Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα ενισχύσει το ανθρώπινο κομμάτι της ζωής μας

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα ενισχύσει το ανθρώπινο κομμάτι της ζωής μας
Photo: pixabay.com
Η τεχνητή νοημοσύνη και οι νέες τεχνολογίες έχουν τη δυνατότητα να φέρουν επανάσταση σε διάφορες πτυχές της ζωής μας.

Αν και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον σε ό,τι αφορά την πρόοδο της τεχνητής νοημοσύνης, λαμβάνοντας τις προηγούμενες τεχνολογικές επαναστάσεις σαν ένδειξη, μπορούμε να περιμένουμε να δούμε βραχυπρόθεσμη αναστάτωση και αβεβαιότητα, ακολουθούμενη από επακόλουθες βελτιώσεις.

Για την ακρίβεια, θα πρέπει να είμαστε ενθουσιασμένοι με τα πιθανά οφέλη της επανάστασης της τεχνητής νοημοσύνης – ιδίως με την προοπτική να απελευθερωθούν οι άνθρωποι να αναπτύξουν το μυαλό τους σε πιο δημιουργικές και πνευματικά ικανοποιητικές δραστηριότητες. Ας μη ξεχνάμε ότι η εποχή της τεχνητής νοημοσύνης είναι ακόμη στα σπάργανα – το διαδικτυακό ισοδύναμο του μόντεμ “dial-up”… δεν έχουμε φτάσει ακόμα στη φάση του wifi.

Θα πρέπει αρχικά να αντιμετωπίσουμε μια δυνητικά σκληρή πραγματικότητα: η τεχνητή νοημοσύνη πιθανότατα θα κερδίσει τη μάχη του IQ ενάντια στους ανθρώπους. Μπορεί να έχει ήδη συμβεί. Αλλά αυτό που δεν μπορεί να κάνει η τεχνητή νοημοσύνη περιλαμβάνει τα βασικά στοιχεία που περιλαμβάνουν τη συναισθηματική νοημοσύνη. Το EQ – δεξιότητες όπως η ενσυναίσθηση, η προσοχή, η ευγένεια, η αυτογνωσία, ο αυτοέλεγχος και η φροντίδα για τους άλλους – θα παραμείνουν 100% ανθρώπινες ιδιότητες. Θα πρέπει να συνεχίσουμε να τις καλλιεργούμε. Θα υπάρχει μεγάλη ανάγκη για ανθρώπινη «επικύρωση» σε μια εποχή στην οποία τόσο μεγάλο μέρος του χρόνου μας αφιερώνεται στην αλληλεπίδραση με τις μηχανές.

Είναι σημαντικό να μην βλέπουμε την τεχνητή νοημοσύνη ή οποιαδήποτε άλλη αναδυόμενη τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένης της εικονικής και της επαυξημένης πραγματικότητας, ως απειλή. Υπάρχουν πολλές εργασίες σε διάφορα επαγγέλματα, συμπεριλαμβανομένων των δημιουργικών, που είναι πολύ επαναλαμβανόμενες. Πλέον θα έχουμε την ευκαιρία να τις αναθέσουμε σε εξωτερικούς συνεργάτες – να ελευθερώσουμε χρόνο για πιο δημιουργικές και πνευματικά εξελιγμένες προσπάθειες. Άλλωστε, η ανάγκη είναι η μητέρα της εφεύρεσης και τα πρόσφατα επίπεδα-ρεκόρ υιοθέτησης του ChatGPT αναδεικνύουν ξεκάθαρα την ανθρώπινη διάθεση για αυτοματοποίηση όχι μόνο ασήμαντων, αλλά και δημιουργικών και πνευματικών εργασιών.

Αναμφίβολα, η τεχνητή νοημοσύνη και οι νέες τεχνολογίες έχουν τη δυνατότητα να φέρουν επανάσταση σε διάφορες πτυχές της ζωής μας, από την αυτοματοποίηση καθημερινών και επαναλαμβανόμενων εργασιών έως τη βελτίωση των διαδικασιών λήψης αποφάσεων. Αυτές οι τεχνολογίες προσφέρουν σημαντικά οφέλη όσον αφορά την αποτελεσματικότητα, την παραγωγικότητα και την ευκολία. Είναι απαραίτητο να προσεγγίζουμε την υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης με προσοχή, αλλά και με ανοιχτό μυαλό. Ενώ αυτές οι τεχνολογίες προσφέρουν τεράστιες δυνατότητες, δεν πρέπει να παραβλέπουμε αυτό που μας κάνει μοναδικούς ως ανθρώπους: δηλαδή την ενσυναίσθηση, την ευγένεια και τη δημιουργικότητα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: