάγγελμα μας groups (όσο μεγαλύτερο αριθμό μελών έχουν τόσο το καλύτερο) στο LinkedIn κάτι που θα αυξήσει το μέγεθος του δικτύου μας στην πλατφόρμα και θα μας κάνει να εμφανιζόμαστε σε περισσότερες αναζητήσεις όταν χρήστες του LinkedIn αναζητούν έναν επαγγελματία σαν και εμάς.

Μπορεί ένα καλά δομημένο προφίλ στο LinkedIn να επηρεάσει το τμήμα HR μιας εταιρείας που πρόκειται να προβεί σε πρόσληψη;

Αυτό το βλέπουμε πολύ συχνά. Μάλιστα μερικές εταιρείες το πρώτο που κάνουν είναι να εξετάζουν το προφίλ κάποιου στο LinkedIn και εάν δεν υπάρχει ή εάν αυτό δεν πληροί τις απαιτούμενες προδιαγραφές να επηρεάζει σημαντικά το τμήμα HR στην απόφαση τους για κάποια συγκεκριμένη πρόσληψη.

Ποιες οι βασικές υπηρεσίες που προσφέρει η LinkedSuperPowers και τι είναι αυτό που σας ζητούν περισσότερο οι πελάτες σας;

Οι βασικές υπηρεσίες που προσφέρουμε περιλαμβάνουν την αναβάθμιση ενός ατομικού ή / και εταιρικού προφίλ στο LinkedIn, την ανάπτυξη ενός event στο LinkedIn, το LinkedIn Lead Generation καθώς και την δημιουργία content που μιλά τη γλώσσα του LinkedIn. Οι πελάτες που απευθύνονται σε εμάς συνήθως ζητούν όλα τα παραπάνω.

Μιλώντας με μετρήσιμα αποτελέσματα, δώστε μας ένα παράδειγμα αναφορικά με το πόσο έχει αναβαθμιστεί η εικόνα μιας επιχείρησης χάρη στη δική σας συμβολή.

Αυτό το διάστημα βοηθούμε μια γερμανική εταιρεία, έχουμε αναβαθμίσει τα προφίλ 10 διευθυντικών στελεχών της, έχουμε κάνει σεμινάρια στους υπολοίπους υπάλληλους της για το πώς να αναβαθμίσουν μόνοι τους, όσο μπορούν το προφίλ τους, έχουμε αυξήσει κατά 50,000 τον αριθμό των ακολούθων της εταιρείας μέσω οργανικής ανάπτυξης, έχουμε φέρει πάνω από 1000 συμμετέχοντες σε κάθε ένα από τα τελευταία τους LinkedIn Events, ενώ παράλληλα δημιουργούμε και περιεχόμενο δυο φορές την εβδομάδα για τα βασικά τους στελέχη.

Τέλος εκπαιδεύουμε τα στελέχη της εταιρείας συνεχώς και είμαστε μαζί τους κάθε εβδομάδα για το LinkedIn Strategy Session μας όπου λύνουμε όποιες απορίες υπάρχουν και τους κρατάμε διαρκώς ενήμερους όσον αφορά τις τελευταίες εξελίξεις.

Ποια νέα trends βλέπετε να αναδύονται και πώς προετοιμάζεστε ο ίδιος ως επαγγελματίας για την επόμενη μέρα;

Το trend που βλέπω ξεκάθαρα είναι ότι τα brands θα αρχίζουν να δουλεύουν με έναν μεγάλο αριθμό από μικρούς αλλά σχετικούς influencers αντί με έναν celebrity influencer. Εμείς προετοιμαζόμαστε ανάλογα με το να συνδεόμαστε και να επιδιώκουμε συνεχώς συνεργασίες με micro – influencers καθώς φυσικά και με το να μεγαλώνουμε το δικό μας influence σε καθημερινή βάση.